"Kad pagājušajā gada apmeklēju mājdzīvnieku izstādi un pirmo reizi ieraudzīju skotu stāvausu kaķi, uzreiz notika kaut kāda ķīmija un es iemīlējos tajā no pirmā acu uzmetiena. Pavisam drīz mūsu mājās nonāca Anafs," stāsta Dagnija Prikule.

Vispirms jāpaskaidro, ka Anafs pēc šķirnes ir Skotijas nokareno ausu kaķis. Tā kā šīs šķirnes kaķiem var būt gan stāvas, gan uz priekšu noliektas un galvai cieši piegulošas ausis, šķir divus apakštipus: Skotijas nokareno ausu kaķis un Skotijas stāvausu kaķis, lai gan patiesībā abi pieder vienai šķirnei. Vienā metienā var būt mincīši gan ar stāvām, gan galvai cieši piegulošām austiņām.

Visi kaķēni piedzimst ar normālām austiņām, bet 3–4 nedēļu vecumā tās vai nu kļūst nokarenas, vai paliek stāvas.

Dagniju Prikuli sastapu mājdzīvnieku izstādē "PetExpo 2015". Pērn tieši šajā pašā izstādē viņa bija noskatījusi šo šķirni, un nu jau pati piedalījās izstādē ar tās pārstāvi.

Rudais runcis ar baltu vēderiņu un "zābaciņiem" (pilnā vārdā Anafs Genki Cat) izstādes dienā gan nebija īsti labā garastāvoklī, ko nemaz neslēpa, neapmierināti kuļājot asti un reizēm pat klusi ierūcoties. Tomēr pievilcīgais pūkainis vienalga piesaistīja manu uzmanību, tādēļ aicināju viņa saimnieci uz sarunu.

Dagnija: "Pēc rakstura Anafiņš ir ļoti ir labsirdīgs un miermīlīgs kaķis, taču šodien nav labā omā. Izstādes pašas par sevi dzīvniekam ir stress, taču pašlaik Anafam īsti nepatīk, ka blakus būros ir meitenes. Tas viņu mazliet uztrauc, jo runčukam ir meklēšanās periods. Tāpēc viņš dažreiz raud un dzied dziesmiņas."

- Kāds viņš ir pēc rakstura ikdienā?

Viņš ir visai mierīgs un kluss kaķis. Pret bērnu ir ārkārtīgi pacietīgs, ar sevi ļauj darīt jebko. Ir gadījies, ka mazais viņu parauj aiz astes. Tad viņš paraud, pasūdzas, bet bērnu neaizskar. Man jāiet Anafu glābt. (Smejas.)

Arī šobrīd viņš nav priecīgs, bet, redz, nekaujas.

Anafs it nemaz neprotestē, ja viņu mazliet pamurca un pabužina. Šķiet, viņam tas pat patīk.

Mums mājās ir arī otrs kaķis – Traipiņš. Viņš ir Anafa labākais draugs, rotaļu biedrs un dažkārt pat gluži kā tētis, jo mēdz viņu samīļot un sabučot. Traipiņš ir visparastākais bezšķirnes kaķis, bet abi ļoti labi satiek.

- Kāpēc piedalāties izstādēs?

Lai Anafs varētu tikt pie pēcnācējiem. Lai viņš būtu simpātisks kādai dižciltīgai kaķu dāmai un varētu pilntiesīgi piedalīties ciltsdarbā, viņam jābūt apbalvojumiem, kas pierāda, ka viņš ir laba "partija".

- Kas tevi šajā šķirnē piesaistīja?

Pat nevaru īsti paskaidrot. Vienkārši ieraudzīju un iemīlējos. Notika kaut kāda ķīmija, un sapratu, ka man šādu kaķi vajag. Man ļoti patīk, ka šai šķirnei ir masīva, apaļa galva. Viņš ir kā Češīras runcis no grāmatas par Alisi brīnumzemē.

Diezgan ilgi gaidījām, kamēr tikām pie kaķēna. Kad braucām pie audzētāja izvēlēties četrkājaino draugu, metienā bija kaķēni gan ar stāvām, gan nokarenām austiņām. Man bija sajūta, ka jāņem ar stāvām, kā jau īstam kaķim pienākas.

