Foto: Shutterstock

Kurš gan negribētu, lai dārzā pēc iespējas ātrāk plauktu un zeltu visi iestādītie un iesētie labumi. Diemžēl pacietība ir tikums un nekas pats no sevis nenotiek, tikai ar rūpēm un gādību dārzs atrādīs savu daili. Taču izvēlēties augus, kas pēc iespējas drīzāk sāk ziedēt, gan var!

Portāls TavsDārzs.lv konsultējās ar dārzkopības speciālisti Zani Zeltiņu no stādaudzētavas ''Baižas'', lai noskaidrotu, kas tad ir tie augi, ko vēlams izvēlēties agri ziedošam dārzam.

Kā atklāj dārzkopības speciāliste, tad lielā mērā daudz kas atkarīgs no stādu audzēšanas (pašu vai speciālistu). Tas, cik ātri augi iesēti, cik lieli tie paguvuši izaugt līdz šim, kāda šķirne izvēlēta – arī tas ietekmē vasaras puķu ātraudzību, taču, ja nezini, kādas puķes izvēlēties, noderīgs būs šis apkopojums no speciālistes.

Bez jau iepriekš minētajiem augšanas ietekmēšanas faktoriem, svarīgi ievērot, lai ziedošā puķe spētu izturēt pavasara vēsās naktis. Atsevišķas vasaras puķes savu krāšņumu atrādīs tikai pie izteikti siltiem apstākļiem, un to var attiecināt uz leduspuķēm, begonijām, balzamīnēm, nemēzijām, samtenēm un celozijām, kas aukstā lietū un vējā ātri zaudēs savu košumu un cīnīsies par eksistenci.

Ja vēlies dārzā pavasarīgu plaukumu, pašlaik vēl aktuāli stādīt atraitnītes – lielziedīgas vai sīkziedīgas, nokarenas vai kompaktas, kā arī mārpuķītes un neaizmirstules.

Plānojot iegādājamās vasaras puķes, kas ātri ziedētu, dārzkope iesaka izvēlēties dažādas lobēlijas, alises jeb lobulārijas un lauvmutītes (arī zemās), kas ir agri ziedošanas un salīdzinoši izturīgas.

Izvēloties skaisti ziedošās vasaras puķes, jāpievērš uzmanība tam, kā paredzētā stādīšanas vieta pasargāta no aukstuma. Pavisam drīz savu daili sāks atrādīt kalibrahojas, pelargonijas, verbenas (gan kompaktas,gan nokarenas), sanvitālijas, ģipsenes (gan parastas, gan pildītas), tad arī šie augi noteikti iekļaujas drīzi ziedošo puķu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!