Par mežrozītēm sarakstīta dzeja un dziesmas, bērnībā no to augļiem veidojām krelles, tās guvušas slavu arī dažādās receptēs, kur izmantotas šīs veselīgās ogas, taču, neskatoties uz to visu, auga dekoratīvās īpašības dažkārt tiek piemirstas, tāpēc portāls Tavsdarzs.lv sazinājās ar mežrozīšu audzētāju Gunti Gobzemu, kurš nodarbojas ar mājražošanu.

Mežrozītes latviešiem noteikti nav svešs augs, taču par to audzēšanu informācija gan ir skopa, taču mājražotājs Guntis neskopojas ar padomiem par šo izcilo augu, kas pašu lauku mājās aug četru hektāru platībās, tāpēc augļi tiek ražoti pietiekamos apjomos. No iegūtajiem augļiem savukārt pēc tam tiek gatavoti gardi ievārījumi, sīrupi, sukādes, pulveri un pat konfektes.

Mežrozītes piemājas dārzā vai pagalmā

Vaicāts par piemērotāko vietu šiem augiem, audzētājs stāsta, ka tam pat neesot lielas nozīmes, jo savvaļā šis augs augot par jūras kāpās, tāpēc dārzā vai pagalmā atbilstoša būs jebkura zeme. Par piemērotāko stādīšanas laiku speciālists min pavasari, taču varot iegādātos stādus stādīt arī rudenī, taču tad tiem jāpievērš pastiprināta uzmanība, jo stādi ir pavisam mazi un jāpaiet laikam, līdz tie iesakņojas.

Stādaudzētavās pārsvarā pieejamas divas mežrozīšu šķirnes – Rosa Rugosa, kas ir krokainā roze un Rosa Canina, kuras augļi ir garenas formas.

Kas attiecas uz mežrozīšu audzēšanu, tad šis ir viens no retajiem augiem, kas neprasa mēslošanu, taču nebūt nav arī tā, ka par kopšanu var aizmirst. Mežrozītēm ir svarīgi, lai zāle ap tām būtu nopļauta. Zālē iemitinās kukaiņi un tiem labpatīk mežrozīšu augļi, tāpēc audzētājs iesaka ik pa laikam apļaut apkārt stādiem.

Pirmajā gadā mežrozīte, iespējams, vēl tik krāšņi neziedēs un augļu raža nebūs tik bagātīga, bet pēc pieciem gadiem augs sasniegs savu kulmināciju. Mežrozīte sāk ziedēt jau jūnijā un zied līdz pat pirmajām salnām, bet augļi ir gatavi tad, kad tie iekrāsojušies sarkani. Interesanti, ka mežrozīšu augļi visi nenogatavojas vienlaicīgi, tāpēc nebūs jādomā par to, kur vienā brīdī izmantot visus augļus.

Viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, ko audzētājs iesaka – neizmantot ķīmiskus līdzekļus ne kukaiņu iznīdēšanai, ne arī citiem procesiem, jo tie sabojā auga vērtību.

Vērtīgie mežrozīšu augļi

Mežrozīšu augļi ir nepārspēts C vitamīna avots (10 reizes vairāk nekā upenēs un 100 reizes vairāk nekā ābolos), tāpēc šos sarkanos augļus nedrīkst atstāt novārtā. Tad, kad ogas iesārtojušās sarkanas, tās jānovāc ar rokām. Mežrozīšu augļi ir bagātīgi ar vitamīniem un antioksidantiem, tie satur arī kāliju, kalciju, magniju un karotīnu, un tas viss ietērpts skaistā auglītī, kas pats par sevi izskatās ļoti dekoratīvs.

Mežrozīšu audzētājs stāsta, ka no augļiem gatavo dziednieciskos uzlējumus un tie ieteicami cilvēkiem, kuri pakļauti pastāvīgām fiziskām un garīgām slodzēm, taču arī imunitātes stiprināšanai augļi ir ļoti vērtīgi. Interesanti, ka augļus kaltējot, C vitamīnu deva tikai pieaug, tāpēc audzētājs iesaka katram šos augļus izkaltēt saulē vai arī zemākos grādos cepeškrāsnī, atstājot durvis puspavērtas, lai mitrums varētu iztvaikot.

Interjera dekori

Mežrozītes skaisti izgrezno ne tikai piemājas dārzu vai pagalmu, šī krūma zari ir lieliski piemēroti tam, lai tos izkārtotu vāzēs un izrotātu mājokli. Ogas vēl ilgi saglabā savu skaisto krāsu, lapiņas tikai nedaudz sakalst, bet joprojām paliek zaļas, tāpēc mežrozīšu zari lieliski izskatīsies stikla pudelēs, metāliskās kannās, vāzēs vai burkās.

Mežrozīte

Ugunssārtiem ziediem zied
Mežrozīte jaukā.
Gadi nāk un gadi iet,
Bet viņa zied un zied.

Ja man dažreiz skumji kļūst,
Paraugos, kā laukā
Mežrozīte, sveicot mūs,
Cauri vasarām zied un zied.

Mežrozīt sarkanā,
Tu kā liesma spītīgā skurbumā
Pat lietū un negaisā
Mirdzi laukā.

(A. Krūklis)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!