Foto: Shutterstock
Teju ikviens kaķa saimnieks noteikti zinās, cik ļoti viņa mīlulim patīk ūdens. Nē, runa nav par to ūdeni, kas ir ieliets mīluļa trauciņā. Vai arī tavā mājoklī reizēm uz mirkli tiek atstāts no krāna tekošs ūdens, lai kaķītis varētu ar to paspēlēties? Varbūt kaķis steidzas pie tevis, kad esi dušā vai tikko no tās iznācis?

Nereti ir pat dzirdēts, ka kaķi cītīgi seko līdzi saimniekam līdz pat vannasistabai un reizēm arī tajā tiek ielaisti, kamēr paši saimnieki mazgājas. Ja kaķis tiek atstāts otrpus durvīm, saimniekam nākas klausīties mīluļa ņaudēšanā un nagu skrāpēšanā aiz durvīm. Tik neatlaidīga ir kaķu vēlme tikt iekšā, iespējams, vismīļākajā četrkājainā drauga vietā mājoklī – vannasistabā. Kas tajā ir tik vilinošs?

"Rocketnews24" raksta par trim versijām, kāpēc kaķi ir iecienījuši vannasistabu, un visas izklausās ticami.

Pirmā no tām vēsta, ka vannasistaba ir teritorija, ko kaķim ir grūtāk iezīmēt un piepildīt ar savu smaržu. Zināms, ka kaķi gandrīz vai visu māju var noklāt ar spalvām, tādējādi, protams, iezīmējot savu teritoriju un vietu mājoklī. Bet vannasistaba? Vēstīts, ka mitruma dēļ gan spalvas, gan arī smaržas tiek ātri vien aizskalotas un telpā dzīvnieka smarža ilgi neuzkavējas, līdz ar to vannasistaba kaķim allaž ir kā jauna un nezināma teritorija, kas jāiekaro.

Papildinot teoriju par nezināmo teritoriju, vēstīts arī, ka tā kaķim var iedvest bailes. Nav noslēpums, ka daudziem kaķiem nemaz nepatīk mazgāties, lai arī tekošais ūdens rosina ar ķepu to mēģināt satvert. Ja četrkājainais draugs reiz ir mazgāts un šī pieredze mīlulim nav sagādājusi prieku, kaķis uz vannasistabu var lūkoties aizdomīgām acīm.

Foto: Shutterstock
Tāpat daudzi saimnieki noteikti būs novērojuši, ka viņu mājdzīvnieks vienkārši vēro tekošo ūdeni un tā kustību, plūstot uz notekcauruli. Šo darbību var salīdzināt ar to, kāpēc kaķiem patīk nogrūst lietas no galda, proti, tas var būt gan ātrums, kādā lieta nokrīt, vai troksnis, kāds veidojas, tai nokrītot.

Otrā versija vēsta par to, ka vannasistaba ir silta. Tā kā visbiežāk saimnieki dodas relaksēties karstā vannā vai dušā, garaiņi telpu piepilda ar siltumu. Ja kaķis to jau ir sapratis, ne velti tīkos vannasistabā iesprukt, jo, kā zināms, kaķi nesmādē iespēju sasildīties.

Savukārt trešais pieņēmums par to, kāpēc kaķiem patīk uzturēties vannasistabā, tiek saistīts ar smaržām. Lai arī, kā ziņots, kaķi vannasistabu ar savu smaržu pārņemt nevar, telpā tomēr valda dažādu smaržu aromāts. Saimnieks, baudot atpūtu dušā, izmanto gan smaržīgu dušas želeju, gan šampūnu, gan arī dažādus citus līdzekļus, lai relaksācija būtu pēc iespējas labāka. Tāpēc arī kaķu degunam ir dažādas smaržas, kuras mīlulis var iepazīt. Tās gan pārāk ilgi telpā neuzkavējas, tāpēc jau atkal jāmin teritorijas iepazīšana, kas teju katrreiz būs kā no jauna.

Protams, nevar izslēgt arī vēl citus pieņēmumus, jo kaķu raksturs un paradumi ir gandrīz vai neprognozējami un skaidri nedefinējami. To lieliski pierāda arī kaķa saskarsme ar ūdeni – lai arī mīlulim patīk ar ķepu pa to spēlēties, ķermeņa mazgāšana ūdenī gan kaķim nav pa prātam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!