Suņi ir mūsu labākie draugi, tomēr dažas šķirnes ir draudzīgākas par citām. Portāls "Vetstreet.com" atlasījis 13 draudzīgākās suņu šķirnes – tādas, kuru pārstāvji ir izteikti sabiedriski un labestīgi, ļoti pieķeras saviem saimniekiem, labi satiek ar bērniem un citiem mājdzīvniekiem un draudzīgi izturas pat pret svešiniekiem.

Protams, visi vienas šķirnes suņi rakstura ziņā nav identiski kā ūdens lāses. To, kāda būs konkrētā suņa personība, lielā mērā nosaka audzināšana un četrkājainā drauga dzīves pieredze. Ja suni piesien pie būdas un atstāj novārtā vai regulāri fiziski ietekmē, dzīvnieks, protams, nevar izaugt par lielu cilvēku mīli, lai cik draudzīgas šķirnes pārstāvis būtu. Taču, ja četrkājaino draugu jau no mazotnes socializē, proti, pieradina pie citiem cilvēkiem un dzīvniekiem, buču mīlis un teju visu cilvēku draugs garantēts.

Tajā pašā laikā ir suņu šķirnes, kuru pārstāvji pēc dabas ir vientuļnieki, proti, visai neatkarīgi un patstāvīgi. Arī viņiem, protams, ir vajadzīga cilvēka kompānija, taču daudz mazākās "devās". Tādi, piemēram, ir Kaukāza aitu suņi, tautā dēvēti par kaukāziešiem, un Vidusāzijas aitu suņi jeb alabaji. Viņiem ir svarīgi, lai diezgan daudz laika varētu netraucēti pavadīt vienatnē. Šādi suņi nepriecāsies par patstāvīgu kņadu visapkārt, nemitīgu mīļošanu un bužināšanu, bet labprātāk godam pildīs sarga pienākumus.

Turpmāk minētajiem suņiem draudzīgums ir ielikts jau šūpulī.

Zeltainais retrīvers

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zeltainais retrīvers

Zeltainais retrīvers ir izslavēts savas milzīgās cilvēkmīlestības dēļ. Smejas, ka viņš pat zagli mājās sagaidīs, luncinot asti, un "sabučos" no galvas līdz kājām. Jā, kā sargsuni zeltaino retrīveru noteikti nevajadzētu izvelēties, taču kā mīlulis ģimenei ar bērniem viņš būs lielisks.
Dodoties pastaigā, zeltainais retrīvers vēlas draudzīgi apsveicināties teju ar visiem, kas gadās ceļā – cilvēkiem, suņiem un pat kaķiem.

Tas ir suns, kam, var teikt, vispār nepiemīt agresija. Zeltaino retrīveru mēdz dēvēt par buču suni.

Zeltainais retrīvers ir mīlīgs, gudrs, sabiedrisks, pašpārliecināts, apveltīts ar labu atmiņu un jūtīgs. Viņš labi piemērojas dažādām situācijām. Šis suns arī nerej pārāk daudz. Viņš jauki izturas pret bērniem un reizēm ir tik iecietīgs, ka no bērniem vajag pasargāt viņu pašu.

Mopsis

Mopsis

Mopsis ir izslavēts ar savu miermīlīgo un labestīgo dabu, bet tajā pašā laikā viņš ir ļoti drosmīgs. Par šo suni mēdz teikt: "Liels suns mazā ķermenī."

Mopsis ir viens no pievilcīgākajiem un burvīgākajiem suņiem. Viņa dzīvespriecīgā daba apvienojas ar dabisku inteliģenci, padarot suņuku par lielisku cilvēka kompanjonu.

Mopsis ir atklātas dabas, pakļāvīgs, sabiedrisks, jūtīgs, apveltīts ar labu humora izjūtu, ļoti sirsnīgs, gudrs, apķērīgs un prasīgs pret sevi. Mājās viņš uzvedas rāmi. Nevainojami izturas gan pret bērniem, gan ciemiņiem.

Itāļu greihaunds

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itāļu greihaunds

Fiksais itāļu greihaunds, kuram ir ļoti slaids un graciozs ķermenis, ir liels gudrinieks un cilvēku draugs. Pievilcīgais un šķietami trauslais suņuks labprāt ieritinās klēpī savam saimniekam gluži kā kaķis.

