Mājas rotāšanā ar grieztajiem ziediem vasaras sezonā ir kāda bēda – tie ievērojami ātrāk novīst, tāpēc ziedu izvēlei ir jābūt īpaši pārdomātai. Portāla housebeautiful.com sniegtos padomus var ņemt vērā arī ziedu dāvināšanā, lai saņēmējs par tiem varētu ilgāk priecāties.

Šobrīd ziedu piedāvājums ir visbagātīgākais un krāšņākais, tāpēc par izvēli nudien nevarētu sūdzēties, taču karstās un svelmīgās dienās uzmanībā jāvērš uz to, lai ziedi izturētu saules tveici un arī labi saglabātos siltās telpās. Ja starp šiem apkopotajiem ziediem nav kāds tavs iecienītais, tas nebūt nenozīmē, ka tos nav ieteicams izvēlēties, tādos gadījumos karstākajās dienās arī pašus ziedus var atvēsināt ar izsmidzinātu ūdeni.

Lizantes

Lizantes, kas tiek dēvētas arī par eustomām un prēriju zvaniņiem, ir vienas no pieprasītākajiem grieztajiem ziediem tieši vasara sezonā, un tam iemesls ir arī pateicīgā saglabāšana pat karstākajās vasaras dienās. Šos ziedus vērts izvēlēties ne tikai skaistuma, īpatnējo formu un krāsainības dēļ, bet arī tāpēc, ka tie svaigi saglabāsies 10-15 dienas, turklāt vāzē var uzplaukt arī lielākā daļa pumpuru. Lizantes ir soli priekšā citiem grieztajiem ziediem arī ar to, ka pat pēc novīšanas ziedlapiņas nenobirs, bet gan paliks pie ziedkāta.

Lizantes pieejamas ļoti dažādā toņu paletē, turklāt ziedu dažādībā saskatāma līdzība sākot no rozēm, beidzot ar uzplaukušām magonēm, tāpēc tā arī ir ļoti iecienīta izvēle griezto ziedu iegādē. Izkārtojot šos ziedus, izvēlies stabilu un pietiekami augstu vāzi, lai nenolūztu kāti, bet ūdeni nelej vairāk kā līdz pus vāzei. 

Gerberas

Arī gerberas ir ļoti klasiska un arī pareiza izvēle vasaras ziedu izvēlē, jo tās pacieš gan vēsumu, gan karstumu, taču pats svarīgākais ir izvēlēties tām piemērotu uzglabāšanu, tad arī temperatūrai telpā nebūs tik liela nozīme. Gerberām nepieciešamas augstas vāzes, jo tās, tāpat kā tulpes, zemās vāzēs izlieksies un līdz ar to arī īsāku laika periodu saglabāsies svaigas. Gerberām nav nepieciešams liels daudzums ūdens, tāpēc ielej ūdeni vāzē vien sprīža augstumā. Ja ziedu kāti ir jau paspējuši noliekties, tad ietin ziedus stingrā papīrā un pāris stundas uzglabā vāzē tos tādā veidā, pēc tam tie saglabās savu formu.

Vērtīgs padoms, ko iesaka portāls ''Māja&Dārzs'' – tad, kad gerberas pamazām novīst, nogriez to kātus tā, ka pie ziedkopas palikuši vien 1-2 centimetri un ieliec ziedus kādā dekoratīvā traukā, bļodā vai mazās glāzītēs, kas piepildītas ar ūdeni. Šādi gerberu ziedi saglabāsies vēl pāris dienas un pat nedēļu, turklāt kompozīciju var papildināt, izkārtojot traukā arī grīšļus vai citus zaļumus, stikla pērlītes un akmentiņus.

Rozes

Rozes ir ļoti piemērota izvēle jebkurā situācijā, kurā nepieciešama ziedu izvēle arī vasarā, kad valdāma tveice, rozes spēs ilgi saglabāties arī griezto ziedu veidā, ja vien tiks ievērotas pāris nianses. Pirms steidz rozes izkārtot vāzē, vispirms tās ietītas papīrā ieliec vāzē ar ūdeni, kas piepildīts gandrīz līdz augšai un ļauj tām kārtīgi ''atdzerties''. Tikai ievēro, lai paši ziedi nebūtu iemērkti ūdenī, bet tikai kāts visā garumā. Pēc tam var ziedus izkārtot pietiekami augstā vāzē, nogriežot kātus slīpā leņķī zem tekoša ūdens. 

Arī rožu uzglabāšanā nevajag pārspīlēt ar ūdens daudzumu vāzē, it īpaši tad, ja rozes kātiem klāt ir lapiņas, jo tās ūdenī bojāsies un radīs nepatīkamu smaku. Vislabāk apakšējās lapiņas vienmēr pirms likšanas vāzē noplēst. Ik pārdienas rozes vari apsmidzināt ar ūdeni, lai tas nokļūst arī uz zieda un lapām.

Grieztās orhidejas

Lai arī ierasts orhidejas sastapt vien ziedot podiņos, par tām nevajadzētu aizmirst arī griezto ziedu izvēlē, jo pat karstās dienās tās spēs saglabāt savu krāšņumu un ziedu svaigumu. Grieztos orhideju ziedus salonos un bāzēs tirgo mēģenēs ar speciālu šķidrumu, un šādi tās arī ir jāpasniedz pasniegšanas brīdī, bet, ja šķidrums ir beidzies, to var papildināt ar vēsu ūdeni. Grieztās orhidejas jāizkārto ne pārāk zemā un arī ne pārāk augstā vāzē, un ūdenim jābūt iepildītam vien sprīža garumā. Atceries, ka orhidejas necietīs, jā tās tiks apsmidzinātas ar ūdeni, tāpēc šo viltību var izmantot citiem ziediem.

Īrisi

Arī šobrīd krāšņi ziedošie īrisi ir laba griezto ziedu izvēle un tie ilgi saglabāsies telpā arī siltākajās vasaras dienās. Ir tikai jāievēro, lai ūdens vāzē tiktu liets tikai līdz pusei, lai kāti nesāktu bojāties, turklāt tam noteikti jābūt vēsam, bet, ja telpa ir īpaši sakarsusi, ūdenim var pievienot pāris ledus gabaliņus. Svarīgi ievērot, lai ūdens tiktu mainīts katru dienu, tad ziediem būs vieglāk pārdzīvot lielo karstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!