Rozes vienmēr bijušas iecienītas puķes jebkurā pasaules galā, taču, lai arī cik ļoti visiem zināmas un iecienītas tās būtu, ir pāris interesanti fakti, ko līdz šim esam palaiduši garām. Interesantās piezīmes par rozēm atklājis portāls housebeautiful.com, un pēc to iepazīšanas katrs rozes zieds, iespējams, tiks aplūkots ar vēl lielāku interesi.

Kā izrādās, rozes uz šīs planētas pilnā košumā plauka jau pirms to sāka apdzīvot cilvēki.

Roze ir viens no pirmajiem augiem, kas tika audzēta jau 3000 gadus pirms mūsu ēras, taču sākotnēji tās tika izmantotas ārstnieciskiem nolūkiem.

Rozes ir ļoti plašs jēdziens, jo zem tā slēpjas vairāk nekā 400 sugas, bet šķirņu skaits mērāms vairāk nekā 25 tūkstošos, taču no visām šīm dažādībām vispopulārākās ir tieši tējas rozes.

Par rožu dzimteni tiek uzskatīts Kaspijas jūras reģions, taču pie to audzēšanas pirmie aizsākumi meklējami Irānas ziemeļos.

Vairākās valstīs rozes ir atzītas pat par nacionālo ziedu, piemēram, Gruzijā, Ņujorkā un ASV, kur roze ir nacionālais zieds jau kopš 1986. gada.

Atkarībā no tā, kāda ir rožu krāsa, ir pieejami arī dažādi ziedu skaidrojumi un to nozīme. Piemēram, sarkanās rozes simbolizē mīlestību, rozā žēlastību, bet oranžas krāsas rozes simbolizē valdzinājumu.

Rozes ir vienas no retajām sugām, kas apveltītas ar bagātīgu vēsturi. Senie romieši ar rozēm rotājuši ēkas fasādes, bet rožu ziedlapiņas augstākais sabiedrības slānis izmantoja kā paklāju.

Pasaulē senākā un aizvien augošā roze aplūkojama Hildesheimas pilsētā, Vācijā, pie Svētās Marijas katedrāles. Šeit augošā roze ir aptuveni 1000 gadus veca, tāpēc tā kļuvusi par ievērojamu apskates objektu šajā pilsētā.

Savukārt garākais rožu krūms aplūkojams Ņūdžersijā, kur tas sasniedzis nedaudz vairāk par piecu metru jeb 18 pēdu augstumu.

Kā liecina vēsture, tad rožu kolekcionēšanu uzsākusi ķeizariene Žozefīne de Bogarnē (1763-1814), kas bijusi Napoleona sieva. Savā kolekcijā rožu cienītāja izaudzējusi aptuveni 250 šķirnes.

Tas gan nebūs nekāds pārsteigums, ka tieši Valentīna dienā rozes visā pasaulē tiek iegādātas visvairāk, taču apjoms, kādu tas sasniedz, ir tik tiešām iespaidīgs. Katru gadu šis skaits mainās un kļūst arvien lielāks, taču aptuvenais skaits ir 100 miljoni (!) rozes, kas tiek iegādātas tieši šajā dienā, tāpēc nepiemēroti laikapstākļi rožu audzētājiem var nest lielus zaudējumus.

Rozes ir ne tikai skaistuma avots dārzam, bet arī vērtīgs augs, ko visā pasaulē izmanto skaistumkopšanā un arī kulinārijā, gatavojot ievārījumus, liķierus, saldējumus, vīnu un citus gardumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!