Foto: Shutterstock
Latvietis vasaru mīl pavadīt laukos pie "dabas krūts", strādājot dārzā, sēņojot un ogojot, kā arī baudot silto laiku kopā ar savējiem. Vasarnīca ir lieliska vieta, kur realizēt šo atvaļinājuma un brīvdienu programmu.

Tomēr ik pa laikam nākas pārliecināties, ka vasarnīcas uzturēšana no ģimenes budžeta regulāri prasa zināmus līdzekļus. Ko darīt, ja vēlamies iekārtot savu vasaras mītni tā, lai būtu ērti gan pašiem, gan ciemiņiem, turklāt to izdarīt ar minimāliem ieguldījumiem finanšu resursu un laika ziņā? Portāls "Houzz" piedāvā vienkāršus un ekonomiskus risinājumus vasarnīcu interjeram, kas piemēroti gan lauku mājām, gan pludmales mītnēm.

1. Aizmirsti par aizkariem

Ja vien nedzīvo tropiski karstā klimatā ar dedzinošiem saules stariem, aizkari priekšā logiem ir tikai šķietama nepieciešamība. "Sabiedriskajām" telpām, kā viesistaba, virtuve un ēdamistaba aizkarus droši vari nekārt - it īpaši šāds padoms derēs lauku mājām, kur tuvākie kaimiņi un lielāks ceļš atrodas vairāku simtu metru attālumā.

2. Nekādus paklājus!

Paklāji ir tik patīkami aukstās ziemas dienās, bet tie galīgi nav nepieciešami vasarnīcās. Pirmkārt, grīda bez paklāja ir vieglāk kopjama, otrkārt - karstā vasaras dienā tā būs vēsāka un atsvaidzinošāka.

3. Esi radošs mēbeļu izvēlē

Lielais ģimenes galds, pie kā sanākt pusdienās un vakariņās, var prasīt lielus finanšu ieguldījumus. Vienkāršāks un daudz lētāks risinājums ir izvēlēties dārza mēbeles arī ēdamzonai - iegādājies vienkāršu koka galdu un nokrāso to kādā sev tīkamā dzīvespriecīgā tonī. Interjers iegūs košu akcentu un funkcionalitātes ziņā telpa neko nezaudēs.

4. Dod virtuvei otru elpu

Ja nevēlies ieguldīt lielus līdzekļus virtuves atjaunošanā, pārveido virtuves iekārtu saviem spēkiem! Vienkāršākais veids ir pārkrāsot vecās mēbeles vislabāk baltā vai bālā pasteļtonī, tādējādi tepā radot plašuma iespaidu. Vēl viens variants ir izņemt virtuves iekārtas augšējo skapīšu durvis, iegūstot atvērta tipa plauktus, kuros var skaisti izkārtot gan no vecmāmiņas mantotos traukus, gan skaistas vīna glāzes un zupas terīnes. Ja vasarās mitinies veclaicīgā lauku mājā, izmanto māla traukus un citas lietas, kas piestāv vēsturiskam interjeram.

5. Dekorē gudri

Ja nevēlies tērēt lielus līdzekļus interjera detaļu un dekoratīvu priekšmetu iegādē, izmanto jau esošās sadzīvē noderīgās mantas. Galvenais ir tās pārdomāti izvietot un rezultātā pat visvienkāršākie priekšmeti rotās gan ēdamistabas sienu, gan guļamistabas palodzi. Tā, piemēram, viesistabai piestāvēs glīti sakrauta malkas kaudzīte un uz plaukta saliktas saskaņotas kafijas krūzītes, guļamistabai - grozs ar skaisti salocītiem lina palagiem.

6. Sadali un izmanto

Ja aukstajā gada laikā esi pilsētnieks, tad noteikti ziemas miteklī atradīsies mantas, kuru vietā jau iegādātas jaunas un vecākās vairs neatrodas "ikdienas rotācijā". Ja draugi rīko lielo mājas tīrīšanu un vēlas atbrīvoties no liekām mantām, paskaties - varbūt atrodas kas tāds, kas palīdzēs padarīt tavu vasarnīcu mājīgāku un vizuāli pievilcīgāku. Daži priekšmeti varbūt "prasīsies" pēc pārkrāsošanas vai atjaunošanas, bet tas var būt interesants brīvdienu projekts, kurā var iesaistīties visa ģimene. Šāda otrās dzīves došana lietām ne tikai pagarina to mūžu, bet arī liecina pa saimnieku ekoloģisku domāšanu un saudzīgu attieksmi pret vidi, kurā dzīvojam.

7. Nost ar sienām!

Bieži vien vasarnīcu plānojums nav pats pārdomātākais - daudz mazu telpu, kuras rada ne vien sadrumstalotības un šaurības iespaidu, bet arī neļauj izmantot visu mājas potenciālu. Konsultējoties ar arhitektu vai būvniecības ekspertu, uzzini, vai, piemēram, siena starp viesistablu un ēdamistabu ir droša nojaukšanai un - ķeries klāt! Rezultātā iegūsi plašumu un brīvības sajūtu, kas vasaras laikā ir tik būtiska.

8. Risinājums - minimālisms

Pilsētas dzīvoklī pavadām daudz laika telpās, bet vasaras mājā ir citādi - tad vēlamies pēc iespējas ilgāku laiku būt svaigā gaisā. Tāpēc ar maziem niekiem un nevajadzīgiem priekšmetiem "aizkrautas" telpas ir sliktākais risinājums - šādas mantas tikai krāj putekļus un tām nav praktiska pielietojuma. Līdzīgs princips attiecas arī uz mēbelēm - izvēlies tikai pašu minimumu, kas ietaupīs ne tikai līdzekļus, bet atstās vairāk vietas pašiem mājas iemītniekiem.

9. Atceries par tekstila izstrādājumiem

Nav vienkāršāka un ātrāka veida, kā piedod telpai jaunu elpu, izmantojot spilvenus, dvieļus un mazus paklājiņus. Vari izvēlēties pasteļtoņus vai kontrastējošas krāsas - tas atkarīgs no interjera un tava noskaņojuma.

10. Vienkāršie matrači

Arī guļamistabas iekārtojums var būt vienkāršs - tā vietā, lai iegādātos dārgu un masīvu gultas rāmi un galvgali, pietiks, ja nopirksi labas kvalitātes matraci un kājiņas. Tas kalpos tikpat labi un, pareizi novietots un kopā ar skaistu gultas veļu un gulas pārklāju, greznos interjeru ne sliktāk kā klasiskās gultas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!