Foto: Shutterstock
"Uzticīgs kā fila!" skan brazīļu teiciens. Un ne velti - Brazīlijas fila, valsts nacionālais suns, ir ārkārtīgi uzticīgs savam saimniekam, bezbailīgi to aistāv, taču tam ir arī ēnas puse. Šīs šķirnes mīluļi daudzviet pasaulē ir aizliegta suņu šķirne, ko ietekmē suņu agresivitāte.

Brazīlijas fila ir šīs valsts nacionālais suns. Ar šo mīluli tiešām var lepoties – izcilas darba spējas, draudzīgs raksturs pret bērniem, galēja uzticība saimniekam... Šķiet teju vai pārsteidzoši, ka suns ar šādām īpašībām var tikt uzskatīts par agresību un pat bīstamu. Taču fila jau gadsimtiem ilgi pierāda, ka spēj tikt galā ne tikai ar lopiem, bet arī, kā tas savulaik notika, vergiem.

Darbs ar vergiem un lopiem

Foto: Shutterstock
Tiek vēstīts, ka Brazīlijas filas aizsākumi meklējami jau 15. gadsimtā. Šī šķirne radusies, krustojoties angļu mastifam, bladhaundam, buldogam un rafeiro. No bladhaunda aizgūta vaļīgā, nedaudz nokarenā āda un spēcīgā oža, kas ļauj sunim būt spēcīgam medībās, veikli sadzenot pēdas medījumam. Savukārt mastifs ietekmējis suņa augumu, izmēru, drosmi un allaž darbam gatavo attieksmi. Bet no buldoga aizgūts teju nepiedodamais, impulsīvais temperaments.

Kad Brazīlijā bija spēkā verdzība, Brazīlijas fila palīdzēja vergus nogādāt pie vergturiem, tos nemaz nesavainojot. Tiek vēstīts, ka aizbēgušos vergus fila uzmanīgi sagrābis aiz kakla, un šāda darbība dažiem suņiem raksturīga joprojām. Darbā ar vergiem lieti noderēja suņa iedzimtās ganu spējas, jo Brazīlijas fila lieliski strādā arī ar lopiem.

Kā jau liecina šķirnes nosaukums, Brazīlijas fila radās Dienvidamerikā, bet drīz vien suņa lieliskās darba spējas un rakstura īpašības novērtēja arī Ziemeļamerikā un Eiropā. Tiesa, suņa trauksmainā un nereti pat agresīvā rakstura dēļ mūsdienās daudzās valstīs fila ir aizliegta suņu šķirne, bet citur šīs suņu šķirnes pārstāvjus atļauts turēt tikai ar īpašām atļaujām.

Tiek pieļauts, ka šķirnes nosaukums radies no portugāļu vārda "filar", kas nozīmē – paturēt, nodrošināt. Protams, šie vārdi raksturo Brazīlijas filu. Tāpēc, raksturojot to, no kurienes īsti suņi radušies, parasti min, ka Brazīlijā ieceļojuši portugāļu un spāņu konkistadori jeb zemju iekarotāji. Ticams, ka sev līdzi viņi atveduši arī šos suņus.

Mājas aizstāvēšanu iemācās pats

Foto: Shutterstock
Bazīlijas fila pēc izskata vairāk atgādina mastifu, jo sunim ir raksturīgais purniņš un spēcīgs augums. Protams, suns ir arī ļoti drosmīgs un bezbailīgs, kas nereti noved suni pie nepatikšanām. Būdams ārkārtīgi uzticīgs saimniekam, suns var bezbailīgi doties cīņā, aizstāvot savu ģimeni. Tiek pat uzskatīts, ka ģimenes aizstāvēšana sunim nav jāiemāca, viņš to dara teju vai uzreiz, pats pēc sava prāta.

