Vai murrātāju nepieciešams regulāri vannot un kā rīkoties, ja kaķim pret mazgāšanos ir milzīgi iebildumi, jautājām Dr. Beinerta klīnikas veterinārārstam Abubakaram Gasanhanovam.

"Parasti kaķis pats lieliski nomazgājas, tomēr ir noteiktas šķirnes, kuru pārstāvjiem ir ieteicama regulāra vannošana, kā arī ir kaķi, kuri ir kā uzburti ielīst visnetīrākajās vietās, piemēram, pagalmā stāvošu automašīnu motortelpā, un sasmērējas tā, ka saimniekam nekas cits neatliek, kā viņus mazgāt.

Man pašam mājās ir kaķene, kurai ir jau 21 gads, un viņu ne reizi viņas garajā mūžā neesmu mazgājis. Viņa dzīvo tikai istabā un pati apkopj savu kažociņu.

Mazgāšana parasti ir nepieciešama kaķiem, kuriem ir ievērojams liekais svars. Ķermeņa apkārtmēru dēļ viņi vienkārši nespēj ar mēli sasniegt visas vietas. Tur, kur netiek klāt, apmatojums parasti kļūst nespodrs un saveļas. Šos spalvas kunkuļus parasti nākas nocirpt. Tādēļ aicinātu ikvienu piedomāt pie sava četrkājainā drauga ēdienkartes, un viņu nepārbarot.

Reizi nedēļā vai divās iesaka mazgāt kaķus bez apmatojuma, proti, sfinksus, jo viņiem āda pastiprināti taukojas, pievelk netīrumus. Tomēr ar mazgāšanu nevajag pārlieku aizrauties – biežāk kā reizi nedēļā noteikti ne, jo šī tauku kārtiņa ir ādas aizsargslānis. Ja kaķi mazgā pārāk bieži, ādas aizsargslānītis nespēj atjaunoties, un var vedoties dažādas alerģiskas reakcijas – ādas iekaisums, nieze vai lobīšanās.

Saimnieki, kuri kaķi laiž pastaigāties ārā, bieži vien vēlas viņu šad tad nomazgāt, un tas mīlulim noteikti nevar kaitēt, ja izmanto speciāli kaķiem paredzētu šampūnu un nemazgā dzīvnieku teju katru dienu. Daudziem nez kāpēc liekas, ka labāk izmantot zīdaiņiem paredzētos mazgāšanas līdzekļus. Tomēr kaķis un zīdainis ir kaut kas pilnīgi cits, tādēļ tā noteikti nav laba ideja. Izmantojot nepiemērotus mazgāšanas līdzekļus, piemēram, šampūnu, ar ko matus mazgā pats saimnieks, kaķītim var sākties alerģiska reakcija.

Kaķi noteikti nav nepieciešams mazgāt tik bieži, kā mazgājamies mēs, cilvēki, bet pēc vajadzības – kad mīlulis tiešām ir netīrs.

Ir kaķi, kuriem ļoti patīk mazgāties, un ir tādi, kuri no šīs procedūras par visām varītēm cenšas izvairīties, laižoties lapās, tikko saimnieks atgriež vaļā krānu. Ja kaķi plāno regulāri mazgāt, vēlams viņu pie vannošanas pieradināt jau no mazotnes. Pieaugušiem kaķiem, kurus mazgāšanās iedzen šausmās, ir izdomāts risinājums - speciālas putas, ko uzpūš sausam kažociņam un iemasē tajā. Noslēgumā kaķi apslauka ar sausu dvieli."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!