Foto: Shutterstock
Par spīti lielajam ievesto zemeņu daudzumam, vietējie audzētāji ir apņēmības pilni konkurēt ar dienvidu zemēs audzēto ražu – apgūt dažādas tehnoloģiskās – viltības, lai paildzinātu ražas laiku. Visskaistākās ogas iespējams izaudzēt segtajās platībās ar saldētiem stādiem. Kad pienāk īstais laiks, tos stāda zemē, nodrošinot tirgu ar svaigām ogām pat piecus mēnešus gadā – no maija līdz septembrim.

Stādi no ārzemēm


Skrundas novada Raņķu pagasta SIA "Aizporu dārzi" saimnieki Dace un Eduards Reinkopi zemeņu audzēšanā izmanto jaunākās tehnoloģijas. Startējot Eiropas Savienības fonda līdzfinansētajā projektā "Vasaras siltumnīcu celtniecība un krūmmelleņu stādījumu ierīkošana", audzētāji pērn īstenoja savas ieceres – iegādājās pilienveida laistīšanas sistēmu ar fertigācijas iespējām, ierīkoja sešus angļu ražojuma augstos tuneļus Haygrove, apmēram 4800 kvadrātmetru platībā iestādīja krūmmellenes, izmantojot 1200 no ASV ievestu šķirņu 'Superior', 'Torro', 'Blue­crop' stādu. Papildus 17.–19. jūnijā viņi gandrīz pushektāru lielā platībā tuneļos iestādīja 24 tūkstošus saldēto jeb frigo zemeņu stādu no Holandes par 20–50 santīmiem gabalā (cena atkarībā no šķirnes un stāda kategorijas).

"Šajā projektā mūs pamudināja iesaistīties SIA "Dvēseles dārzi" īpašnieks, agronoms Aldis Vīksne – mūsu sadarbības partneris ar avangardisku domāšanu. Viņš savu saimniecību attīsta Vaiņodes novada Embūtes pagastā, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas, proti, vairākos augstajos tuneļos audzē zemenes, vīnogas, avenes, saldos ķiršus, plūmes," stāsta Eduards Reinkops.

Krūmmellenes sāk ražot trešajā ceturtajā gadā pēc stādīšanas. Lai nebūtu tik ilgi jāgaida, līdz melleņu dārzs nesīs peļņu, audzētāji pērn nolēma visos sešos tuneļos iestādīt zemeņu saldētos stādus. Tie ražo jau stādīšanas gadā.

Tuneļi Haygrove maksā diezgan dārgi, jo izgatavoti no īpaši izturīga, speciāli apstrādāta plānsienu tērauda, to konstruktīvais risinājums nodrošina konstrukcijas izturību, pat ja vēja ātrums ir virs 40 m/s. Pagaidām šos modernos tuneļus izmanto tikai aptuveni 20 saimniecības Latvijā. Katrs tunelis ir 100 m garš, 8 m plats un 3,5 m augsts, apvilkts ar izturīgu plēvi, kas kalpo piecus gadus. Zemenes tajos SIA "Aizporu dārzi" saimnieki stādīja dobēs divās rindās, izvietojot pamīšus un 50 cm attālumā citu no citas. Katrā tunelī izveidotas piecas zemeņu dobes. Tās paredzēts audzēt kā trīsgadīgu kultūraugu. Vēlāk, kad sāks ražot krūmmellenes, Reinkopi tuneļus plāno pārcelt uz melleņu stādījumu. Šādi varēs iegūt agrāku ražu, nekā audzējot atklātā lauka platībās, kā arī pasargāt ogas no putnu postījumiem.

"Tuneļus var viegli izjaukt un pārvietot. To konstrukcija sastāv no taisnām, 10 metru garām caurulēm, kuras uzstādot izliec puslokā ar speciālu tehniku. Tuneļi balstās uz vītņveida kājām – tās ar hidrosūkņa starpniecību ieskrūvē zemē 75 cm dziļumā," skaidro saimnieks.

Pērn no jūnija vidū tuneļos stādītajām zemenēm ražu audzētāji sāka vākt jau pēc piecām nedēļām (jūlija beigās, augusta sākumā) un turpināja vēl 3–4 nedēļas.

"Rudenī segumu no tuneļiem ņemam nost, jo ziemā nepieciešams, lai stādījumus nosegtu sniegs, kas pasargā tos no sala postījumiem. Ja plēvi atstātu, tuneļos augi ciestu no kailsala. Pavasarī pēc iespējas agrāk atkal uzklājam plēvi. Citi audzētāji to parasti dara februārī vai martā, kad konstrukcijas vairs neapdraud sniegs, slapjdraņķis. Ja sniega sakrājas par daudz, konstrukcija, tāpat kā visas neapkurināmās siltumnīcas, var deformēties," stāsta zemeņu audzētāji. "Šogad zemenes mūsu saimniecībā ražoja no jūnija sākuma, jo plēvi tuneļiem uzlikām tikai aprīļa vidū. Ja uzklātu trīs nedēļas ātrāk, zemenes ziedētu agrāk un stipri ciestu pavasara salnās. Uz zemeņu ceriem ziedēšanas laikā neklājam agrotīklu, jo tas apgrūtina ogu apputeksnēšanos, kas savukārt pazemina ogu kvalitāti un kvantitāti."