Suņa kažoks ir īss un viegli kopjams ar īpašu ķemmīti, kas palīdzēs savākt izkritušās spalvas. To krāsa var būt dažāda, taču pārsvarā suņi novērojami melnā, dzeltenbrūnā un dažādu toņu tumšā krāsā. Tiek ierobežota un baltās krāsas esamība kažokā, ko šķirnes standarts neatzīst.

Suņiem raksturīga siekalošanās, īpaši pēc, piemēram, ūdens dzeršanas.

Brazīlijas fila auguma un nepieciešamās fiziskās slodzes dēļ nav piemērots dzīvei šaurā mājoklī. Vēsturiski veidojušās, lieliskās darba spējas liedz sunim būt mierīgam visu dzīvi, tāpēc fiziskā slodze arvien ir nepieciešama. Tiesa, arī starp šīs šķirnes mīluļiem novērojami tādi, kuri labprāt guļ dīvānā un ir slinki, taču pārsvarā suņiem nepieciešamas regulāras pastaigas un aktivitātes, kas palīdzēs sunim uzturēt sevi formā. Vēlams, lai suns dzīvotu mājā ar pagalmu, kur suns var izskrieties un pavadīt laiku spēlēs ar saimnieku.

Uzticīgi saimniekam, bezbailīgi cīņā

Foto: Shutterstock
Lai arī daudzviet fila ir aizliegta suņu šķirne, pārsteidzoši ir tas, ka suņi lieliski saprotas ar bērniem. Uzmanīgi, piesardzīgi, draudzīgi un ļoti mīļi – ne tikai to vien pateiks bērnu vecāki, kuri rūpējas par Brazīlijas filu.

Šīs šķirnes mīluļi ir ārkārtīgi uzticīgi savam saimniekam, kā arī ir ļoti paklausīgi. Suns ir pašpārliecināts un mierīgs, parasti viņu maznozīmīgi ārēji kairinājumi nesatricina. Tiesa, iedzimto instinktu dēļ suns var kļūt ļoti pašaizsardzīgs, ja tuvojas kāds ienaidnieks.

Tā kā jau agrāk ar Brazīlijas filu novēroti pat dramatiski incidenti, šīs šķirnes suņus iesaka pārliecinātam saimniekam, kas jebkurā brīdī spēs mājdzīvnieku savaldīt. Kāds stingrāks vārds šajās situācijās noteikti noderēs, jo suņa instinkti un raksturs var ne pirmajā brīdī atsaukties saimnieka aicinājumiem un pavēlēm. Arī suņa izmērs var mīlulim likt domāt, ka viņš ir galvenais ģimenē, tāpēc savlaicīga apmācība un regulāra komunikācija ar suni ģimenes hierarhiju var jau laikus skaidri definēt.

Populārākā šķirne Brazīlijā

Foto: Shutterstock
Šīs šķirnes mīluļi, kuri lepni nes Brazīlijas vārdu, joprojām tiek uzskatīti par populārākajiem suņiem šajā valstī. Ik gadu tiek reģistrēti tūkstošiem šīs šķirnes pārstāvju. Tiesa, ticams, ka daudzās citās pasaules valstīs suņu izplatība nav tik liela, jo, kā vēstīts, daudzviet Brazīlijas filu ir aizliegts ievest.

Ne tikai Brazīlijā, bet arī ārpus tās tiek novērtētas suņa rakstura un fiziskās īpašības, kas vairāk par visu atgādina, ka Brazīlijas fila ir suns ar saviem niķiem, stiķiem un labajām īpašībām. Tāpēc arī par filu var runāt divējādi – kā par agresīvu mājas sargu un laisku mīluli, kas kopā ar pieaugušajiem un bērniem zvilnēs dīvānā. Šeit arī jāmin saimnieka loma, kuram būs vistiešākais sakars, raksturojot suņa temperamentu un darbību. Ja suns tiek pareizi audzināts, ticams, neviens dzīvnieks par mērķtiecīgi agresīvu suni neizaugs.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogbreedinfo" un "Filadog".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!