Foto: PantherMedia/Scanpix
Suņu saimnieki sūdzas, ka Rīgā katastrofāli trūkst vietu, kur mīlulim ļaut kārtīgi izskrieties. Kolīdz palaid suni vaļā, uzrodas kāds neapmierinātais vai pašvaldības policists steidz rakstīt protokolu par noteikumu neievērošanu. Bet suns paliek suns – viņam ir nepieciešams izskrieties. Par to, kur ar suni var droši pastaigāties bez pavadas un kādi noteikumi jāievēro citviet, portālam "MansDraugs.lv" pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Iveta Mazure.

Uzpurņa lietošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzpurņa lietošana

Pastaigājoties pa pilsētu, uzpurnim jābūt uzliktam tad, ja suns oficiāli ir atzīts par bīstamu, paredz Ministra kabineta (MK) noteikumi par dzīvnieku labturību.

Ja šādu suni izved ārpus saimniekam piederošās teritorijas, tam jāuzliek uzpurnis ar slēgtu purna daļu, kas nepieļauj iespēju iekost cilvēkam vai dzīvniekam, nosaka MK noteikumi par prasībām bīstama suņa turēšanai.

Uzpurni obligāti ir jālieto:

  • tiem suņiem, kuri ir atzīti par bīstamiem;
  • pārvadājot suni sabiedriskajā transportlīdzeklī. Tajā iekāpjot, suni ar uzliktu uzpurni tur pavadā vai – otrs variants – bez uzpurņa ievieto dzīvnieku pārvadāšanai piemērotā somā, konteinerā vai būrī;
  • dabas parkā "Piejūra", kurā ietilpst Rīgas, Carnikavas un Saulkrastu piejūras teritorijas. Saskaņā ar MK noteikumiem par dabas parka aizsardzību tā zonā aizliegts pieļaut suņu atrašanos brīvā dabā bez ne tikai bez uzpurņa, bet arī bez pavadas.

Pavadas lietošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pavadas lietošana

Pastaigājoties pa pilsētu suns jāved pavadā, bet bez pavadas tas var atrasties zaļajā zonā un mežā (izņemot pašvaldības noteiktās vietas, kur tas ir aizliegts) pastaigas laikā saimnieka uzraudzībā un redzeslokā tādā attālumā, kādā viņš spēj kontrolēt dzīvnieka rīcību, paredz MK noteikumi par dzīvnieku labturību.

Laikā no pulksten 7.00 līdz 23.00 ir aizliegts vest pastaigā suni bez pavadas Rīgas pilsētas apstādījumos (tostarp parkos), izņemot speciāli šim nolūkam ierīkotas un norobežotas teritorijas, proti, suņu pastaigu laukumus. Jebkurā laikā aizliegts vest suni pastaigā bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos, noteikts Rīgas domes sabiedriskās kārtības noteikumos.

Kas ir un kas nav 'apstādījumi'?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas ir un kas nav 'apstādījumi'?

"Apstādījumi" ir visas ar augiem apaudzētas un koptas teritorijas ārpus mežiem, mežaparkiem un purviem, definēts Rīgas domes noteikumos par Rīgas teritorijas izmantošanu. Par apstādījumiem uzskatāmi parki, dārzi, košumdārzi, skvēri, bulvāri, alejas, kapsētas, nogāžu nostiprinājumi, ģimenes dārzi, pagalmi, jumta dārzi, kā arī citas ar augiem apaudzētas un koptas teritorijas. Apstādījumus veido koki, krūmi, vīteņaugi, puķu stādījumi, zāliens, takas un būves apstādījumu apkopei.

Meži un mežaparki nav uzskatāmi par apstādījumiem, tādēļ Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nesaskata aizliegumu suņa vešanai bez pavadas Rīgas pilsētas mežos un mežaparkos, izņemot zonas, kur atrodas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi.

Savukārt Rīgas pilsētas apstādījumos suni vest pastaigā bez pavadas drīkst no pulksten 23.00 līdz plkst. 7.00.

Teritorijas, kur aizliegts pastaigāties ar suni vispār vai bez pavadas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Teritorijas, kur aizliegts pastaigāties ar suni vispār vai bez pavadas

1. Oficiālajās peldvietās

Rīgas oficiālajās peldvietās nedrīkst veikt darbības, kā ietekmē peldvieta varētu tikt piesārņota, tostarp oficiālajās peldvietās nedrīkst uzturēties vai tikt vesti pastaigā, vai peldināti dzīvnieki, paredz MK noteikumi par Rīgas oficiālajām peldvietām.

