Foto: PantherMedia/Scanpix
"Vai tiešām vajag ik gadu mocīt kaķi ar vakcināciju, ja viņš nekad netiek laists ārā? Pat uz palodzes ne, jo logs tiek atvērts vienīgi vēdināšanas režīmā. Kur gan viņš var inficēties ar kādu slimību? Vai ir jēga tērēt naudu vakcinācijai?" jautā "MansDraugs.lv" lasītāja. Lūdzām padomu veterinārārstam.

"Tas ir ļoti interesants jautājums, ko nākas dzirdēt bieži. Realitāte ir tāda, ka arī tad, ja kaķis dzīvo desmitajā stāvā un netiek laists pat pastaigāties pa palodzi, viņš var inficēties ar dažādām slimībām, jo infekcijas izraisītājus, proti, vīrusus un baktērijas, mājoklī varam ienest mēs – ar apaviem, iepirkumiem, āra drēbēm. Ja kaķis nav vakcinēts, viņš var saslimt," stāsta Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Ikviens kaķis, arī istabas, jāved pie ārsta uz komplekso vakcināciju reizi gadā. Tajā ietilpst potes pret trakumsērgu un izplatītākajām vīrusu slimībām (infekciozo rinotraheītu, kalici vīrusu un panleikopēniju). Gribu uzsvērt, ka vakcīnu iedarbība ilgst vienu gadu, pēc tam iegūtā imunitāte strauji mazinās un kaķis atkal var saslimt, tādēļ ik gadu obligāti jāveic revakcinācija. Diemžēl tas ir mīts, ka vienreiz iepotē un dzīvnieks iegūst imunitāti pret konkrētajām slimībām uz visu mūžu.

Svarīgi laikus ierasties uz ikgadējo vakcināciju. Ja pērn bijāt 5. maijā, tad arī nākamgad centieties ierasties šajā dienā vai mazliet agrāk. Ja atnāksiet nedēļu vēlāk, arī nekas vēl nebūs nokavēts. Taču, ja vēl vēlāk, diemžēl ir pārāk liels risks, ka iegūtā imunitāte būs zudusi, tādēļ ar vienu vakcinācijas reizi vairs nepietiks – pēc mēneša jāveic revakcinācija pret vīrusu slimībām, lai nostiprinātu iegūto imunitāti.

Pirmo reizi kaķēns jāvakcinē divu vai trīs mēnešu vecumā. Trakumsērgas poti drīkst veikt ne ātrāk kā trīs mēnešos. Ierasta prakse ir tāda, ka vispirms divos mēnešos kaķēnu izpotē pret izplatītākajām vīrusu slimībām. Bet pēc mēneša vakcinē pret trakumsērgu un veic revakcināciju pret izplatītākajām vīrusu slimībām. Nākamreiz jāierodas tikai pēc gada, kad kaķis jau saņem komplekso vakcināciju pret visām minētajām slimībām. Un tā katru gadu. Ja nogaida līdz trīs mēnešu vecumam – ko gan neieteiktu, jo sazin kas pa to laiku var notikt – kaķēnu uzreiz izpotē gan pret trakumsērgu, gan vīrusu slimībām, bet pēc mēneša jāierodas uz atkārtotu potēšanu pret vīrusu slimībām. Pēc tam viss turpinās pēc jau minētās shēmas – kompleksā vakcinācija reizi gadā.

Svarīgi, ka pirms vakcinācijas dzīvniekam noteikti jāveic attārpošana. Piebildīšu, ka attārpošanu vēlams veikt 2–4 reizes gadā atkarībā no barības, kādu dzīvnieks lieto uzturā. Ja dzīvnieks lieto jēlu gaļu vai zivis, attārpošana nepieciešama biežāk, bet, ja tikai kaķu barību, retāk.

Saimniekiem noteikti daudz lētāk sanāk mīluli vienreiz gadā vakcinēt, nekā, ja viņš saslims, maksāt par ārstēšanu, kas var būt ļoti sarežģīta un riskanta. Kādēļ riskēt ar mīluļa veselību un dzīvību? jo ārstēšana būs daudz sarežģītāka un riskantāka. Dzīvniekam ir ļoti liels risks veselībai, kad saslimst ar vīrusu slimībām. Vīrusu slimības, pret kurām vakcinējam, var izraisīt ļoti nepatīkamus simptomus: caureju, asiņošanu zarnu traktā, sāpīgas čūlas uz mēles un gļotādām, acu asarošanu, deguna tecēšanu, šķaudīšanu, strutainu izdalījumu veidošanos actiņās… Labāk taču izpotēt reizi gadā un aiztaupīt dzīvniekam šādas mocības!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!