Karstā laikā augstajos tuneļos jānodrošina laba vēdināšana, lai mikroklimats būtu līdzīgs dabiskajiem zemeņu audzēšanas apstākļiem. Temperatūra zem segumiem nedrīkst pārsniegt +25 °C, citādi samazinās ogu kvalitāte un augi var apdegt. Tāpēc karstā laikā plēvi abos sānos un galos paceļ, lai tuneļi vēdinās un veidojas dabisks klimats.

"Uzstādot tuneļu konstrukcijas novietojām ziemeļu–dienvidu virzienā, nepieļaujot novirzes vairāk par 5–10 grādiem. Šādi visas zemeņu dobes tiek vienmērīgi apsauļotas. Tomēr mūsu dārza teritorija nav aizsargāta no valdošajiem vējiem, stādījumi atrodas klajā laukā. Ziemā zemenēm bīstams ir kailsals. Citi audzētāji, tuvojoties aukstumam, zemenes apsedz ar salmiem. Mēs tos neizmantojam, jo sniegotās ziemās stādījumi zem pārāk biezas seguma kārtas izsūt. Mūsu saimniecībā zemenes ziemo bez jebkāda pieseguma, diemžēl mazāk salcietīgajām šķirnēm 'Florence', 'Darselect', 'Rumba' stipri cieta ziedpumpuri, jo aizvadītajā ziemā nebija sniega un vairākas dienas pieturējās -20 °C sals. Tāpēc šoziem gar ziemeļu pusi vēja aizturēšanai liksim salmu ķīpu rindu," saka Eduards Reinkops.

Zemeņu kopēji zem seguma audzē vairākas šķirnes. Divos tuneļos iestādīta 'Rumba'. Tā ir jauna holandiešu selekcijas šķirne, kas ražo agrāk nekā pārējās. Raksturīgs diezgan garš ziedēšanas periods, augam vidēji pieci ziedneši. Ogām ir labs tirgus preces izskats – spīdīgas, apaļas, smaržīgas, garšīgas, ražošanas sākumā sver pat 40–50 gramu.

Arī šķirne 'Flair' "Aizporu dārzos" aug tikpat lielā platībā. Ienākas nedaudz dienu vēlāk par 'Rumbu'. Ogas izteikti koniskas, saldas, ar spēcīgu aromātu.

Franču šķirne 'Daroyal' aizņem 1000 kvadrātmetru platību. Ogas pievilcīgas, spīdīgas, lielas, koniskas. Strauji (2–3 dienās) nogatavojas, kļūst tumši sarkanas. 'Flair' ogām raksturīga kāda pazīme: augšpuse ir ļoti gatava, bet gali vēl ir gaiši. Šķirnei ir aptuveni astoņi ziedneši uz cera.

Šķirni 'Florence' Reinkopu ģimene iestādīja pērn jūnijā nelielā daudzumā izmēģināšanai. Pagaidām rezultāti nav tik labi, jo šķirne izrādījās diezgan jutīga pret sala bojājumiem. No citām šķirnēm 'Florence' atšķiras ar vēlāku ziedēšanas un ogu ienākšanās laiku. Ogas lielas, ar nedaudz specifisku (rūgtuma) garšu, tām nav pietiekami stingras konsistences – vācot kastītēs, zemenes jāliek ne vairāk kā divās kārtās, citādi ātri saspiežas.

Pērn augustā, kooperējoties ar vairākām saimniecībām, "Aizporu dārzi" skaistās un sulīgās zemeņogas realizēja "Rimi", "Maxima" un citos Rīgas lielveikalos. Taču vēlāk secināja, ka produkcijas fasēšana kartona kastēs un uzlīmju līmēšana ar svītrkodu prasa pārāk daudz darba un lielus izdevumus par darbaspēka piesaisti, tāpēc šogad Reinkopi nolēma saražoto pārdot individuāli – Kuldīgas tirgū, lauku labumu tirdziņā pie veikala "Spice" Rīgā, Skrundas muižā un citviet.

4 argumenti, kāpēc zemenes audzēt augstajos tuneļos


1. Raža ir prognozējama, to var ievākt par trim nedēļām agrāk.

2. Kvalitatīvas, tīras ogas var ievākt neatkarīgi no laika apstākļiem, arī lietainā laikā.

3. Audzējot zemenes tradicionāli, jāizmanto pesticīdi – atklātā laukā ogas bojājas visstraujāk. Augstajos tuneļos ogas neposta pelēkā puve un miltrasa, nevajag lietot fungicīdus.

4. Kaitēkļus (tripšus un tīklērces) var ierobežot, izmantojot dabiskos ienaidniekus – plēsējērces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!