Foto: Shutterstock
Suņiem negaisa un salūta izraisīti trokšņi nav patīkami, to laikā ik gadu no mājām vai pat saimnieka rokām izraujas desmitiem suņu, kas nonāk patversmēs vai netiek atrasti nekad. Turklāt saimnieki noteikti zina, ka suņi trokšņu brīdī uzvedas kā teju vai apjukuši, meklējot kādu vietu mājoklī, kur patverties no trokšņiem, vai cenšoties piesaistīt saimnieka uzmanību. Kā suni padarīt mierīgu un vai dzīvnieciņu trokšņu laikā vajadzētu mierināt?

Dzīvnieku ekspertu domas par to, vai saimniekiem vajadzētu glaudīt un mierināt suņus negaisa vai citu trokšņu laikā, atšķiras. Kamēr vieni domā, ka mierināšana ir tas, ko bara vadonim, proti, cilvēkam vajadzētu darīt, citi uzskata – jau tā pārbijies suns, tiekot mierināts, var nostiprināt bailīgu raksturu. Proti, saimnieks mierināšanas laikā sunim izteiks labus vārdus, līdzīgi kā gadījumos, kad mīlulis ir iemācījies kādu jaunu komandu vai veiksmīgi izpildījis saimnieka vēlmi, tāpēc suns domās, ka arī bailes ir laba rakstura iezīme.

Cilvēks dara to, ko viņš vislabāk zina, proti – ja bērns ir nobijies, lieti noder mierinoši vārdi, ciešs apskāviens un apstiprinājums, ka nekas traks nav noticis un ka negaiss drīz vien pāries. Taču tā gan nevajadzētu darīt ar dzīvniekiem, "MNN" norāda Stenlijs Korens, kurš ir vairāku grāmatu par suņiem autors: "Tas tieši ir nepareizākais, ko var izdarīt. Suņa glaudīšana, kamēr viņš ir nobijies, patiesībā ir atalgojums par šādu darbību. Tas ir gandrīz vai tā, ka mēs pateiktu sunim – ir labi, ka tu baidies." Korens uzskata, ka šāda mierināšana kritiskā brīdī veicinās bailes arī nākamajā reizē, kad radīsies kāds troksnis.

Tāpat citi speciālisti iesaka saimniekam īpaši nereaģēt uz dzīvnieka bailēm. "Tas var tikai veicināt bailes. Ja tu glaudi, mierini suni vai iedod viņam gardumu, kad suns uzvedas bailīgi, dzīvnieks to var interpretēt kā atalgojumu par bailīgo rīcību. Tā vietā centies uzvesties normāli, it kā nemaz neievērotu suņa bailes," iesaka biedrībā "The Humane Society of the United States".

Speciālistu ieteikumi gan nenozīmē, ka saimniekam nevajadzētu ievērot, ka viņu mīlulis ir manāmi satraukts, taču par to "nevajadzētu sacelt lielu jezgu", saka eksperti. "Vēlāk parādi, ka vide mājās ir droša un nemērojas spēkiem ar negaisu. Mēģini spēlēties un pavēro, vai suns spēlēs iesaistās, taču nespied sunim to darīt. Ļauj, lai viņš izvēlas."

Foto: Shutterstock

Protams, ikkatram suņa saimniekam būs nepatīkami redzēt, ka viņa mīlulis ir satraukts, apjucis un nobijies, pat sācis trīcēt un elsot. Šī iemesla dēļ citi eksperti oponē, ka tas ir pavisam normāli un saprotami – mierināt savu suņuku tad, kad viņš ir nobijies. Saprotams, ka suns arī dabā un savā barā meklē patvērumu. Kāpēc gan to nevar sniegt cilvēks?

"Tu nevari pastiprināt bailes, mierinot suni. Tu situāciju nepadarīsi sliktāku. Dari, kas jādara, lai palīdzētu savam sunim," saimniekus iedrošina dzīvnieku uzvedības speciāliste Melisa Baina.

Arī suņu trenere Viktorija Stilvela piekrīt, ka neko sliktu suņa mierināšana nodarīt nevar. Jebkuram sunim ir svarīgi, ka ir kāds, kas viņu mierinās kritiskā brīdī. "Saimnieka mierinošā roka un klātbūtne var palīdzēt bailīgam sunim tik ilgi, kamēr pats saimnieks ir mierīgs," tā Stilvela.

Pensilvānijas universitātes veterinārās klīnikas speciālisti uzskata, ka "suņa baiļu ignorēšana ir vakardiena", piebilstot – tādējādi sunim tiek atņemts jelkāds fiziskais un psiholoģiskais saimnieka atbalsts. "Tāpat sunim nav skaidrs, kas viņam jādara tālāk. Ja ir kas tāds, ko var darīt negaisa laikā, tad tās ir spēles, samīļošanās, glaudīšana, kā arī vienkārši būšana blakus sunim," stāsta klīnikā.

Ja suns mājoklī ir atradis kādu vietiņu, kur patverties, eksperti iesaka sunim ļaut nomierināties pašam, paskaidrojot, ka dzīvnieciņš jau ir atradis veidu, kas viņam palīdz rast mieru. Savukārt, ja suns aktīvi meklē saimnieku un nevēlas no cilvēka atkāpties ne mirkli, iesakāms neignorēt šo darbību. "Ja suns meklē mani kā mierinātāju, es suni neatvairītu," skaidro Lisa Metjūsa, suņu uzvedības speciāliste. "Ja viņi būtu atstatus un atrastu kādu brīvu stūri vai vietu, es arī nemeklētu viņus un neteiktu "Nāc, es tevi samīļošu!". Es viņiem ļautu nomierināties pašiem."

Metjūsa arī paskaidro, ka nav zinātnisku pierādījumu, kas nepārprotami vēstītu – jā, suņa mierināšana tik tiešām veicina dzīvnieka bailīgumu turpmāk. "Jāsaprot, ka suns ir stresā. Kāpēc gan tev būtu jāuzgriež mugura sunim, kas ir stresā?"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!