Foto: Shutterstock
Nepatīkama smaka no suņa mutes bieži vien tiek uzskatīta par normu. Taču, ja vien mīlulis nesen nav notiesājis kaut ko savā gaumē, proti, mazliet iepūdētu, nejaukam aromātam no viņa mutes nevajadzētu uzvēdīt. Ja smaka tomēr ir, tas visbiežāk liecina par nepietiekamu mutes dobuma higiēnu vai kādu veselības problēmu, uzsver Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Jāsāk ar to, ka dzīvniekam gluži tāpat kā cilvēkam ir jātīra zobi, citādi viņa mute, protams, smirdēs, bet, kas ir vēl sliktāk, var veidoties arī zobakmens, attīstīties smaganu iekaisums un sākt bojāties zobi.

Ir nopērkamas speciāli suņiem paredzētas zobu pastas, piemēram, ar putnu gaļas garšu. Pieejamas gan parastas zobu birstes, gan uz pirksta uzvelkamas. Ideālā gadījumā suni jau no mazotnes vajadzētu pieradināt tīrīt zobus.

Protams, ja zobus sāk tīrīt vēlākā vecumā, ne visi suņi to saimniekam ļaus darīt. Tad vienīgā izeja ir divas vai trīs reizes gadā nākt pie veterinārārsta uz zobu tīrīšanu ar ultraskaņu. Arī tiem, kuri mīlulim regulāri tīra zobus, vēlams veikt šo procedūru vismaz reizi gadā.

Mutes dobuma veselību ļoti ietekmē arī no barība, ko suns lieto uzturā. Ja dzīvnieks pārtiek gandrīz tikai no mitrajiem suņu konserviem, tas veicina zobakmens veidošanos. Savukārt sausā barība palīdz uzturēt zobus tīrākus, jo, graužot sausos, cietos graudiņus, suņa zobi tīri mehāniski attīrās. Daudzi to nezina, bet – jo lielāki ir sausās barības graudi, jo labāk. Tas liks sunim naskāk grauzt un vienlaikus attīrīt zobus no aplikuma.

Nepatīkama smaka no mīluļa mutes var būt, ja viņš ēdis kaut ko nedaudz iebojājušos. Ja sunim iedod svaigu gaļu, viņš bieži vien to aprok zemē un nogaida, līdz tā sāk rūgt un pūt. Suņiem šādas pa pusei sadalījušās gaļas smaka, kas mums liek riebumā saviebties, šķiet teju pats patīkamākais aromāts pasaulē. Ja suns kaut ko tādu ir notiesājis, viņam būs atraudziņas ar diezgan nepatīkamu smaku, par ko, protams, nav jāsatraucas.

Ja suns bieži saēdas kaut ko ne pārāk labi smaržojošu, var iegādāties speciālus pulverīšus, kas pieberami dzīvnieka barībai un neitralizē sliktu mutes aromātu, kā arī aizkavē zobakmens veidošanos. Jāpiebilst, ka tie nespēj pilnībā aizvietot zobu tīrīšanu.

Tomēr nepatīkamu mutes aromātu nedrīkst atstāt bez ievērības. Jācenšas saprast, kas to varētu būt izraisījis, jo iemesls var būt nopietns. Dažkārt, spēlējoties ar kociņiem, kāda skabarga var iedurties suņa smaganās. Ja to neizvelk, protams, sākas iekaisums, strutošana un rodas arī nepatīkams aromāts no mutes.

Ja suns ļauj, saimnieks var pats ieskatīties viņa mutē, vai nav redzams kāds svešķermenis vai varbūt apsārtums, kas liecina par smaganu iekaisumu. Taču var arī pa taisno doties pie veterinārārsta, lai tas noskaidro sliktās elpas cēloni."

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!