Foto: Shutterstock
Tā kā šis ir gripas laiks, cilvēki vērš pastiprinātu uzmanību savai veselībai un ārstējas ne tikai ar medikamentiem, bet arī ar vitamīniem bagātiem pārtikas produktiem. Taču ko darīt, ja tiem klāt tiek mājdzīvnieks?

Vērsāmies pēc padoma pie speciālistiem, lai noskaidrotu, vai sunim var kaitēt saskarsme ar medikamentiem un ko darīt kādas mūsu lasītājas gadījumā, kad suns saostas veselīgo dzērveņu pūdercukuru un skraida apkārt.

Lasītāja par piedzīvoto gadījumu ar savu mīluli raksta: "Situācija bija tāda - slima izēdu dzērvenes pūdercukurā, kastīti atstāju gultas malā, tur vēl palika daudz pūdercukura. Kamēr neskatījos, viņa ātri uzēda to cukuru tā, ka viss deguns balts, viņai sāka spīdēt acis un parādījās hiperaktivitāte - sāka ļoti skriet un trakot. Tad atkal meklēja cukuru, ko uzēst."

Kinologs Leons Markelovs stāsta, ka suņa deguns ir liels receptors, turklāt pūdercukurs, kas ir pulverveida viela, kairina dzīvnieka degunu. "Nekas ļauns tur nav," skaidro kinologs, taču aizrauties ar pūdercukura došanu sunim arī nevajadzētu. Suns var gan sākt šķaudīt, jo pulverveida viela nokļuvusi viņa degunā, gan arī palikt ātrs, ar laiku sākot meklēt saldo vielu, kas iegaršojusies.

Markelovs atgādina - ja šķaudīšana un neikdienišķā suņa izturēšanās ir ieilgusi un notiek dažas dienas, dzīvnieku jānogādā pie veterinārārsta. Saimnieks var nebūt pamanījis, cik patiesībā daudz pūdercukura suns ir iešņaucis, tāpēc var nākties mīluļa degunu skalot. Deguns var būt arī aizcietējis, ja iešņaukts liels daudzums pulvera, līdz ar to dzīvniekam var būt grūtības elpot. Kinologs arī iesaka "mājas metodi" - izvārīt stipru melno tēju un, tajā pamērcējot vatīti, paturēt pie suņa deguna.

Jautāts, vai citas vielas var radīt pūdercukuram līdzīgu efektu suņa uzvedībā, Markelovs vērš uzmanību uz smaržām un smakām kā tādām. Ja suns osta benzīnu, acetonu, etiķi - nekas labs pēc tam nevar būt. Ja suns ilgstoši ir elpojis kaitīgās vielas, mīlulim var, piemēram, sākt asarot acis un rasties klepus. Arī tad dzīvnieku jāved pie veterinārārsta.

Turklāt arī dabā, protams, pastāv dzīvniekam nevēlamās vielas, taču, kā Markelovs saka, daudz kas ir atkarīgs no suņa vecuma un pieredzes. Ja dzīvnieks jau reiz ir saskāries ar kaut ko, kas viņam licis, piemēram, šķaudīt, otrreiz suns to atkārtot nevēlēsies. Dzīvnieki jūt un atpazīst dažādas smaržas un smakas, tāpēc spēj noteikt, kura no tām nav vēlama.

Vai sunim var dot ne tikai pūdercukuru, bet arī pašu ogu - dzērveni? Markelovs smejas, ka, iespējams, sunim tāpat būs saistošāks tieši cukurs, taču divas, trīs ogas dienā mīlulim var iedot. Taču jāuzmanās, lai dzīvniekam neuzmetas pumpas vai nesākas alerģija, tāpēc jāseko līdzi savam mīlulim.

Foto: Shutterstock
Savukārt veterinārārsts Ginters Cepurītis stāsta, ka sunim var būt iepatikusies pūdercukura izteiksmīgā garša - saldums, kas nav raksturīga, piemēram, dzīvnieka ikdienas barībai. Tāpat sunim saldums var būt arī kaut kas neparasts, līdz ar to - interesants, un tas var kalpot par iemeslu atkārtotai salduma meklēšanai.

Jautāts, vai gadījumā, ja cilvēks slimo un uz galdiņa atrodas zāļu pudelītes, to smarža var kaitēt sunim, Cepurītis skaidro, ka vairums sīrupu un citu zāļu ir augu izcelsmes. Tas mazina iespēju kaitēt sunim.

Biežāk par degunā nokļuvušu pūderi ārsts saskaras ar suņiem, kas saēdušies šokolādi, turklāt ne vienu vai divus gabaliņus. "Melnā šokolāde lielā daudzumā var radīt slodzi aknām," stāsta veterinārārsts. Tāpat bieži gadās dzīvnieki, kuri norijuši šokolādes konfektes ar visiem to iepakojumiem.

"Toksiskas vielas mājās parasti tāpat vien nemētājas," suņa iespējamo saskarsmi ar kaitīgām vielām raksturo veterinārārsts. Reizēm gan uz ielas sunim nākas saskarties ar izlijušiem toksiskiem šķidrumiem, piemēram, tosolu jeb dzesēšanas šķidrumu, kuru suns uz ielas var garāmejot paostīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!