Gliemeži un ūdensžurkas nav vienīgie kaitnieki, kas pagājušajā nedēļā rosījušies pa Latvijas dārziem. Valsts augu aizsardzības dienesta speciālistu apkopotā informācija par augusta pēdējo nedēļu Latvijā.

Miltrasas

Krāšņumaugu dobēs, it īpaši uz flokšu lapām izplatās krāšņumaugu īstā miltrasa. Ar balto, miltrasai raksturīgo, apsarmi noklātas arī ozolu un citu kokaugu lapas. Tā sastopama arī uz dārzeņu lapām.

Gliemeži

Ja šovasar varējām vieglāk uzelpot, jo gliemežu daudzviet bija mazāk nekā parasti, tad nu ir pienācis laiks kļūt vērīgākiem. Pateicoties ilgstoši mitrajiem vēsajiem laika apstākļiem, tie uzsākuši caurumot lapas visiem pieejamajiem augiem dārzā.

Augļu puves

Ābolu un bumbieru dārzos joprojām pamanāmi pieaug augļu puvju izplatība.

Ābeļu un bumbieru kraupis

Kraupja skartie ābeļu un bumbieru augļi kļūst arvien raibāki. Šos augļus nevajadzētu uzglabāt, bet izlietot pašus pirmos.

Slapjā dārzeņu puve

Dārzeņu dobēs, kur izaugušas sulīgas kāpostu galviņas, galda biešu un seleriju saknes, daļu no tām sākusi bojāt dārzeņu slapjā puve. Sulīgās dārzeņu daļas pēkšņi sairst, kļūst slapjas (citiem vārdiem sakot - slapji sapūst) un iegūst nepatīkamu aromātu.

Pelēkā puve rudenī ir biežs viesis dārzā. Biežāk ar pelēku sporu masu noklājas kāpostu galviņas, taču līdzīgas pazīmes var būt sastopamas arī uz pupiņām, gurķiem un citiem dārzeņiem.
Burkānu lapu plankumainības inficē arvien jaunus burkānu lakstus.

Kāpostu un rāceņu balteņi

Balteņu kāpuriem apetīte aukstajos laika apstākļos samazinājusies, taču uzspīdot saulītei, tie turpinās bojāt kāpostu un kāļu lapas. Uzmaniet savus stādījumus.

Ūdensžurkas

Mums nepatīkamie laika apstākļi savukārt ļoti patīk ūdensžurkām. Tās pēdējā laikā aktivizējušās vairākos augļu un sakņu dārzos.

Ogulāju lapu sīkplankumainība

Uz jāņogu un upeņu lapām arvien biežāk un vairāk pamanāmi plankumi. Stipras infekcijas gadījumā ogulāju lapas priekšlaicīgi nobirst. Nobirušo lapu savākšana un izvākšana tālāk no ogu krūma, ierobežos slimības izplatību nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!