Rīgā oficiālās peldvietas ir Daugavgrīvas, Vakarbuļļu un Vecāķu pludmale, kā arī Bābelītes ezera peldvieta, Daugavas upes peldvieta "Lucavsala" un Daugavas upes peldvieta "Rumbula".

2. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās

Dabas parkā "Piejūra" aizliegts pieļaut suņu atrašanos brīvā dabā bez pavadas un uzpurņa, izņemot medības regulējošajos normatīvajos aktos noteiktos gadījumus un kārtību, nosaka MK noteikumiem par dabas parka aizsardzību.

MK noteikumos par dabas lieguma "Jaunciems" aizsardzību, kā arī noteikumos par īpaši aizsargājamo dabas teritoriju aizsardzību aizliegumi pastaigai ar suni nav atrunāti, tomēr Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Iveta Mazure aicina arī dabas liegumos "Jaunciems", "Vecdaugava" un "Krēmeri" īpaši uzmanīt savus mājdzīvniekus, lai nekaitētu tur esošajām augu un dzīvnieku sugām.

3. Rīgas pilsētas apstādījumos

Ar suni bez pavadas aizliegts pastaigāties Rīgas apstādījumos – parkos, dārzos, košumdārzos, skvēros, alejās, kapsētās, nogāžu nostiprinājumos un pagalmos – laikā no pulksten 7.00 līdz 23.00.

4. Bērniem paredzētās rotaļu un izklaides vietās un sporta laukumos.

Šādās vietās ar suni bez pavadas uzturēties ir aizliegts.

Teritorijas, kur suns var uzturēties bez pavadas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Teritorijas, kur suns var uzturēties bez pavadas

1. Rīgas pilsētas mežos un mežaparkos

Izņēmums ir zonas, kur atrodas rotaļu un izklaides vietas un sporta laukumi.

Rīgas pilsētā esošie mežaparki:

  • Bolderājas mežaparks,
  • Kleistu mežaparks,
  • Imantas mežaparks,
  • Anniņmuižas mežaparks,
  • Mežaparks,
  • Biķernieku mežaparks,
  • Šmerļa mežaparks,
  • Ulbrokas mežaparks,
  • Juglas mežaparks,
  • Bābelītes mežaparks.

2. Suņu pastaigu laukumos

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments nodrošina Rīgas pilsētas suņu pastaigu laukuma Rīgā, Eksporta ielā (gar Rīgas brīvostas žogu posmā no Hanzas ielas līdz Katrīnas ielai) darbību no pulksten 6.00 līdz 23.00 bez brīvdienām.

Šī gada jūnijā pēc rekonstrukcijas apmeklētājiem tika atklāts Grīziņkalna parks un Ziedoņdārzs, kur pieejami ar trenažieriem aprīkoti suņu pastaigas laukumi.

Arī Lucavsalas aktīvās atpūtas parkā ir nodalīta teritorija pastaigām ar suni.

Saskaņā ar Austrumu izpilddirekcijas sniegto informāciju līdz šī gada beigām plānots atklāt vēl vienu suņu pastaigas laukumu Deglava un Saharova ielu krustojumā Pļavnieku bērzu birzī.

Izmantotie noteikumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Raksta tapšanā izmantotie noteikumi

  • Ministra kabineta 04.04.2006 noteikumi Nr. 266 "Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai" – 12.1 un 12.2.apakšpunkti, 13.punkts;
  • 2012. gada 19. jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr.428 "Kārtība, kādā suni atzīst par bīstamu, un prasības bīstama suņa turēšanai" – 34.2 apakšpunkts;
  • Ministru kabineta 2013.gada 18.jūnija noteikumi Nr.322 "Dzīvnieku pārvadāšanas noteikumi" – 7.1. apakšpunkts;
  • Ministru kabineta 2006. gada 14 .marta noteikumi Nr.204 "Dabas parka "Piejūra" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi" – 18.8 apakšpunkts;
  • Rīgas domes 19.06.2007. saistošie noteikumi Nr.80 "Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā";
  • Rīgas domes 20.12.2005. saistošie noteikumi Nr.34 "Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi" – 2.9. punkts, 518.1. apakšpunkts;
  • Ministru kabineta 2012.gada 10.janvāra noteikumi Nr.38 "Peldvietas izveidošanas un uzturēšanas kārtība" – 14.punkts;
  • Ministru kabineta noteikumi Nr.125 "Dabas lieguma "Jaunciems" individuālie aizsardzības un izmantošanas noteikumi";
  • Ministru kabineta noteikumi Nr.264 "Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju vispārējie aizsardzības un izmantošanas noteikumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!