Foto: Shutterstock
Kaķa ausis ir lā lokatori, kas nemitīgi kustās, uztverot dažādas skaņas. Nereti saimnieki var novērot, kā mīlulis it kā nemanāmi pavērš ausis virzienā, no kura nāk skaņa, īpaši, ja saimnieki sarunā piemin pašu kaķīti. Ko par kaķi "stāsta" viņa ausu stāvoklis?

Par kaķa raksturu un uzvedību daudz var uzzināt no mīluļa ķermeņa valodas. Acu zīlītes, astes luncināšana, murrāšana un, protams, arī ausu kustība var saimniekam pavēstīt, vai kaķis ir mierīgs, dusmīgs vai satraukts.

Kaķa ausīs ir vairāki desmiti muskuļu, kas veicina tādu darbību veikšanu, par kurām cilvēks reizēm mēdz pat brīnīties. Piemēram, četrkājainais draugs spēj ausis pavērst pat 180 grādu leņķī, saklausot to, kas notiek kaķim aiz muguras. Tāpēc salīdzinājums ar lokatoru nemaz nav nevietā, jo kaķis var diezgan ātri pavērst savas austiņas virzienā, no kura nāk skaņa, un mēģināt tās saklausīt labāk.

Kad kaķis ir mierīgs un ar dzīvi apmierināts, viņa austiņas būs miera stāvoklī, proti, ne pavērstas uz priekšu, ne uz sāniem, ne arī uz aizmuguri. Šādos brīžos kaķis parasti nav agresīvs vai bailīgs, kāds mīlulis var būt citos gadījumos.

Foto: Shutterstock
Ja blakus istabā norit kāda darbība un dzirdami trokšņi, kaķis var spēji pavērst vienu vai abas ausis skaņas virzienā. Tas nozīmē, ka kaķim kaut kas ir radījis interesi un viņš modri skaņai pievērš uzmanību. Turklāt bieži vien kaķis var pavērst austiņas virzienā, no kura cilvēka auss neko nesaklausa. Tas gan nav pārsteigums, jo kaķa dzirde ir daudz spēcīgāka un spēj saklausīt to, kas cilvēka ausij paliek apslēpts.

Ja kaķis ir kaut kam pievērsis uzmanību, viņš var apsēsties intereses objektam vai tā virzienam pretī un pavērst ausis pret to, tādējādi austiņas izskatīsies spicākas un vērstas uz priekšu. "Kitticraft" arī vēsta, ka tas var būt kā sasveicināšanās žests no kaķa puses. Proti, ja kāds cilvēks ienāk istabā un kaķis tajā jau atrodas, austiņas var būt pavērstas pret ienācēju, tādējādi sveicinot viņu telpā. Protams, arī cilvēks būs kaķi ieinteresējis.

Foto: Shutterstock
Ja mīluļa austiņas ir tramīgas un aši kustas te uz vienu, te otru pusi, kaķītis izrāda trauksmi un nedrošību. Ja ap dzīvnieku notiek aktīva darbība, protams, kaķis gribēs visu izzināt, taču no informācijas un notikumu gūzmas var teju vai apjukt, nespēdams vienlaikus notvert visas ienākošās skaņas. Tāpēc šāds apjukums veicinās arī ausu kustību, kura pēc laiciņa norims. Taču, ja tā turpinās ilgstoši, vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu. Ja kaķītis austiņas arī intensīvi kasa, iemesls var būt būtiskas veselības problēmas, piemēram, ausu ērcīte.

Taču brīžos, kad kaķa ausis ir pavērstas uz aizmuguri un teju vai pieglaustas galviņai – uzmanies! Tas var nozīmēt, ka kaķis ir gatavs arī mazākai vai lielākai cīņai. Gadījumos, ka kaķis staigā pa āru un sastopas ar vēl kādu sugasbrāli, nereti var novērot, kā viens vai abi kaķi ir gandrīz pieplakuši pie zemes, austiņas pavērsuši uz sāniem vai aizmuguri, turklāt dzīvnieki arī šņāc vai ņaud viens uz otru. Tā ir gan aizstāvības, gan uzbrukuma zīme.

Foto: Shutterstock
Tāpat pieglaustas austiņas var novērot brīžos, kad kaķis ir nobijies, bet saimnieks viņam tuvojas. Lai arī cilvēks var neko ļaunu kaķim nenodarīt, dzīvnieciņš joprojām var baidīties, un austiņas par to liecinās.

Kāpēc ausis tiek pieglaustas? "Kitticraft" vēsta, ka tādā veidā kaķis pasargā savas ķermeņa daļas gadījumā, ja otrs kaķis vai cilvēks viņam uzbruktu. Tas arī liecina, ka kaķis ir gatavs kaujai un ir nodrošinājies pret iespējamo uzbrukumu. Taču nevar izslēgt arī šādu iespēju – kaķīša austiņām ir kāda kaite. Tās var būt jau iepriekš minētās ausu ērcītes, kas ar laiku var izraisīt vidusauss iekaisumu. Ja novērots, ka kaķis ilglaicīgi un teju vai bez iemesla ir pieglaudis austiņas, vajadzētu konsultēties ar veterinārārstu, kas palīdzēs saprast, vai austiņas būtu jāārstē.

Gadījumos, kad viena austiņa ir pavērsta uz priekšu, bet otra atrodas citā stāvoklī, iespējams, kaķītis ir apjucis un nezina, kā konkrētajā situācijā uzvesties. Visbiežāk kaķis centīsies izvairīties no konflikta vai esošās situācijas, mēģinot rast kādu mierīgu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!