Greihaunds ir maiga rakstura, sirsnīgs, mundrs, dzīvespriecīgs, diezgan aktīvs, straujš, gudrs, apķērīgs un piekāpīgs.

Jāņem vērā, ka šī suņa stihija ir skriešana, un viņam nepieciešams nodrošināt iespēju nodarboties ar savu vaļasprieku.

Pūdelis

Pūdelis

Pūdelis (kā lielais, tā mazais un pundurpūdelis) vairāk par visu vēlas būt uzmanības centrā un draudzēties. Lielā daļā sabiedrības par pūdeļiem ir izveidojies nepareizs priekšstats kā par ne sevišķi gudriem dekoratīvajiem sunīšiem, taču tie ir maldi.

Pūdeļi ar savu mīksto, sprogaino kažociņu un mīlīgo purniņu ir ne tikai pievilcīgi, bet arī ļoti gudri. Britu Kolumbijas universitātes psiholoģijas profesora un suņu uzvedības pētnieka Stenlija Korena izveidotajā gudrāko suņu šķirņu topā pūdeļi ierindoti godpilnajā otrajā vietā, piekāpjoties vien borderkollijiem. Savulaik pūdeļi pat tika pieskaitīti dienesta suņiem, jo tiešām ir ļoti gudri un viegli apmācāmi,

Pūdeļi ir moži, rotaļīgi, gudri, apķērīgi un ļoti jūtīgi. Viņi aizrautīgi mācās un stipri pieķeras savam saimniekam.

Labradoras retrīvers


Bārdainais kollijs

Bārdainais kollijs

Ja dodies ciemos uz mājām, kur dzīvo bārdainais kollijs, rēķinies, ka tiksi sagaidīts ar priecīgu lēcienu un daudz sirsnīgām "bučām". Šīs šķirnes pārstāvji ārkārtīgi reti mēdz būt kautrīgi vai agresīvi.

Angļu bobteilam visai līdzīgais suns mēdz izdarīties gluži kā klauns, lai tikai ieraudzītu prieku sava saimnieka acīs. Salīdzinājumā ar savu līdzinieku angļu bobteilu, kas arī lepojas ar pufīgu kažociņu, bārdainais kollijs ir mazāks, atlētiskāks, veiklāks un kustīgāks.

Bārdainais kollijs ir gudrs, mundrs, vienmēr labā omā, piemīlīgs, maigs, saticīgs un draudzīgs. Labi izturas pret bērniem un bez problēmām sadzīvo gan ar suņiem, gan citiem mājdzīvniekiem.

Havanas bišons

Foto: PantherMedia/Scanpix

Havanas bišons

Pūkainas "mākonītis" Havanas bišons ir jautrs un ļoti gudrs, kas šo suņuku padara par lielisku labāko draugu.

Šis suns bieži izvilina no saimnieka smieklus ar dažādām komiskām izdarībām un grimasēm. Šim sunim ļoti nepatīk būt vienam, tādēļ viņš darīs visu, lai pievērstu sev uzmanību.

Havanas bišons ir dzīvespriecīgs, ļoti mīlīgs, rotaļīgs, maiga rakstura sabiedrisks, ļoti gudrs un jūtīgs. Šis suns ļoti labi sadzīvo gan ar suņiem, kaķiem un citiem mājdzīvniekiem, gan ar bērniem, taču saimniekam jāraugās, lai mazie labestīgajam sunim nedarītu pāri. Tad nabaga "abižotais" Havanas bišons parasti cenšas kaut kur paslēpties, nevis liek lietā zobus.

Angļu buldogs


Foto: PantherMedia/Scanpix

Angļu buldogs

Buldogi ir ļoti miermīlīgi un mīloši četrkājainie draugi. Viņu krunkainā purniņa valdzinājumam ir grūti pretoties. Ideāli piemērots suns ģimenei, kas vēlas mierīgu un labestīgu suni. Tas lieliski saprotas ar bērniem, suņiem un citiem mājdzīvniekiem.

Angļu buldogs ir suns bez kompleksiem, kas apveltīts ar maigu dabu un humora izjūtu, ir psihiski līdzsvarots un jūtīgs, gudrs un apdomīgs. Mājās šis suns uzvedas mierīgi. Ļoti pieķeras saimnieka ģimenei un vēlas vienmēr atrasties tās tuvumā. Saskarsmē ar citiem suņiem un mājdzīvniekiem angļu buldogam parasti problēmu nav. Būdams ļoti iecietīgs, viņš ir ideāls draugs bērniem. Liela daļa angļu buldogu ir draugi visiem, kaut atrodas arī tādi, kas pret svešiniekiem izturas piesardzīgi.

