Jūlijs ir ziediem un smaržām pārbagāts mēnesis un puķuzirnīši ir viens no sezonas spilgtākajiem debitantiem, kas katru gadu atgādina par savu trauslo ziedu burvību un krāsu dažādību. Latvijā puķuzirnīšu labākais draugs ir Mārtiņš Maltenieks, kurš ir arī to selekcionārs, tāpēc portāls ''Māja&Dārzs'' iztirzāja speciālistu par šo ziedu aktualitātēm un selekcionēšanu.

Ziedi, kas aizkustina

Šķiet, reti kuram nepatīk puķuzirnīši, jo to trauslais un reizē graciozais izskats nespēj nevienu atstāt vienaldzīgu, un, kā apgalvo arī pats Mārtiņš, tad arī viņam pašam līdz šim nav nācies sastapt cilvēku, kam nepatiktu puķuzirņi. Šie neparastās formas ziedi uzrunā ar krāšņajām ziedkopām, maigajiem toņiem, krāsu dažādību un tīkamo aromātu, kas rada dzīvespriecīgu un pat nedaudz draisku noskaņu. Kā apgalvo selekcionārs, tad izstādēs aplūkojot puķuzirnīšus, apmeklētāji vienmēr atmaigst un reizēm pat aiz sajūsmas izrāda neviltotās prieka asaras. Lūk, uz ko spējīgi puķuzirnīši, un kā gan var tos necildināt šajā laikā?

10000 šķirnes, bet neviena dzeltena

Kā informē ''Mazā dārzniecība'' saimnieks, tad pusotra gadsimta ilgajā selekcijas gaitā pasaulē izveidots vairāk nekā desmittūkstoš puķuzirnīšu šķirņu, taču joprojām selekcionāri sapņo, tai skaitā arī Mārtiņš, par spilgti dzeltenas krāsas puķuzirnīšiem, jo tieši tādi aizvien vēl nav radīti. Ja kas tāds tiks radīts, tad tā noteikti kļūs par pasaules sensāciju. Par šķirnēm runājot, tiekam informēti, ka visbiežāk puķuzirņi visiem asociējas kā augstie augi, taču patiesībā pieejami ir arī vidēji augstie, zemie un pat pundurpuķuzirņi, kurus var audzēt iekarināmos traukos un logu kastēs. Lai arī mūsu platuma grādos šāda tradīcija nav plaši ieviesta, tādā veidā var dažādot dārza apstādījumus. 

Daudzus puķuzirnīši uzrunā tieši ar patīkami maigo aromātu, un, kā izrādās, to veido veseli 18 komponenti, tai skaitā selerijas un ģerāniju asie aromāti, kurus, šķiet, nemaz nejūtam izsmacinātajā aromātā. Ja vēlies dārzā ieviest vai vāzē izkārtot vissmaržīgākos puķuzirņus, tad zini, ka savvaļas puķuzirņi būs aromātā spēcīgākie, it īpaši ar sīkiem ziediem.

Šķirņu dažādība patiesi ir aizraujoša un kā pateicīgas šķirnes audzēšanai speciālists iesaka izvēlēties ''Vija'', ''Venta'', ''Rīga 800'', ''Pēcis'', ''Didzis'' un citas, kas katra atšķiras ar savu vizuālo formu, krāsu, rakstu un arī smaržu. Šķirņu izvēlē vērtīgu padomu speciālists min, ka tieši Latvijā radītās šķirnes ir vispiemērotākās audzēšanai mūsu klimatā. 

Selekcionēšanas process

Ja jau ir tik daudz šķirņu, rodas jautājums, kā notiek šis process un kā iedvesmu šim procesam gūst pats selekcionārs. Kā izrādās, selekcijā ir jābūt kādam mērķim, un tad atkarībā no tā arī izvēlas vecākaugus un veic mākslīgu apputeksnēšanu (puķuzirņi ir pašapputes augi t.i. - dabīgā apputeksnēšanās notiek katrā ziedā atsevišķi). Tā kā puķuzirnis nepadodas krustošanai ar radniecīgām sugām, kā tas ir, piemēram, lilijām, tad aizvien nav izdevies radīt dzeltenus puķuzirņus, tāpēc arī īpaši izrāvieni selekcijā nevar notikt. Tikai maz pamazām tiek panāktas aizvien lielākas ziedkopas un ziedlapiņu krokojums, puspildīti ziedi, dažāda krāsu palete un zīmējums ziedlapās (ar sārtu maliņu, divkrāsu, punktojumiem un svītrojumu). Pašu radītās šķirnes ir izturīgākas un piemērotākas mūsu klimatam, tāpēc Mārtiņš uzņēmies šo atbildību un rada izsmalcinātos ziedus tieši mums. Selekcijā dārza guru nodarbojas ar agrāk ziedošu lielziedu šķirņu veidošanu, jo šī tipa puķuzirņu šķirnes ir novecojušas un zaudējušas sākotnējo kvalitāti, tāpēc nav bieži sastopamas citiem tirgotājiem.

Audzēšanas īpatnības

Lai arī puķuzirņi ir ātri augoši un ilgi ziedoši vīteņaugi, kas savu ziedu krāšņumu atrāda no jūnija līdz pat oktobrim, tam ir savas audzēšanas prasības, kas jāievēro. Tā kā puķuzirņi pēc būtības ir Vidusjūras klimata augs, tad piemērota būs silta un sausa vieta ar labu gaisa apmaiņu, apgaismojumu un vienmērīgu temperatūru. Audzējot puķuzirņus laukā, vietai jābūt siltai, no ziemeļpuses vējiem pasargātai, atklātai vietai, kur ilgstoši nesaglabājas virszemes mitrums, padomos dalās ''Mazā dārzniecība'' pārstāvis. Ja puķuzirņus ir vēlme audzēt siltumnīcā, tad tai jābūt labi vēdinātai un ar iespēju ierīkot noēnošanu, bet augsnei jebkurā gadījumā ir jābūt trūdvielām bagātai, vēlams smilšmālai augsnei ar labu ūdens un gaisa caurlaidību. Puķuzirņu audzēšanā jāņem vērā tā prasības – tie necieš krasas temperatūras svārstības, kā arī pārlieku lielu mitrumu, vēsumu un arī karstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!