Foto: Shutterstock

Ja esi prātojis par to, kāpēc palagi tik ātri zaudē savu sākotnējo izskatu un kvalitāti, iespējams, tiek pieļauta kāda no goodhousekeeping.com minētajām kļūdām.

Pārāk reta mazgāšana

Protams, gultas veļu nemazgājam tik bieži, kā ikdienā valkāto apģērbu, taču arī palagi uzsūc sviedrus, ķermeņa eļļas un krēmus, tāpēc tie nevar tikt mazgāti arī pārāk reti. Speciālisti tomēr iesaka palagus un gultas veļu mazgāt ik pēc divām nedēļām. Regulāra mazgāšana arī ļaus palagiem ilgāk saglabāt savu izskatu un kvalitāti, tāpēc negaidi līdz to mazgāšanai vairākus mēnešus.

Atsevišķu traipu tīrīšana

Ja palagam radušies kādi traipi, tie vispirms ir jāizmazgā atsevišķi, pretējā gadījumā traips var arī neizmazgāties. Atkarībā no tā, kāds traips radies, iepriekš apstrādā to ar kādu tīrīšanas līdzekli, lai tas būtu vieglāk izmazgājams.

Pārpildīta veļas mazgājamā mašīna

Palagus noteikti nevajadzētu mazgāt pārpildītā veļas mašīnā, jo tad traipiem ir daudz grūtāk tikt izmazgātiem. Jo pilnāka būs veļas mašīna, jo ūdenim un tīrīšanas līdzeklim ir grūtāk cirkulēt, tāpēc ar šādu kļūdu aizrauties nevajadzētu. Labāk mazgāt palagus tukšākā veļas mašīnā, tad tie labāk izmazgāsies un izskalosies, kā arī tik ļoti nesaburzīsies.

Neatbilstošs mazgāšanas režīms

Svarīga ir ne tikai ūdens temperatūra, bet arī apgriezieni, kādi tiek uzstādi mazgāšanas ciklam. Mazgā palagus mēreni siltā ūdenī (30-50 grādi) un arī apgriezienus izvēlies vidējas intensitātes, lai tas nekaitētu audumam. Visdrošāk palagus mazgāt pēc ražotāja norādītās informācijas, jo katram audumam ir savas īpatnības, un pat auduma krāsa ietekmē mazgāšanas procesu. Atšķirībā no krāsainiem palagiem, baltie palagi noteikti jāmazgā karstākā ūdenī, lai saglabātos spilgti balta krāsa un, lai baktērijas tiktu iznīcinātas.

Pārāk ilga žāvēšana

Ja pēc palagu mazgāšanas tiek izmantots arī veļas žāvētājs, tad ar tā izmantošanas ilgumu nevajadzētu pārlieku aizrauties. Pārāk ilga žāvēšana ar sausu un karstu gaisu audumu var padarīt trauslu, tāpēc vienmēr uzstādi pēc iespējas mazāku žāvēšanas cikla ilgumu, jo tas arī neļaus palagiem deformēties. Šis gan neattiecas uz klasisko veļas žāvēšanu uz statīva, bet šādās situācijās palagi noteikti jāizkarina rūpīgi, lai tie nežāvētos saburzīti tā, ka locījuma vietas ir biezas. 

Mazgāšana un žāvēšana kopā ar dvieļiem

Palagi visbiežāk ir no plāna auduma, tāpēc tos nav ieteicams ne mazgāt, ne arī žāvēt kopā. Dvieļi ir smagi un biezi, tāpēc tie var sabojāt palagu auduma struktūru. Arī veļas žāvētājā noteikti neliec palagus kopā ar raupjākiem un smagākiem apģērbiem, jo tad audums var tikt neatgriezeniski sabojāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!