Foto: Shutterstock

Ne vienmēr veikalu piedāvājumā izdodas atrast tieši tādu puķu kasti, kādu esam iztēlojušies un kas varētu piestāvēt mājas fasādei. Šī pamācība no houzz.com iedvesmos pašu rokām izveidot puķu kasti, turklāt tieši tāda kaste nebūs nevienam.

Nepieciešamais:

  • Koka dēļi vai plāksnes
  • Zāģis
  • Metramērs
  • Naglas
  • Krāsa pēc izvēles
  • Koka līme

Pirms ķeries pie zāģēšanas darbiem, vispirms ir precīzi jānomēra un jāpiefiksē izmēri vēlamajam puķu kastes garumam un platumam. Nosakot izmērus, ņem vērā, ka vislabāk puķu kastes izskatīsies tieši tik garas, kāds ir loga platums vai arī loga rāmja ailes platums. Tāpat ievēro, lai kaste būtu pietiekami plata un nosegtu palodzi.

Pēc noteiktajiem izmēriem iezīmē nepieciešamo garumu un platumu uz dēļiem, la varētu tos izzāģēt precīzajos izmēros. Kastes veidošanai nepieciešami trīs vienāda garuma dēļi un divi mazāki kastes gala izveidei.

Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā sastiprināt kopā dēļus, ir speciālā koka līme. Ar to var ļoti ērti salīmēt savienojuma vietas. Protams, kaste būs daudz stabilāka un drošāka, ja tā tiks arī sanaglota, tāpēc visās savienojuma vietās sasit naglas.

Kad puķu kastes korpuss ir gatavs, izurb caurumus kastes pamatā, lai kastē cirkulētu gaiss un augiem būtu pienācīgi apstākļi augšanai.

Puķu kaste būs daudzkārt pievilcīgāka, ja tā tiks nokrāsota piemērotākā krāsā, jo dēļu dabiskais krāsojums ne vienmēr piestāvēs pie logiem. Pielāgojot mājas fasādes krāsojumam, logu rāmim vai ziediem, kasti var nokrāsot sev vēlamā krāsā – brūnā, pelēkā kaut vai dzeltenā. Taču ņem vērā, ka tumšs krāsojums būs pateicīgāks, jo tas pievilinās saules siltumu un augiem būs siltāki augšans apstākļi, kas bieži vien pietrūkst palodzes mazdārziņiem. Krāsot kasti ieteicams tieši tad, kad viss ir sastiprināts kopā, lai varētu nokrāsot arī naglas.

Kad kaste ir izveidota, atliek to piestiprināt uz palodzes ar speciāliem stiprinājumiem un pārliecināties, vai tā tik tiešām ir stabili novietota. Pēc tam jau atliek vien piepildīt kasti ar substrātu, iestādīt vēlamās puķes, apslaistīt jaunos stādus un priecāties par ziedošu dārzu uz palodzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!