Foto: Shutterstock
Cilvēks savas dzīves laikā gribot negribot "apaug ar mantām". Ja atceramies laiku, kad mūsu iedzīve varēja satilpt dažās kastēs un koferos, tad, ilgāku laiku padzīvojot vienā vietā, saprotam, ka būs vajadzīgas vairākas dienas, lai mantas sašķirotu un sapakotu. Ne velti, pārceļoties uz jaunu mājvietu bieži vien iestājas šoks par to, cik patiesībā mantu gadu gaitā esam uzkrājuši.

Tāpēc ir svarīgi atcerēties dažus padomus un lietas, kas jāievēro ikdienā, lai mantas, kas atrodas ikdienā mums līdzās būtu tādas, kas mums patiešām ir noderīgas un nevis tādas, kuras "pēc inerces" krāj putekļus un nevajadzīgi aizņem vietu mūsu dzīves telpā.

1. Viena iekšā - otra ārā!  

Ja esi nolēmis samazināt mantu krājumu savās mājās, sāc ar vienkāršu likumu: "Viena iekšā, otra - ārā!" Praksē tas nozīmē - nopērkot vienu lietu, Tev no vienas lietas jāatvadās un jāatbrīvojas, to izmetot, pārdodot vai uzdāvinot.

2. Sāc ar mazumiņu 

Ja vēlēsies uzreiz sakārtot pusi dzīvokļa vai mājas, šāda doma Tevi var pamatīgi nobaidīt un ar laiku arī nogurdināt. Vislabāk sastādi sarakstu, kādā veidā plāno darboties. Saraksta augšgalā liec mazākas lietas - piemēram, makšķerēšanas piederumu revīzija vai kosmētikas atvilktnes pārskatīšana.

3. Katrai lietai sava vieta! 

Šis ir princips, kas praksē darbojas ļoti labi - par to jāatceras, ienesot mājās jaunus priekšmetus vai kārtojot vecos. Piemēram, ja iegādājies jaunu vāzi - padomā, vai Tev būs vieta, kur to glabāt. Atvēli vāzēm konkrētu plauktu, lai tās katra nestāvētu citā dzīvokļa vai mājas stūrī. Šāda sistēma atvieglos kārtības uzturēšanu un ikdienā nebūs jāpavada ilgs laiks, domājot, kur nolikt kokrēto priekšmetu.

4. Izveido sistēmu 

Ja vēlies sakārtot savā īpašumā esošās mantas, dari to sistemātiski - piemēram, katru nedēļu atvēli šim mērķim vienu pēcpusdienu, kad pieķeries vienai telpai savā dzīvoklī vai mājā. Vari par mērķi sev uzstādīt sakārtot rakstāmgaldu, garāžas plauktus vai pārskatīt dārza šķūnīti un mēģināt iekļauties, piemēram, trīs stundās.

5. Darbini iztēli

Pirms ķeries klāt kādai telpai vai tās daļai, mēģini iztēloties, kāda šī telpa varētu izskatīties pēc tam, kad būsi sakārtojis, iztīrījis un sašķirojis lietas vajadzīgajās un tajās, no kurām vēlies atbrīvoties. Ļauj šai vīzijai sevi motivēt un vadīt.

6. Esi godīgs pret sevi

Lielisks veids, kā noteikt, vai konkrēto virtuves piederumu, apģērba gabalu vai kādu sadzīves priekšmetu paturēt vai atsāt, ir godīgi sev pajautāt: "Vai šo lietu es pirktu vēlreiz?" Ja atbilde ir noliedzošana, tad skaidrs, ka pirkums nav atmaksājies un lieta Tev nav izrādījusies nepieciešama. Ja atbilde ir apstiprinoša, padomā, vai turpini to lietot un pieņem lēmumu par konkrētā priekšmeta likteni.

7. Ļauj laikam izlemt

Ja esi bailīgs lietu šķirotājs, Tev var izrādīties noderīga šāda stratēģija - mantas, par kuru noderīgumu savā dzīvē vēl šaubies, saliec vienā plauktā, maisā vai brīvākā vietā. "Aizmirsti" par šīm lietām. Pēc diviem mēnešiem atver plauktu vai maisu un padomā, cik reizes pie tā esi šajā laika periodā pienācis un ko paņēmis. Droši vien nevienu reizi (tas gan neattiecas uz sezonālajām mantām, piemēram, apģērbiem)! Cerams, tas lēmuma pieņemšanu par atbrīvošanos no mantām padarīs vieglāku.

8. Neaizmisti par virtuvi

Regulāri (vismaz reizi mēnesī) pārskati virtuves plauktus un ledusskapi - bez domāšanas atbrīvojies no produktiem ar notecējušu derīguma termiņu, bet tos produktus, kas termiņš tuvojas beigām, liec plauktu priekšpusē, lai par tiem neaizmirstu nākamo reizi, kad domāsi, ko pagatavot vakariņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!