Foto: Shutterstock

Ja kādreiz esi iedomājies, kā varētu padarīt sava četrkājainā drauga dzīvi interesantāku, nu ir noskaidrots pavisam vienkāršs, nedārgs un aizraujošs veids. Viss, kas nepieciešams mājas mīluļa iepriecināšanai, ir ēdiens, kuru viņš var iegūt ar rotaļlietām, vēsta "Gizmodo".

Mūsdienās daudzi kaķi dzīvo kā tikai un vienīgi mājas mīluļi, neskraidot pa āru. Tāpēc nereti kaķi pārvēršas par populāro multfilmu varoni Garfildu, rudās krāsas laisko runci, kuram bija izveidojies pamatīgs vēderiņš. Taču nu zinātnieki ir noskaidrojuši, ka šķietami vienkāršās rotaļlietas var palīdzēt cīnīties ar mīluļu veselības un uzvedības problēmām.

Savulaik kaķi dzīvoja savvaļā, bet, adaptējoties mājas dzīvei, kaķu raksturā var rasties agresīvas iezīmes, pastiprināta uzmanības meklēšana, bet veselībā – diabēts, aptaukošanās, nieru un citu orgānu problēmas.

Nule kā publicētā pētījumā žurnālā "Journal of Feline Medicine and Surgery" pētnieki no Kalifornijas universitātes Bērklijā noskaidrojuši, ka attīstošās rotaļlietas var palīdzēt kaķiem stimulēt domāšanu un fiziskās aktivitātes. Spēlēšanās ar rotaļlietām arī attīsta kaķu dabiskos instinktus, proti, medīšanu, realizējot mājas vidē bieži vien neizmantotās spējas.

Tāpat, liekot lietā izdomu un ķepas, kaķi ir fiziski noslogoti, uz kādu laiku nodarbināti. Kad kaķis redz, ka no mantiņas var dabūt ārā kādu ēdiena graudiņu, tas var mudināt dzīvnieku vēlreiz un vēlreiz pie rotaļlietas atgriezties. Tādējādi, iespējams, kaķis izlaidīs kādu ikvakara paradumu, piemēram, nemitīgi ņaudēt uz saimnieku, bet izvēlēsies pats paspēlēties un nopelnīt kādu kārumu.

Kaķu attīstošās rotaļlietas ir pieejamas daudzos veikalos. Tās ir dažādas, sākot ar parastu bumbiņu, kurā ir caurumi un pa kuru kaķis var dabūt kādu graudiņu, beidzot ar planšetveida rotaļlietām, kur intensīvāk jāstrādā ar ķepām. Taču šīs rotaļlietas var arī neiegādāties, tā vietā pašrocīgi izveidojot spēli kaķim. Piemēram, var paņemt kādu garāku kārbu un ievietot tajā ēdiena graudiņus. Tad kārbu nolikt horizontāli, lai kaķis tajā var iebāzt savu ķepu, un skatīties, vai graudiņu izdodas sasniegt. Kad mīlulis redzēs, ka iekšā ir graudiņi un ka viņš pats tos var iegūt, kaķītis turpinās tā darīt, vingrinot gan ķepas, gan arī asinot prātu.

Foto: Shutterstock
Var likt lietā tukšu, izmazgātu pārtikas trauciņu, kam ir vāks. Izgriežot tajā mazus caurumiņus un ievietojot graudiņus, kaķi var ieinteresēt gardumus mēģināt dabūt ārā.

Pētnieki kaķa praktisku iesaisti ēdiena iegūšanā pierādījuši ar vairāk nekā 30 gadījumu analīzēm. Piemēram, kāds aptaukojies mājas kaķis, kurš bija astoņus gadus vecs, zaudēja aptuveni 20 procentus ķermeņa svara, jo aptuveni gadu spēlējās ar attīstošajām rotaļlietām. Savukārt citam trīs gadus vecam kaķim bija impulsīgs un agresīvs raksturs, ko izdevās labot aptuveni pusgada laikā.

Tiesa, pētnieki arī norāda, ka katram kaķim var būt citāda sapratne par to, kas ir attīstošā rotaļlieta un kura viņam vislabāk patīk. Tāpēc saimniekam nevajadzētu apstāties pie vienas spēles, ja redzams, ka kaķim tā absolūti neinteresē. Sākumā jebkura jauna lieta mīlulim būs kā pārsteigums, taču ar laiku kaķis sapratīs, ka tādējādi pats var iegūt kādu labumu savam vēderam.

Sākumā pētnieki iesaka attīstošās rotaļlietas teju vai pārpildīt ar ēdienu, lai kaķim būtu lielāka interese spēlēs iesaistīties. Taču vēlāk ēdiena daudzumu var samazināt.

Tiesa, attīstošās rotaļlietas nekādā gadījumā neaizstāj kaķa regulārās ēdienreizes. Tās galvenokārt kalpo kā laika kavēklis, kura laikā četrkājainais draugs var gūt tūlītēju labumu. Atceries – pārbarots mīlulis nebūt nav laimīgs mīlulis!

Ja vēlies pārbaudīt, vai tavs kaķis ir kreilis vai labrocis, ieskaties šeit! To vari pārbaudīt, ievietojot glāzē ēdiena graudiņu un paskatoties, ar kuru ķepu kaķis to mēģinās izvilkt ārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!