Foto: Shutterstock

Floristiem ziedu kompozīciju veidošana šķiet pašsaprotams process, kurā viss notiek roku rokā un vairs nav jādomā par dažādām niansēm, tāpat kā par to, kādus ziedus izvēlēties. Tomēr iesācējiem kompozīciju veidošana noteikti ir īsts pārbaudījums, tāpēc lieti noderēs portāla Countryliving.com apkopotie padomi, kas jāievēro šajā procesā.

Ziedu izvēle

Ziedu izvēlē būtiski pievērst uzmanību to formai un dimensijām. Dabas meteriālu klāsts ir tik bagātīgs, ka var radīt kompozīcijas no visdažādākajiem materiāliem. Piemēram, lodes formu var panākt ar pieneņu pūkām, konusu ar kastaņas ziedu vārpām, puslodi ar dilles ziedu čemuru vai suņu burkšķiem, zvaigznes formu radīs lilijas utt., atliek vien izvēlēties savai gaumei atbilstošāko.

Turklāt svarīgi ir ne tikai izvēlētie ziedi, bet arī to krāsas. Pareizi saskaņotas krāsas ziedu kompozīcijā piesaistīs uzmanību, taču neatbilstošas krāsas vai to saraibinājums raisīs nepatīkamas izjūtas. Elegantu krāsu salikumu novērtēs ikviens un pie tā ir vērts piestrādāt, neatkarīgi no tā, vai kompozīcija būs mājās uz galda vai kādam dāvināta.

Pieskaņota vāze

Viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem ziedu kompozīcijās ir vāze. Ja vāze būs pieskaņota ne tikai pēc toņiem bet arī izmēra, noformējums būs gaumīgs. Atbilstošs izmērs vāzei ir tāds, lai tās garums būtu trīs reizes mazāks par pašiem ziediem vai kompozīciju vāzē, kas ir redzamajā daļā. Tāpat svarīgi vāzi pieskaņot pēc stila un krāsas kompozīcijai vai ziedu pušķim.

Zaļumi

Vēl kāds ne mazāk svarīgs noteikums, lai kompozīcija būtu skaista, ir zaļumu klātbūtne. Neatkarīgi no tā, kādi sezonas ziedi ir pieejami, vienmēr jāatvēl vieta zaļumiem – grīšļiem, vīnogu, dažādu koku lapām, smilgām, mētrām un citiem dabas materiāliem. Ziemas sezonā tās var būt skujas, ķērpji un sūnas. Ja pievienosi kompozīcijai kādu aromātisku augu, piemēram, lavandu, kompozīcija būs divtik izdevusies.

Ziedu izkārtojums

Jebkuras ziedu kompozīcijas veidošanā svarīgi radīt kaut ko kā galveno akcentu. Visvieglāk to panākt, pa vidu vai kādā malā ieliekot lielākas formas ziedus, kas izcelsies uz pārējo fona. Ja visi ziedi būs vienāda izmēra, kompozīcija izskatīsies neinteresanta, tāpēc vienmēr jāizmanto dažādas formas un krāsas ziedi, mazākos liekot ārpusē un lielākos pa vidu. Pašās beigās, kad ziedi izkārtoti, noteikti papildini kompozīciju ar garākiem augiem – vārpām, zariem, grīšļiem, graudzālēm un citiem augiem, lai noformējums būtu kuplāks un bagātīgāks.

Ņem vērā, ka kompozīciju vai pušķi jāveido diezgan stingri, lai augi turētos cieši kopā. Tā kā pēc pāris dienām augi nedaudz saplaks savā apjomā, svarīgi to ņemt vērā kompozīcijas veidošanas brīdī, lai pēc pāris dienām noformējums neizskatītos ''šķidrs''.

Kompozīcijas lielums

Starp citu, ne mazāk svarīgs likums ir kompozīcijas izmērs. Tam noteikti jāatbilst telpas lielumam. Ja kompozīcija būs pārāk maza – radīs nepietiekamības iespaidu, bet, ja pārāk liela – ziedi nomāks visu pārējo un būs pārāk uzbāzīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!