Foto: Shutterstock
Nereti internetā atrodami video, kuros saimnieki savus mīluļus cenšas sabārt, bet četrkājainie draugi, īpaši suņi, izvairās no tieša acu kontakta ar saimnieku, bieži vien pat neskatās uz viņu un noliec galvu zemāk. Vai suņi tik tiešām izjūt vainas apziņu?

"Science Alert" vēstīts, ka suņi, ticams, vainas apziņu neizjūt gan. Veterinārā zinātniece Sūzana Heizela stāsta, ka suņu izskats brīdī, kad mīlulis ir pieķerts nedarbā, daudz vairāk stāsta par suņa un saimnieka savstarpējām attiecībām, nevis par to, ka suns būtu nokaunējies. Nereti mīluļi nemaz neizskatās vainīgi, luncina asti un priecājas kā parasti, lai arī pavisam netālu atrodama nogāzta vāze vai sagrauzta krēsla mala.

"Ir bijuši vairāki pētījumi, un ir diezgan skaidrs, ka suņi nedz izjūt, nedz izrāda vainas apziņu. Viņu smadzenes tā nestrādā," stāsta Heizela.

Tas, ko cilvēki uztver kā vainas izrādīšanu un nokaunēšanos, patiesībā ir suņa pakļaušanās cilvēkam, kurš tobrīd, ieraudzījis nedarbu, paceļ balsi, iespējams, plātās ar rokām, parādot, ka ir dusmīgs un valda pār suni.

Suņi spēj uztvert saimnieka garastāvokļa izmaiņas, ņemot vērā vien cilvēka fizisko stāvokli. Tāpēc ticams, ka mīlulis centīsies uzvesties tā, lai cilvēks pārlieku neizrādītu savas dusmas, proti, izturēsies pakļāvīgi, neuzbruks cilvēkam, nolieks galvu un izvairīsies no acu skatiena.

Heizela min 2009. gadā veiktu pētījumu, kurā noskaidrots, ka suņi šķietamo vainas apziņu jeb skatienu, kas ir vērsts visur citur, ne tikai pret saimneku, izrādīs brīžos, kad pats saimnieks četrkājaino draugu rāj, uzdod jautājumus un kļūst agresīvs. Taču ne vienmēr suns būs kādu acīmredzamu nedarbu izdarījis, par ko viņam būtu pamats justies vainīgam. Pētījumā secināts, ka tas ir suņa pakļāvīgais jeb padevīgais skatiens, kas liecina - suns negrib tikt sarāts.

Speciāliste Heizela suņu saimniekiem lūdz vērst uzmanību uz to, ja dažādu objektu sagraušana kļūst regulāra. Tādējādi suns var izrādīt stresu, bet saimnieki to nereti "noraksta" uz kārtējo niķi, kura laikā suns paveicis kādu nedarbu. "Citiem cilvēkiem tas šķiet jautri, bet es redzu, ka suns ir stresā un viņam vajadzīga palīdzība. Ja suns to nesaņem, tā ir problēma," saka Heizela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!