Četrkājainais draugs mājās ir paklausīgs, taču ārā uzvedas pavisam neparasti un neklausa savu saimnieku? Raidījums "Ķepa uz sirds" devās skaidrot, kāpēc jaunais ģimenes loceklis āra pastaigu laikā grib apēst to, kas atrodas uz zemes, un ko tādos gadījumos darīt.

Sanitas Rigunas ģimenei nesen pievienojies franču buldogs Bredlijs. Sanita suņuku raksturo kā ļoti mīļu un apķērīgu, bet Bredlijs sava saimnieka dotajām pavēlēm klausa tikai tad, kad atrodas iekštelpās. Dodoties ārā, suns neklausa ne komandām, ne saimnieka aizliegumiem. Tāpat pastaigu laikā suns uzlasa un mēģina apēst visu, ko atrod uz ielas.

Bredlijs ir tikai septiņus mēnešus vecs suņu puika, taču viņam jau vairākas reizes nācies saskarties ar nopietnām problēmām, kas radušās viņa nelāgā ieraduma dēļ. Saimniece Sanita stāsta, ka suns ir gājis suņu skolā un istabā ir paklausīgs, neēd svešķermeņus. "Kā mēs izejam ārā, tā viņš ēd gan ēdamas, gan neēdamas lietas," skaidro Sanita, piebilstot, ka suns ir zobos paņēmis gan cigarešu izsmēķus, gan plastmasas un stikla gabalus. Saimniece stāsta, ka Bredlijs uz tādām lietām ir kā uzburts.

Kā mēs izejam ārā, tā viņš ēd gan ēdamas, gan neēdamas lietas.
Sanita Riguna, Bredlija saimniece
Lai palīdzētu risināt šo problēmu, talkā nāk suņu uzvedības eksperts Alberts Čipuštanovs. Par vienu no suņuka neklausīšanas iemesliem kinologs min suņa jaunību. "Viņam sešos, septiņos, astoņos mēnešos sākas pusaudžu laiks, kad nevienu negribas klausīt. Nekādā gadījumā nedrīkst ar viņu konfliktēt, lai nesabojātu attiecības," pamāca kinologs.

Vēlmi, dodoties pastaigās, uzlasīt visu zemē atrodamo, kinologs skaidro tā: "Viņš spēlējoties paķer kaut ko zobos un skrien. Tā vietā var izmantot kādu bumbiņu vai zaru."

Lai labāk spētu novērtēt situāciju, saimniece ar savu suni un ekspertu dodas pastaigā, taču jau pēc pirmajām pastaigas minūtēm kinologs ievēro saimnieces pieļautās kļūdas: "Bija daudz komandu, bet no suņa puses nebija izpildīšana. Nekad nedrīkst dot komandu kucēnam tādos apstākļos, kur viņš nebūs spējīgs to izpildīt."

Suņuka vēlmi apēst kādu zāles stiebriņu vai pagrauzt koku eksperts skaidro kā normālu parādību. Tas liecina par suņuka vēlmi iztīrīt kuņģi. Ja tomēr priekšmets, ko suns pacēlis no zemes, ir veselībai bīstams, kinologs uzsver, ka ir būtiski rīkoties uzreiz.

Nekad nedrīkst dot komandu kucēnam tādos apstākļos, kur viņš nebūs spējīgs to izpildīt.
Alberts Čipuštanovs, kinologs
"Saimniekam pirmajam jāredz to gabaliņu un jāsaka "nedrīkst". Ja suns to vairs neņem, viņu obligāti jāapbalvo, taču, ja dzīvnieks turpina interesēties par priekšmetu, viņu nedaudz jāparauj aiz pavadas," paskaidro kinologs Čipuštanovs.

Lai suns pārstātu interesēties par zemē nomestajiem priekšmetiem, būtiski ir pastaigas laikā novērst viņa uzmanību ar līdzi paņemto mantiņu. Tas ļaus atradināties no nelāgā ieraduma. Svarīgi savam mīlulim iemācīt pavēli "blakus", kas saimniekam ļaus vieglāk kontrolēt savu dzīvnieku.

Kinologs novērojis, ka Bredlijs ļoti mīl savu saimnieci un grib ar viņu kontaktēties, tāpēc uzskata, ka turpmāk nevajadzētu būt nekādām problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!