Foto: Shutterstock
Šajā sezonā ar jaunu sparu un iedvesmu pievēršamies dārza darbiem, un taku izveide ir viens no šiem radošajiem procesiem. Tik tiešām, arī dārza taku veidošana var būt radošs process, jo materiāli to izveidei ir visdažādākie un rezultāts katram vienmēr būs atšķirīgs.

Dārza taku un celiņu izveidi galvenokārt ietekmē divi faktori – gaume un finansiālās iespējas. Neatkarīgi no tā, kurai izvēlei par labu esam lēmuši, svarīgi ievērot dažādas estētiskās vērtības, lai taku funkcionēšana būtu ērta, praktiska un pārvietošanās droša.

Pieprasītais bruģis

Bruģis ir viens no biežāk sastopamajiem veidiem, kā papildināt dārzu ar pārvietošanās celiņiem, taču arī šis veids var būt neparastāks, veidojot takas neierastās līknēs un formās, lai rezultāts būtu netradicionālāks. Šī materiāla izvēle taciņu izveidei ir gana pieprasīta, jo materiāls piedāvā ļoti plašu formu un toņu spektru, turklāt to ieviešanas process nav sarežģīts. Burģis tiek veidots no betona, granīta vai klinkeru bruģakmens, tāpēc nodilumizturība šiem materiāliem ir labākā īpašība. Tomēr der atcerēties, ka gludais bruģis, kas ir meistarots no granīta, var būt slidens mitrā laikā.

Dabīgais akmens

Dabīgo akmeni noteikti var dēvēt kā unikālu materiālu taku veidošanai, tam piemīt nebeidzamas toņkārtas un faktūras, kuru plašajā izvēlē nav grūti apmaldīties. Akmens ir ļoti pateicīgs materiāls ne tikai taku veidošanai, bet arī dārza dekoratīvo elementu ieviešanā, pakāpienu veidošanā un plašāku segumu iekārtošanā. No šī materiāla populārākie ir dolomīts, šūnakmens, marmors un granīts, turklāt visiem šiem materiāliem vizuālais izskats ir nemainīgs un kalpošanas laiks ir neierobežots.

Irdenie materiāli

Ja kādam akmens klātbūtne šķiet nesavienojama ar dārzu, tad irdeno materiālu segumi var radīt pilnīgi pretēju iespaidu. Šo materiālu izvēle ir pateicīgāka arī maciņam, jo tas nav tik dārgi kā jebkurš iepriekš minētais segums. Turklāt irdenos segumus var izveidot jebkurā vietā, neatkarīgi no tā, kāds ir virsmas reljefs un pamatnes sastāvs. Par materiāliem šajā kategorijā kalpo sasmalcinātas koka mizas, grants, skaidas, granīta vai dolomīta šķembas, jūras akmeņi, mazie oļi un citi materiāli. Šie materiāli var tikt izmantoti ne tikai taku veidošanā, bet arī bērnu un sporta laukumu papildināšanā. Tomēr šie materiāli prasa nelielas rūpes, lai celiņos neieaugtu nezāles, tāpat ik pa laikam nepieciešams segumu papildināt ar jaunu materiālu kārtu, jo ar laiku tas nosēdīsies.

Dabīgais koks

Tiem, kam patīk dārzu un tuvāko apkārti iekārtot saskaņā ar dabu, koka materiāli noteikt ir īstā izvēle. Turklāt šajā piedāvājumā ir vairāki varianti, kā materiālu izmantot celiņu vai taku izveidē. Koks var tikt izmantots dažādos veidos – no dēlīšiem, koka ripām, resnākiem baļķiem vai gariem skaliem. Lai koks labi kalpotu, tas jebkurā gadījumā iepriekš jāapstrādā ar speciāliem aizsardzības līdzekļiem pret mitrumu. Vislabāk izvēlēties skuju koku sugas, jo to sastāvā ir vairāk sveķu, kas palīdzēs pārciest mainīgus laikapstākļus.

Ekskluzīvie segumi

Šajā kategorijā iekļautie segumi ir īpaši tāpēc, ka katrs pats tos nemaz nevar ieklāt – tam nepieciešama speciāla būvtehnika un speciālisti, lai materiāls tiktu pareizi ieklāts. Betona plāksnes, asfalta klājumi, flīzes un citi materiāli ir gana skaisti un piemēroti takām, taču tie nav ne tie biežāk sastopamie, ne arī pieprasītākie materiāli, kaut arī kvalitāte un kalpošana ir ļoti pateicīga.

Ņem vērā!

  • Taku izveidē ir svarīgi rūpīgi izplānot šos ceļus, lai vēlāk nerastos vēlme doties citos virzienos un netiktu iebradāts zālājs vai dārzs. Vislabāk šo plānu veidot, organiski dodoties un vērojot, kur, un kā ir visērtāk aiziet, tad arī takas būs atbilstošā novietojumā.
  • Minimālais takas platums ir 60-70 cm, taču ērtāka pārvietošanās būs tad, ja taka būs platāka.
  • Jebkuru taku segumam ir jābūt izveidotam nedaudz ieslīpi, lai nokrišņu laikā notecētu ūdens. Svarīgi, lai arī celiņu pamatne būtu stingra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!