Foto: Shutterstock
Unikālais citrons ir ne vien gards auglis, bet arī lielisks palīgs mājas darbos. Ar tā palīdzību varam gan nospodrināt galda piederumus, gan padarīt spožākas baltās drēbes. Ko vēl var iesākt ar citronu, ja negribas izmantot ķīmiskos tīrīšanas līdzekļus?

Vara un misiņa spodrināšana

Ja mājās ir misiņa un vara priekšmeti, kas gadu gaitā kļuvuši nespodri, tos var apstrādāt ar sāli un citroniem. Atliek vien uzkaisīt citrona pusītei sāli un ar mīkstumu paberzt nespodrās vietas. Citronu sulas skābums palīdzēs priekšmetiem atgūt agrāko spozmi.

Balinātājs drēbēm

Iedzeltējušas baltās drēbes var balināt citronu sulas un ūdens šķidrumā. Lielā bļodā ar ūdeni pielej aptuveni 200 mililitrus citronu sulas un ievieto baltās drēbes. Drēbēm ļauj mērcēties apmēram stundu, pēc tam tās izgriež un izžāvē.

Smaku novēršana ledusskapī un uz griežamā dēlīša

Ja ledusskapī saožami nepatīkami aromāti, tos likvidēt var ar citrona pusīšu palīdzību. Vienkārši ievieto citronu ledusskapī un ļauj tam paveikt visu darbiņu. Lai atsvaidzinātu virtuves dēlīti, vienkārši ierīvē to ar citrona pusīti un pēc tam noskalo.

Juvelierizstrādājumu dezinficēšana

Ja ikdienā bieži maini auskarus vai gredzenus, tad ik pa laikam tos nepieciešams dezinficēt. Arī šo darbiņu vari uzticēt citronam. Pagatavo šķidrumu no glāzes ūdens un divām ēdamkarotēm citronu sulas, un iemērc tajā, piemēram, auskarus. Svarīgi – šī metode nederēs zeltam un pērlēm, norāda "Reader's Digest".

Aizdambējušās caurules

Arī caurules, kas neaizvada ūdeni, var iztīrīt ar citronu sulas palīdzību. Ieber caurulē nedaudz sodas, pārlej 250 mililitrus citronu sulas. Savienojums radīs ķīmisku reakciju, kas putos. To visu pārlej ar verdošu ūdeni un caurules būs tīras.

Plastmasas trauku atsvaidzināšanai

Plastmasas trauki ar laiku kļūst taukaini un ar nepatīkamu aromātu. Lai tos iztīrītu, ņem talkā citronus – iesmērē trauku ar citrona pusīti vai paskalo ar citronu sulu. Ja trauki ir ļoti netīri, iesmērē tos ar citronu sulu un pārkaisi sodu. Atstāj ievilkties dažas stundas un pēc tam izskalo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!