Foto: PantherMedia/Scanpix
Arī tiekoties ar suni, jāievēro pieklājības normas, lai radītu labu pirmo iespaidu un dzīvnieks saprastu, ka esat miermīlīgi noskaņots. Nezinot šos knifiņus, var gadīties, ka suns pārprot jūsu tuvošanos kā vēlmi nodarīt viņam pāri un kļūst agresīvs, skaidrots "Suņu mīļu rokasgrāmatā".

  • Vispirms ieturiet pienācīgu distanci no suņa, neejiet viņam strauji tuvu klāt! Jūs noteikti esat augumā lielāks par ķepaini, ar kuru sasveicināties, un viņš nebūs sajūsmā, ka paceļaties tam pāri - gluži tāpat, kā jums nepatiktu, ja kāds rēgotos virs galvas jums, ielauzdamies jūsu personiskajā telpā.
  • Ja suns, ar ko sasveicināties, nepanāk uz priekšu, netuvojieties viņam! Stāviet mierā un lūkojieties kaut kur projām, fokusējot skatu uz citu vietu telpā un nedaudz pieliecot galvu. Nervozam sunim tādējādi tiek sūtīts nomierinošs signāls, dodot viņam laiku iejusties situācijā un izlemt, vai tuvoties.
  • Nedaudz izstiepiet roku, ja suns nāk jums klāt, taču pārliecinieties, ka tā ir suņa redzeslokā. Pretēji populārajam cilvēku ieskatam, lielai daļai suņu nepatīk, ja tiem glauda galvas virsu, jo tad nav iespējams saskatīt, kur atrodas jūsu roka. Lai gan daudziem suņiem patīk glāsti, tiem nepatīk galvas virsas glaudīšana stakato (īsi un aprauti) ritmā. Ja suns jau ir pienācis klāt un jūs apostījis, tad parasti būs pateicīgs, ja tam maigi pabužināsiet vai nu zem zoda, vai ap vaigiem un ausīm.

Raksta tapšanā izmantota Sofijas Kolinsas "Suņu mīļu rokasgrāmata", ko laidis klajā "Jāņa Rozes apgāds".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!