Kaķi bieži mēdz skrubināt istabas augus. Šķiet, to darīt rosina vajadzība pēc citādi nepieejamām barības vielām. Taču šāda uzvedība parasti nepatīk kaķu saimniekiem, kuri īpaši rūpējas par telpu zaļo rotu. Kā šo problēmu atrisināt?

Lai gan kaķi ir gaļēdāji, tie laiku pa laikam vēlas arī zaļbarību. Kaķis, kas tiek ārā, parasti skrubina zāli vai augus ar mīkstām lapām, piemēram, salviju vai pētersīļus. Istabas kaķi pievēršas telpaugiem, ja tiem nav citas alternatīvas.

Ja augs nav indīgs, nav pamata uztraukumam. Diemžēl apskrubinātas augu lapas neizskatās diez ko labi un bojā saimniekam omu.

Vēl bēdīgāk, ja kaķis puķupodus izmanto kā tualeti. Augsnes noklāšana ar oļiem vai marmora bumbiņām ir labs risinājums, kas neļauj kaķim kārpīt zemi puķupodā.

Alternatīvas

Tā kā augu ēšana ir dabiska uzvedība, nevajag censties to aizkavēt. Kaķiem augu izcelsmes produkti ir nepieciešami, lai uzņemtu vajadzīgās barības vielas vai izraisītu vemšanu, ja pienācis laiks atbrīvoties no ielaizīto matiņu kamola.

Ja nevēlaties, lai kaķis grauž telpaugus, un nav iespējams tos pārvietot nesasniedzamā vietā, sagādājiet kaķim pašam savu „dārziņu”. Paplāte ar izdiedzētu zāli vai citu nekaitīgu augu noteikti iepriecinās katru istabas kaķi. Derēs arī podiņš ar kaķumētru.

Daudzos zooveikalos nopērkama kaķu zāle, kas ir kviešu, rudzu un auzu sajaukums audzēšanai pašrocīgi.

Īpašo dārziņu vajadzētu arī kaķim, kas tiek ārā. Lai gan apkārtnē dažādu augu netrūkst, jums jāparūpējas, lai kaķis nesāktu košļāt zāli mauriņā, kas apstrādāts ar pesticīdiem vai citām kaitīgām vielām.

Iesējiet puķupodā augus, kas jūsu mīlulim patīk un nāk par labu, piemēram, kaķumētru, pētersīļus un salviju, un novietojiet to kaķim sasniedzamā vietā.

Indīgie augi

Daudzi augi kaķim ir indīgi, piemēram, tik iecienītās acālijas, rīcins, dīfenbahijas, efejas, filodendri jeb monsteras, maijpuķītes, amariļļi, puansetijas un ciklamenas, kā arī augu ziedpumpuri.

Lai gan pieauguši kaķi parasti netuvojas indīgiem augiem, drošāk būs, ja tos aizvāksiet gan no telpām, gan no dārza.

Kā pasargāt telpaugus

Ieteicams sagādāt kaķim pašam savus augus un vienlaikus padarīt citus telpaugus mazāk kārdinošus. Ir dažādi paņēmieni, kā to panākt:

  • Norobežojiet laukumu ap puķupodiem ar dubulto līmlenti. Kaķiem ļoti nepatīk tai pieskarties, tādēļ tie no šīs vietas vairīsies.
  • Novietojiet augus uz plēves vai alumīnija folijas, kas kaķiem ļoti nepatīk.
  • Saspraudiet zemē ap augu atbalsta mietiņus, kas neļaus kaķim tuvoties.
  • Uzziediet uz auga lapām nedaudz asās piparu mērces.
  • Izsmidziniet ap augiem kaķu atvairītāju (pārbaudiet, vai tas nekaitē augiem).
  • Pakariet telpaugus tā, lai kaķi netiek tiem klāt.

Avots: Katrīnas Deividsones „Kaķumīļu rokasgrāmata” (Jāņa Rozes apgāds

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!