Foto: Shutterstock

Sabojāt koka mēbeles nav grūti – bērni var sadurstīt ar dakšu, stumdot kādus smagus priekšmetus to noskrāpēt, bet daudz grūtāk ir novērst šos defektus un švīkas padarīt nemanāmākas, piemēram, no koka galda, kumodes vai kādas citas virsmas. Portāls Wonderhowto.com apkopojis vērtīgus ieteikumus, kā bez profesionāļa palīdzības novērst radušās švīkas un kā tās padarīt nemanāmākas.

Senatnīga, bet joprojām efektīva metode, kā padarīt nemanāmākus mazākos un smalkākos skrāpējumus, ir virsmas paberzēšana ar riekstu. Izmanto valriekstu, lazdu riekstu, pekanriekstu vai mandeli, paberzē to pret virsmu, lai izdalās eļļa, un ļauj tai iekrāsot gaišo švīku. Ar laiku smalkās švīkas atkal kļūs pamanāmākas, taču ik pa laikam to atkal var paberzēt ar riekstu.

No virtuves produktu krājumiem noderīga šādā situācijā var būt melnā tēja. Krūzītē ielej dažas ēdamkarotes karstu ūdeni, ieliec melnās tējas maisiņu un atstāj ievilkties uz trīs minūtēm. Stiprajā tējas šķīdumā iemērc vates gabaliņu, nosusini to un tad iezied ar to skrāpējuma vietu. Pēc tam uzreiz noslauki lieko slapjumu ar papīra dvieli. Tad atkal iezied virsmu ar tējā samitrinātu vati, nosusini, un turpini tik ilgi, līdz skrāpējums iekrāsojies tumšāks.

Tāpat var izmantot arī kafijas biezumus – nelielā trauciņā ber maltu kafiju, sajauc ar nelielu daudzumu ūdens, lai izveidojas pasta un tad samitrini ar to vates gabaliņu. Iesmērē gaišo švīku ar pastu, atstāj neilgi ievilkties un tad noņem lieko pastu.

Nelielu skrāpējumu novēršanai noderīgs var būt arī acu zīmulis no sieviešu kosmētikas maciņa. Te gan jāpiemēro līdzīgs tonis, lai tas neizceltu švīku vēl vairāk, taču iezīmēt pat dziļākas un biezākas švīkas ar šo mīksto zīmuli noteikti var. Ja nav pa rokai kosmētikas zīmulis, var aizlienēt arī kādu tonim atbilstoši vaska krītiņu no bērnu rakstāmpiederumu krājumiem vai arī marķieri.

Vēl kāds noderīgs līdzeklis šādās situācijās - kurpju smēre. Tā kā smēres pieejamas gan melnas, gan brūnas, tad toni var pielāgot darba virsmai. Iesmērē vates gabaliņu ar smēri, paberzē švīkas un tad noņem lieko smēri. Atkārto vairākas reizes, līdz gaišās švīkas vairs nav manāmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!