Foto: Shutterstock
Lietainajās augusta dienās jāpagūst novākt gatavā raža, jāapčubina puķu dobes, laikus jāievāc ārstnieciskie augi un floristikas materiāli, tāpat jāsēj zaļumi rudens ražai.

15. augusts

Foto: Shutterstock

Augļu diena. Aco augļu kokus, stāda zemenes un avenes. Novāc plūmes, agro šķirņu ābolus un bumbierus, kā arī ogas. Vāra ievārījumus, spiež sulas. Gatavo augļus kaltēšanai. Nolasa gurķus, tomātus, kabačus. Konservē, skābē, marinē. Labākos pamatšķirņu tomātus atliek sēklai, bet no hibrīdiem sēklas neņem. Novāc gatavos zirņus, pupas un labāko daļu atliek sēklai. Vīnogulājiem piesien nolīkušos zarus, izkniebj lapas vai dzinumus, kas pārāk noēno ogu ķekarus.

16.–17. augusts

Foto: Shutterstock

Sakņu dienas. Sagatavo zemi rudens sējumiem un stādījumiem. Ravē. 16. augusta rīta pusē vāc augļus, arī smiltsērkšķus un aronijas, pēcpusdienā – sīpolus un ķiplokus.

17. augustā rok agro šķirņu kartupeļus, pēc tam tos kārtīgi apžāvē un sašķiro, jo nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ kartupeļi daudzviet slimoja. Īslaicīgai uzglabāšanai norok burkānus, galda bietes, kāļus un rāceņus.

18. augusts

Ziedu diena. Priekšpusdienā apkopj biešu, burkānu un kāļu dobes – retinot, ravējot un irdinot augsni, tiem nodrošina labvēlīgāku nobriešanu. Pēcpusdienā griež sausziežu ziedus rudens un ziemas krāšņumam. Vāc ārstniecības augus un puķu sēklas. Nogriež puķēm vecos ziedus, cērp dzīvžogus un pļauj mauriņus.

19. augusts

Ne pārāk labvēlīga diena sēšanai, stādīšanai, ražas vākšanai un pārstrādei. Pļauj nezāles, ravē, apstrādā nezāļainus laukus, veido kompostu. Sakārto noliktavas.

Pievakarē vairāk pievēršas ziedaugiem. Apseko gladiolu stādījumus – augus, kas sākuši vīst vai izskatās neveseli, izrauj un likvidē. Pārbauda, vai uz dālijām nav parādījušās vīrusslimību pazīmes.

20.–21. augusts.

Foto: DELFI

Lapu dienas. Vāc dārzeņus un augļus ikdienas patēriņam. Laista. Sēj rudens ražai dilles, rukolu, baziliku. Ievāc salātu sēklas. Sēj zaļmēslojuma augus ar īsu veģetācijas periodu – lapu sinepes un eļļas rutkus.

22. augusts.

Foto: Shutterstock

Ne pārāk labvēlīga diena sēšanai, stādīšanai, ražas vākšanai un pārstrādei. Pļauj nezāles, ravē, cērt krūmus. Iztīra un sakārto augļu un sakņaugu vācamo taru un glabātavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!