Foto: Shutterstock

Tumšie un drūmie rudens vakari mudina papildināt telpaugu kolekciju ar kādu citrusaugu, kas priecētu ar dekoratīviem augļiem. Citrausugi patiesi ir izaudzējami arī mūsu klimatiskajos apstākļos, taču ir pāris priekšnoteikumi, kas jāievēro, un tos portālam Tavsdarzs.lv atklāja Nacionālā botāniskā dārza oranžērijas augu nodaļas vadītāja Zane Purne.

Aizbraucot uz kādu Vidusjūras valsti, citrusaugus var novērot teju uz katra stūra, taču arī pie mums, ja ne ārā, dārzā, tad vismaz kā telpaugu var izaudzēt pavisam noteikti, turklāt dārzkopības veikalu piedāvājums ir tik bagātīgs, ka starp ierastajiem citronu kokiem var atrast arī mandarīnkoku, kumkvatu, granātābolkoku, laima koku un citus eksotiskus telpaugus.

Vaicājot citrusaugu audzēšanas speciālistei Zanei Purnei, vai šo augu augļi ir vien dekoratīvi vai arī ēdami, saņemam atbildi, ja tā ir šķirne vai hibrīds, tad pavisam noteikti, taču arī citos gadījumos augļi nebūs indīgi, taču noteikti ne tik gardi, kā veikalos iegādājamie citrusi. Tomēr šos visus augus vieno tas, ka to dekoratīvie augļi kociņā aug ļoti ilgi, pat gadu, tāpēc skaistie citrusi priecēs acīs salīdzinoši ilgāk par citiem ziedošiem telpaugiem, un tāpēc vien ir vērts papildināt savu kolekciju ar kādu no šiem augiem.

Augsnes izvēle ir viens no svarīgākajiem kritērijiem un šiem augiem noteikti jāizvēlas trūdvielām bagāta, skāba augsne ar pH 5,5 līdz 5,8. Šiem telpaugiem noteikti nederēs kaļķaina un sārmaina augsne. Augu zinātāja skaidro, ka veikalos iegādājama pat speciāla augsne citrusaugiem.

Par vietas izvēli šiem augiem jāraugās no sezonas. Ja rudens sezonā augu var droši novietot uz palodzes, lai tas saņemtu pēc iespējas vairāk saules gaismas, kas šajā laikā ir reti, tad agrā pavasarī un ziemas beigās augam tā nebūs piemērotākā vieta, jo spēcīgā saule apdedzinās lapas. Vasaras sezonā augs būs pateicīgs, ja tas tiks iznests ārā, siltumā, taču ar pārvietošanu jābūt uzmanīgiem, augam ir jāpierod pie dažādiem apstākļiem.

Foto: stock.xchng

Oranžērijas pārzine, kas ikdienā rūpējas arī par citrusaugu audzēšanu, stāsta, ka šiem augiem svarīgi nodrošināt tādu pat klimatu, kas ir labvēlīga cilvēkiem, tāpēc konkrētu temperatūru minēt grūti. Ja cilvēks jūtas labi, tad arī citrusaugiem būs gana labi. Ja nu tomēr gaiss ir pārāk sauss, tad to var vērst par labu, regulāri ar pulverizatoru apsmidzinot augu ar ūdeni vai arī izsmidzināt to gaisā apkārt augam. Līdzās augam var novietot arī bļodu ar ūdeni, arī tas palīdzēs radīt mitrāku gaisu. Temperatūrai nav jābūt kā tropos, šie augi itin labi augs arī vēsākās telpās.

Laistīšana ir viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem citrusaugu kopšanā un šajā jautājumā uzmanība ikdienā jāpievērš jo īpaši. Galvenais, lai augsne visu laiku būtu viegli mitra, nepārspīlējot ar ūdens daudzumu un neapbižojot to ar ūdens trūkumu. Laistīt var dažādi – liet ūdeni uz auga vai ieliet to paliktnītī, stāsta botāniskā dārza pārstāve. Māla podā augošu citrusaugu būs jālaista biežāk, bet no plastmasas materiāla – retāk.

Kas attiecas uz mēslošanu, tad šajā jautājumā arī bez vērības telpaugus atstāt nevar. Mēslošanai nepieciešams speciāls citrusaugiem paredzēts mēslojums, turklāt augs jāmēslo teju katru nedēļu, atkarībā no tā, kāda ir augsne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!