Foto: PantherMedia/Scanpix
Daudziem suņiem patīk laizīt saimniekam seju. Ķepaiņu saimnieki šādu uzvedību visbiežāk sauc par bučas došanu. Kādēļ daži suņi uz "bučošanos" ir vairāk naski, nekā citi? Vai saimnieka sejas laizīšana suņa uztverē tiešām ir tas pats, kas mums tuva cilvēka sabučošana? Varbūt tā ir tikai padevības izrādīšana? Un vispār, vai ir higiēniski ļaut sunim laizīt sev seju?

Lielākā daļa suņu uzvedības ekspertu uzskata, ka sejas laizīšanai ir vairāki iemesli vienlaikus.

Iemesls nr. 1: Pieķeršanās izrādīšana

Speciālisti uzskata, ka nebūs melots, sakot, ka suns laiza saimniekam seju, jo mīl viņu. Tādēļ sejas laizīšanu tiešām var dēvēt par bučas došanu. Suņi izrāda pieķeršanos, laizot cilvēkus un reizēm arī citus suņus vai dzīvniekus.

Laizīšana suņiem ir dabiska uzvedība. Viņi to, būdami pavisam mazi, ir iemācījušies no mammas, kura šādi kucēniem izrāda savas rūpes un mīlestību.

Suņi parasti laiza saimnieka seju. Taču, ja netiek tai klāt, ar mēli ķeras klāt pie jebkuras citas vietas "mazgāšanas", kur ādu nesedz drēbes, piemēram, rokām, kājām vai pat pēdām.

Daži suņi saimniekam bučas dod visai reti, taču tas uzreiz nenozīmē, ka viņi nejūt pieķeršanos. Iespējams, kucēns mazotnē šādu mīlestības izrādīšanu no mātes kādu iemeslu dēļ nav iemācījies.

Iemesls nr. 2: Uzmanības meklēšana

Varbūt esi pamanījis, ka brīžos, kad mīlulis ķēries pie bučošanas, tāda reakcija kā smiešanās, smaidīšana un viņa glāstīšana parasti dzīvnieku pamudina izrādīt savu mīlestību vēl aktīvāk. 

Ja suns ikreiz, tikko sastop saimnieku, kā traks metas viņu "bučot", iespējams, viņš bieži jūtas garlaikots vai vientuļš. Kad beidzot ir ieradies saimnieks, suns aktīvi cenšas pieprasīt uzmanību, nolaizot viņu teju no galvas līdz kājām. 

Ja suns alkst, lai saimnieks beidzot pievēršas viņam, dzīvnieks būs apmierināts par jebkāda veida uzmanību, arī negatīvu. Viņa izpratnē arī atgrūšana, uzkliegšana vai sodīšana ir uzmanība, pēc kuras viņš tieksies, izmantojot šo metodi, ja saimnieks nepavada ar viņu pietiekami daudz laika.

Iemesls nr. 3: Saimnieka āda labi garšo

Laizot cilvēku, suns var sajust, ka viņa āda ir nedaudz sāļa. Suņiem patīk viss, kam ir interesanta garša. Turklāt mēle ir viens no instrumentiem, kas sunim palīdz izpētīt apkārtēji pasauli. Galu galā tu esi daļa no šīs pasaules!

Iemesls nr. 4: Instinkts

Kad vilki (reizēm arī savvaļā mītošie suņi) atgriežas no medībām pie mazuļiem, viņi tiem atvemj barību. Kucēni to uzlaiza. Daļa speciālistu uzskata, ka laizīšana kopš senseniem laikiem ir "ierakstīta" suņu gēnos, tādēļ tie dažreiz instinktīvi tā dara.

Vai ir droši sunim ļaut laizīt seju?

Parasti šāda suņa uzvedība ir pilnīgi nekaitīga. Tomēr netici izplatītajam mītam, ka suņa mute ir daudz tīrāka, nekā cilvēka. Tā nav taisnība! Suņa mutē dzīvo daudz baktēriju, kuras ir iemesls, kādēļ suņa kodiens ir tik bīstams un zobu atstātās brūces parasti iekaist. Tomēr šīs baktērijas nevar nodarīt cilvēkam ne mazāko ļaunumu, ja vien neiekļūst atvērtā ievainojumā.

Kā likt sunim pārtraukt laizīšanu?

Iespējams, esi no tiem, kuriem suņa laizīšana nešķiet patīkama, drīzāk nehigiēniska, vai arī suns ar šāda veida mīlestības paušanu ir pārlieku aizrāvies, ikreiz nolaizot teju no galvas līdz kājām. Ja suns ir liels un smags, šādi mīlestības apliecinājumi īpaši kādam maza un slaida auguma cilvēkam saprotamu iemeslu pēc tiešām varētu šķist apgrūtinoši.

Panākt, lai suns pārtrauc bučošanu, ir iespējams, šajā mirklī pārstājot pievērst viņam uzmanību. Pavērs galvu uz citu pusi. Pārstāj ar ķepaini runāt un skatīties uz viņu. Ja nepieciešams, piecelies un ej prom. Tiklīdz mīlulis pārtrauc laizīšanu, apbalvo viņu, dāsni dāvājot viņam savu uzmanību un samīļojot. Laika gaitā suns sapratīs, ka ar "bučošanu" saimnieka uzmanību iegūt nevar.

Ir iespējams apmācīt suni dot vieglu buču, izmantojot par komandu vārdu "buča" vai frāzi "dod buču!". Apbalvo suni, kad viņš viegli nolaizījis vaigu vai zodu, ar kādu kārumu vai vienkārši samīļošanu. Ja suns sāk pārlieku aizrauties ar laizīšanu, izmanto iepriekš minēto metodi, liedzot savu uzmanību.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāla "WebMD.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!