Vilku špics

Foto: Shutterstock

Vilku špics

Ar ziemeļniecisko ārieni apveltītais vilku špics līp pie cilvēkiem gluži kā plāksteris. Šīs šķirnes suņi ir ļoti sabiedriski un draudzīgi, un, lai gan viņi ir lieliski sargi, viegli nodibina kontaktu ar svešiniekiem.

Ziemeļnieciskais vilku špics ir pats lielākais špicu saimes pārstāvis (skaustā 44–48 cm augsts). Lielisks cilvēka kompanjons, kas labi jūtas arī nelielā pilsētas dzīvoklī, ja tam nodrošina pietiekami daudz aktivitāšu ārā. Viņam gan pilnībā pietiks ar mierīgu pastaigu pavadā vai izdauzīšanos kopā ar saimnieku mājas pagalmā.

Vilku špicam gan ir liela rējēja slava. Lai ar to tiktu galā, mīlulis noteikti jāved uz suņu skolu.

Bostonas terjers

Mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers

Mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers

Mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers draudzīgi izturas arī pret pilnīgiem svešiniekiem. Pat kvieškrāsas kažociņa īpašnieks tevi redz pirmo reizi, saņemsi viņa īpašo sveicienu – suns priecīgi lēks virsū un griezīsies ap savu asi kā uzvelkamais vilciņš, skaidri demonstrējot vēlmi draudzēties.

Lai gan mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers ļoti pieķeras ikvienam, ģimenei ar pavisam maziem bērniem šis suns īsti nav piemērots savas ārkārtīgi enerģiskās un jūsmīgās dabas dēļ, jo gluži vienkārši var nogāzt mazuli no kājām vai citādi netīšām nodarīt pāri. Ar agrīnu apmācību gan viņa vētraino temperamentu iespējams nedaudz pieklusināt.

Mīkstspalvainais kvieškrāsas terjers ir mundrs, atraisīts, impulsīvs, aktīvs, rotaļīgs, gudrs un apķērīgs. Viņš aizrautīgi mācās, ārkārtīgi stipri pieķeras sev tuvo cilvēku ģimenei un reti rej.

Bīgls

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bīgls

Vienmēr labā garastāvoklī esošais bīgls, kas arīdzan ir neliela auguma, ir lieliska izvēle ģimenēm ar maziem bērniem un aktīviem senioru pāriem. Bīglam mīlestība iet caur vēderu un degunu – šīs šķirnes suņiem ir izcila oža un tiem ļoti garšo ēst. Tas gan nereti liek šim sunim sastrādāt palaidnības, jo, saodis kādu vilinošu smaku, viņš mēdz aizskriet tās pavadā, uz mirkli piemirstot par saimnieku.

Bīgls ir modrs, dzīvespriecīgs, sabiedrisks, drosmīgs, gudrs, apņēmīgs, piesardzīgs un patstāvīgs. Šīs šķirnes suņiem ir tendence draudzīgi izturēties gan pret bērniem, gan suņiem, gan gluži svešiem cilvēkiem.

Sanbernārs

Foto: Shutterstock

Sanbernārs

Lielais milzis sanbernārs, neskatoties uz savu raženo augumu, ir "lāga dvēsele" – ļoti draudzīgs un labestīgs. Šīs šķirnes suns ir laba izvēle ģimenēm ar lielākiem bērniem. Kad sanbernārs skrien tev pretī apsveicināties, nostājies stabilāk un sagavojies ļoti slapjai "bučai".

Sanbernārs ir ļoti līdzsvarots un draudzīgs, apveltīts ar labu humora izjūtu, uzmanīgs un uzticīgs savam saimniekam. Viņš apbrīnojami iejūtīgi izturas pret bērniem un nemēdz bieži riet.

Parasti piemīlīgajam lempim nerodas problēmas arī attiecībās ar citiem suņiem un mājdzīvniekiem.

Raksta tapšanā izmantota Esteres Ferhūfas-Ferhallenas enciklopēdija "Suņi" ("Zvaigzne ABC").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!