Atnācu, ieraudzīju Anafu un viss bija skaidrs. Vienīgais, ko pajautāju – vai būs labs pret bērniem? Tad audzētājs parādīja viņa tēti, kurš mani pilnīgi apbūra. Gan izskata, gan uzvedības ziņā viņš līdzinājās rotaļu plīša lācītim, jo ļāva ar sevi darīt jebko. Tas uz mani nostrādāja. Anafam gan ir tikai gadiņš un divi mēneši, tādēļ viņš vēl nav tik ļoti mīļš, kāds bija viņa tētis. Anafiņš pagaidām ir jauneklis, kurš reizēm mēdz parādīt raksturu.

- Vai ar Anafu gadījušies kādi kuriozi?

Kad viņš bija maziņš, ļoti mīlēja gulēt puķupodos. Mums mājās ir vairākas tādas kā palmas. Viņš parasti iegūlās podā, aptinās apkārt palmas stumbram un sildīja to. Tas izskatījās ļoti smieklīgi. (Smejas.)

Kad mans dēliņš bija mazāks, abi gulēja blakus kā divi mazi bērniņi. Tas bija dikti jauks skats! Arī joprojām viņi bieži guļ kopā, tikai tagad runčuks biežāk iekārtojas dēlam pie kājām.

Vispār kā jau jauns kaķis viņš katru dienu izspēlē kādu kuriozu, kas liek pasmaidīt.

- Vai mincim vajadzīga īpaša kopšana?

Jāņem vērā, ka vairākums šķirņu kaķu, arī skotu stāvausu, ir samērā alerģiski. Viņiem nedrīkst dot visu, kas pagadās. Mēs Anafam dodam tikai svaigu liellopa gaļu un profesionālo sauso barību.

- Kā Anafam alerģija izpaužas?

Viņam tāda līdz šim nav gadījusies, jo, zinot par alerģisku reakciju iespējamību, ar pārtiku neesmu mēģinājusi daudz eksperimentēt. Bet ir dzirdēts, ka, apēdot kaut ko, kas kaķa organismam nepatīk, var asarot actiņas, iekaist āda austiņās vai citviet. Ir kaķi, kas vemj vai mokās ar šķidru vēdera izeju.

Reizēm kā kārumu Anafam iedodu avokado gabaliņu. Vēl viņam ļoti garšo šokolāde, ar kuras došanu gan neaizraujos. Bet, kad bērns ēd tāfelīti vai biezpiena sieriņu "Kārums", viņš stāv blakus un gaida, kad kāda šokolādes drumsla nokritīs. Viņš ļoti labprāt to uzlasa un notiesā gardu muti.

Vēl Anafam šad tad iedodu auzu pārslu putru, ko viņš mīl.

Zivis Anafu absolūti neinteresē. Nezinu, kā citus šīs šķirnes kaķus.

- Vai runcīša kažoks ir kaut kā jākopj?

Pirms izstādēm, protams, kaķi mazgājam un sapucējam, bet ikdienā viņš īsti nenosmērējas, tādēļ to darīt nav vajadzības. Kaķi paši lieliski prot nomazgāties un apkopt savu kažociņu.

- Ja kāds vēlas iegādāties šīs šķirnes kaķi, ar ko viņam jārēķinās?

Tas gan neattiecas tikai uz šo šķirni, taču, iegādājoties kaķi, jārēķinās, ka apmatojuma maiņas periodā spalvas būs visur. Ja kaķis ir gaišs, melns apģērbs jāizslēdz no garderobes. Ja cilvēkam tas šķiet apgrūtinoši, jādomā, vai vispār vajag ņemt kaķi. Jārēķinās arī ar kādām saplēstām vai piečurātām lietām vismaz, kamēr mincis ir jauns. Ir naivi cerēt, ka kaķis tikai sēdēs un skaisti izskatīsies. Būs arī šādas tādas problēmas.

- Vai šīs šķirnes kaķiem ir kādas tipiskas veselības problēmas?

Neesmu par tādām dzirdējusi. Vienīgi kā jau visi šķirnes kaķi viņi ir diezgan alerģiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!