Foto: Shutterstock

Pieredzējušie dārznieki noteikti zina pat vissmalkākās nianses, taču nereti iesācējiem viss dārza veidošanas un uzturēšanas prieks kaut kur noplok, jo pieļaujam muļķīgas kļūdas. Lai nepiedzīvotu vilšanos, portāls symplyfrugal.ca apkopojis mūsu biežāk pieļautās kļūdas dārza veidošanā, lai no tām varam mācīties gluži kā no pašu pieredzes.

Puķu podu un konteineru uzpildīšana

Ja esam nolēmuši dārzā ierīkot kādu ziedu kompozīciju lielākos puķu podos, traukos, konteineros vai kastēs, ko liek uz palodzēm, svarīgi zemi uzpildīt vietā, kur šīs mazās dobes arī atradīsies. Citādi, ieberot zemi vienā vietā, pēc tam var būt ļoti grūti vai pat neiespējami pārvietot šo smago kompozīciju. No vienas puses tas šķiet pavisam loģiski, bet dažkārt sēšanai un stādīšanai izmantojam ērtāku vietu, ar domu pēc tam pārvietot to nepieciešamajā vietā, taču šādas domas var radīt vilšanos. Īpaši tad, ja zeme vēl tiek aplieta, tā kļūst divtik smaga un pārvietot to vienam būs ļoti sarežģīti.

Atbilstoši trauki laistīšanai

Dažkārt mēs pat neaizdomājamies par to vai stāda trauks ir piemērots laistīšanas biežumam. Augi, kam nepieciešama bieža laistīšana, jābūt arī traukiem ar caurumiem apakšā, lai piekļūtu gaiss un zeme nesāktu pelēt. No pārmērīgas laistīšanas augiem var mainīties lapu krāsa vai pat birt ziedi, tāpēc pārlieku liela vēlme darīt labu, var novest pie neatgriezeniskām sekām. Pārbaudīt augsnes mitruma stāvokli vienmēr var ar pirkstu – ja augsne ir mitra gan virskārtā, gan nedaudz dziļāk, tad to laistīt vēl nevajag.

Taču puķu podu, konteineru un kastes pielāgošana augiem ir ļoti dažāda, jo atšķiras augu klimatisko apstākļu vajadzības. Vieniem augsnei ir jābūt caurmērā mitrai, citiem pietiek ar nelielu mitrumu tikai augsnes virskārtā, tāpēc nevar visiem augiem piedēvēt viennozīmīgu laistīšanas biežumu. Tā kā viss lielā mērā atkarīgs no tā, kāds augs tiek audzēts, iepriekš noskaidro, cik bieži nepieciešams laistīt konkrēto augu.

Bojātu augu iegāde

Ja piedāvājumā augu stādiem manāmi kādi bojājumi, noteikti neizvēlies tos. Domas par to, ka piemērotākos apstākļos augs atgūs savu veselīgumu, ir liekas. Neprofesionāļi noteikti nevar atšķirt - augs ir bojāts tāpēc, ka trūkst kādas barības vielas vai arī tam piemīt kāda slimība. Drošības labad jebkuriem stādiem izvēlies tikai laba un veselīga izskata augus.

Izvērtē savas iespējas

Nepārvērtē savas spējas pat tad, ja šķiet – visu paspēšu un visu izdarīšu. Ja skaidri apzinies, ka nevarēsi ik dienu sekot līdzi stādu stāvoklim, regulāri tos aplaistīt un aprūpēt, tad izvērtē pašu nepieciešamāko. Konteineros augošie stādi ir regulāri jālaista, un, ja to nav iespējams veikt ikdienas darba pienākumu dēļ, tad rezultātā cerētais var nepiepildīties. Izvēlies stādus, kam nav nepieciešama tik liela aprūpe un regulāra laistīšana, lai ieguldītais darbs vēlāk sagādātu prieku ne vilšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!