Mazuļa ienākšana ģimenē ir būtisks un saviļņojošs brīdis, taču – ko darīt, ja četrkājainais mājas mīlulis bērniņu nepieņem? Neparasta izturēšanās, agresija un greizsirdība ir tipiskākās pazīmes, ko nereti var vērot suņa uzvedībā, ja mājās parādījies mazulis. Ko tādos gadījumos darīt? Raidījuma "Ķepa uz sirds" komanda runāja gan ar ģimeni, kurā aug mazs bērniņš, gan speciālistu, kurš pastāstīja, kā jaunajiem vecākiem rīkoties gadījumā, ja viņu mīlulis pret bērnu izturas ar greizsirdību.

Psihologi jau sen ir novērojuši, ka bērni, kuri auguši kopā ar suņiem, ir atbildīgāki, nekā tie, kuriem četrkājaino draugu nav bijis. Taču – ko darīt, ja suns ir greizsirdīgs uz bērnu? Šis jautājums šobrīd ļoti aktuāls ir Lienei. Kopš ģimenē ir ienākusi mazulīte Gabriela, divus gadus vecā Peka ir pilnībā pārvērtusies.

Kā stāsta Gabrielas māmiņa un Pekas saimniece Liene Krūmiņa, kopš bērna ienākšanas ģimenē suns izrāda greizsirdības pazīmes. "Pirms tam mājās bija viena saimniece, kuru lutināja, bet tagad ir kāds, ar ko uzmanība ir jādala," tā Liene.

Šobrīd viena no iemīļotākajām Pekas rotaļlietām ir atkritumu urna. Viss tās saturs tiek izvilkts uz grīdas un pēc tam aiznests uz gultu. Liene stāsta – no miskastes suns noteikti izvilks arī bērna autiņbikses, ko sagrauzīs. Tāpat viņa Peku nevar atstāt vienu, ja uz dīvāna guļ mazulis, jo sunim ir tieksme uzlekt tieši tur, kur guļ bērns.

Lai gan šobrīd suns pret Gabrielu izteiktu agresiju neizrāda, Liene baidās, ka ar laiku tas varētu notikt. Suni var nākties atdot citā ģimenē, jo bērna drošība tomēr ir svarīgāka. Tāpēc risinājumus šai problēmai piedāvā suņu eksperts, kinologs Leons Markelovs. Vai tiešām ģimenei nāksies šķirties no suņa?

Visbiežāk gan tā ir interese, nevis agresija, ko suns izrāda pret bērnu.
Kinologs skaidro, ka Pekai ģimenē nav sava statusa, un ģimenes jaunākais loceklis viņai ir kā pārdzīvojums.

Visbiežāk gan tā ir interese, nevis agresija, ko suns izrāda pret bērnu. Īpaši raksturīgi tas ir kucēm, jo viņām piemīt īpaši spēcīgs mātes instinkts.

Kinologs jaunajai māmiņai palūdz bērna drēbītes, kuras vēl nav mazgātas, un lūdz tās paostīt Pekai. Viņa sāk riet, un tas tiek skaidrots kā aizsardzība. Suns it kā pazīst smaržu, bet nezina, ko darīt, skaidro kinologs. Viņš piebilst, ka suns katrā ziņā nav sajūsmā.

Sunim ir nepieciešams līderis un barvedis, bet fizisks kontakts ar bērnu nav nepieciešams. "Kā jūs uzvedaties, tā uzvedīsies jūsu suns," skaidro kinologs.

Speciālists uzsver, ka brīdī, kad bērns mātei ir rokās, sunim ir jābūt savā vietā. Tam nevajadzētu būt nedz dīvānam, nedz atpūtas krēslam, bet gan īpaši izveidotai vietai, kur arī pats suns var justies drošībā. Tā tiek apgūta komanda "vietā".

Jauno komandu Peka apgūst ātri un ir gatava atkārtot vairākas reizes. Eksperts ir pārliecināts – ja saimnieki regulāri ar suni strādās, kopīgi apgūstot jaunas komandas, pazudīs arī Pekas tieksme rakāties pa atkritumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!