Foto: Shutterstock
Internetā rodami dažādi video, kuros redzami kaķi ar atvērtām mutītēm. Lai arī šāda izteiksme video skatītājos rosina domāt, ka kaķis gluži vienkārši par kaut ko ir pārsteigts, patiesībā šīs darbības pamatā var būt rets veselības stāvoklis.

"The Dodo" raksta par kādu gadījumu, ko ar savu mīluli pieredzējusi Kārlija Traforda Kanādā. Viņas kaķenīte Džeksona, kurai ir trīsarpus gadi, izskatījās ļoti neparasti – lai arī kaķis staigājis pa māju kā parasti, Džeksonas žoklis bijis atvērts teju vai izbrīna izteiksmē, it kā dzīvnieciņš mēģinātu bļaut.

"Tas bija ļoti bailīgi. Viņas mute bija pilnībā atvērta. Patiesību sakot, nezinu, vai tā varēja būt atvērta vēl plašāk," atceras Traforda, piebilstot, ka kaķenītes mēle esot kustējusies, bet žokli dzīvnieciņš aizvērt nevarēja. Saimniece pat esot sadzirdējusi vārgus kaķa ņaudienus.

Foto: Shutterstock
"Viņa elpoja, nebija nekādu neparastu skaņu, viņai vienkārši nevarēja aizvērt savu muti. Es mēģināju to masēt, bet žoklis bija it kā sasalis," skaidro Džeksonas saimniece, kura pēc izglītības ir medicīnas māsa.

Saimniecei nekas cits neatlika, kā vien doties uz veterināro klīniku, kur vajadzējis gaidīt rindā. Kamēr pienākusi Džeksonas kārta, viņas mutīte pati aizvērusies. Traforda jau atviegloti uzelpoja, taču nākamajā dienā noticis tas pats – Džeksonas mute jau atkal bija atvērta.

Foto: Shutterstock
Kad Traforda nogādājusi kaķenīti klīnikā, viņai iešpricētas nomierinošas zāles, kamēr veterinārārsti aizvēruši Džeksonas mutīti. Lai arī speciālisti teikuši, ka nekad dzīvē nav redzējuši kaķi tādā stāvoklī, iespējams, Džeksonas mutītes atvēršanos un palikšanu atvērtā stāvoklī ietekmēja kaķos reti novērota parādība – stingumkrampji (lockjaw). Parasti tie novēroti cilvēkiem.

Tiek vēstīts, ka stingumkrampjus ietekmē "Clostridium tetani" baktērija, kura cilvēka organismā nonāk caur atvērtām brūcēm. Šī iemesla dēļ klaiņojošiem kaķiem un tiem dzīvnieciņiem, kurus saimnieki laiž pastaigāties ārā, ir lielāks risks savainoties, ar laiku veicinot stingumkrampju rašanos. Līdz tam kaķenītei Džeksonai nav bijušas nekādas veselības problēmas, un saimniece apstiprina, ka dzīvnieks arī nav laists ārā un vienmēr ir vakcinēts. Tāpēc skaidra atbilde uz to, kāpēc mājas kaķim radusies šāda veselības problēma, netiek minēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!