Foto: Shutterstock
Lai arī pavasara ģenerāltīrīšanai jau pirms laika esam pielikuši punktu, iespējams, kāds tikai tagad pamanījis uz gaišajām sienām radušos tumšos pleķus, pirkstu nospiedumus pie slēdžiem un putekļu kārtu griestu stūros. Noteikti katram ir sava labākā metode, kā atgūt spodrību, tāpēc apkopojām portāla ''Cālis'' foruma aktīvistu padomus šajā jautājumā, lai kāds tos iemēģinātu savās mājās.

Skaidrs, ka sienu mazgāšanā neiztikt bez ūdens un lupatiņas, savukārt ierastās švammītes vietā darbu krietni labāk paveiks mikrošķiedras lupatiņa vai cita mīksta auduma drāna. Vieniem pietiks ar siltā ūdenī samitrinātu lupatiņu, citiem vajadzēs papildu arī līdzekli. Nevajadzētu sienas berzēt ar sarainu vai raupju birsti vai švammi, lai nesabojātu krāsas virsmu, tāpēc esi prātīgs rīka izvēlē.

Kas attiecas uz mazgāšanas līdzekļiem, vēlams izmantot pēc iespējas neitrālāku, kas neatstātu putojošus nosēdumus, un nav spilgtā krāsā. Par labu esam atzīti pastas veida līdzekļi. Šķidros mazgāšanas līdzekļus noteikti iepriekš izšķīdini ūdenī, nezied to uz sienas, tādā veidā gan var sabojāt virsmu vai atstāt grūti nomazgājamus traipus. Krāsu speciālisti gan noteikti teiktu, ka spēcīgie ķīmiskie tīrīšanas līdzekļi nav vēlami saskarsmei ar sienas krāsu, jo tie var sabojāt krāsas slāni. Tā vietā tiek rekomendēts silts ziepjūdens un maiga birstīte, kas netraumētu virsmu.

Ņem vērā, ka neizskatīsies labi, ja mazgāsi sienai tikai kādu konkrētu vietu, jo būs visai labi redzama pāreja, kur siena mazgāta un kur nekas nav darīts, tāpēc nodrošinies ar pacietību un mazgā uzreiz visu sienu.

Šie padomi lielākoties attiecas uz krāsotu sienu virsmām, taču daži pēc pieredzes raksta, ka arī mazgājamo tapešu spodrināšanai derēs šie padomi.

Foruma dalībnieki vairākkārt pieminējuši, ka bez rūpīgas sienu mazgāšanas, laiku pa laikam ieteicams sienas pārkrāsot, jo dažkārt netīrumi ''iesēžas'' krāsā un nav izmazgājami. Šādās situācijās jauna krāsas kārta radīs pavisam svaigu noformējumu.

Kad sienas nomazgātas, ar viegli mitru lupatiņu apslauki arī grīdlīstes, visticamāk, putekļu kārta radusies arī uz tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!