Foto: Shutterstock
Ja šogad esi apņēmies kļūt par truša saimnieku, lieti noderēs daži ieteikumi, kā rūpēties par mazo dzīvnieciņu. Padomi noderēs arī tiem, kurus mājās jau gaida trusītis.

Portāls Pets4Homes.co.uk piedāvā desmit faktus par truša raksturu un paradumiem, kas palīdzēs gan esošajiem, gan topošajiem saimniekiem saprasties ar dzīvnieku.

1. Truši ir sociālas būtnes, tāpēc tos nevajadzētu atstāt vienatnē, pretējā gadījumā truši kļūs vientuļi un nelaimīgi. Jāapdomā arī trušu kastrēšana, īpaši, ja mājās mīt abu dzimumu pārstāvji. Trušu grūtniecības laiks ilgst vidēji 30 dienas, un jau pāris dienas pēc dzemdībām mātīte var palikt atkal stāvoklī. Arī tad, ja visi truši ir viena dzimuma, kastrēšana var pasargāt dzīvnieciņus no dzemdes vēža, kas mātīšu starpā ir izplatīta slimība.

2. Rūpīgi jāizvēlas trušu guļvietas materiālu, jo ne visi ir tam piemēroti. Nevajadzētu izveidot aromātisku guļvietu, tāpat arī aromātiska ciedra un priedes koksne nebūs laba izvēle, jo abi materiāli izdala vielas, kas trusim var kaitēt un pat radīt aknu bojājumus.

3. Līdzīgi kā kaķiem, arī trušiem var iemācīt nokārtoties kastītē, un tas, protams, mājas trusim ir īpaši svarīgi. Taču nevajadzētu izmantot smiltiņas, ko izmanto kaķa kastītei, jo tās var savelties. Ieteicams izmantot īpašas granulas.

4. Būtiski ir nodrošināt un uzmanīt tās vietas, kas trusim būs viegli pieejamas. Šiem dzīvniekiem, saprotams, vajag nemitīgi kaut ko grauzt, lai asinātu un deldētu zobus, tāpēc elektrības vadi ir īpaši jāsaudzē. Galvenokārt jāpievērš uzmanība lietām, kas atrodas mājokļa grīdas līmenī.

5. Runājot par truša pārtiku, jāņem vērā, ka vienmēr vajadzētu būt zālei vai sienam, ko dzīvnieciņš jebkurā brīdī var apēst. Protams, trusis noteikti neatteiksies no kāda svaiga dārzeņa. Dzīvnieciņu var barot arī ar īpaši trušiem paredzētu barību.

6. Ja trusis izdara kādu nedarbu, nevajadzētu pret dzīvnieciņu pielietot vardarbību. Truši ir ļoti jutīgi dzīvnieki, taču sava nedarba sekas varētu arī neuztvert.

7. Jau iepriekš noskaidro, kur savam trusim meklēt veterināro palīdzību, ja tāda nepieciešamība rodas. Pārsvarā visas veterinārās klīnikas trušiem sniedz palīdzību.

8. Trušiem, līdzīgi kā cilvēkiem, apetītes zudums un ūdeņaini izkārnījumi var pāriet pēc neilga laika, taču trušiem īpaši šīs pazīmes nevajadzētu novērtēt par zemu un tomēr vajadzētu sazināties ar vetārstu.

9. Noderīgi būtu izpētīt biežākās trušu saslimšanas un to pazīmes. Tāpat jāpievērš uzmanība trušu vakcinēšanai, zobu problēmām, gremošanas traucējumiem un citām veselības pazīmēm.

10. Trusi, kā jau minēts, ir jutīgi, pat trausli dzīvnieki, tāpēc tos nevajadzētu atstāt vienatnē ar pavisam maziem bērniem. Truši noteikti nebūs tie, kas pakļausies it visām iegribām, tāpēc būs labāk, ja bērni ar trusi spēlēties sāks apzinātākā vecumā.

Topošajiem saimniekiem būtu vērts iepriekš ievākt informāciju par dažādām trušu šķirnēm, trušu pārtikas paradumiem, kā arī citiem praktiskiem padomiem, kas palīdzēs pilnīgāk sagatavoties jaunā mājdzīvnieka ienākšanai ģimenes dzīvē. Truši kā mājdzīvnieki ir ļoti izplatīti, tāpēc noteikti ir vērts pievienoties kādai domubiedru grupa, kas ne tikai sniegs iespēju iepazīties ar trušu pasauli un aktuālāko trušu dzīvē, bet arī palīdzēs atrisināt problēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!