Foto: Shutterstock
"Tas taču ir pomerānietis!" noteikti nodomās ne viens vien cilvēks, kas savā ceļā sastaps itāļu špicu. Jā, daudzas špicu šķirnes tik tiešām ir ļoti līdzīgas, tāpēc šoreiz iepazīstinām ar itāļu špicu – pūkaino skaistuli, kas savulaik piederējis karaliskām personām!

Špicu šķirnes radušās jau tūkstošiem gadus senā pagātnē. Tās ir vairākas, taču itāļu špics atšķiras ar izcelsmes vietu. Kā jau liecina nosaukums, šķirne radusies senajā Itālijā, kur to īpaši iecienījuši dižciltīgi cilvēki. Ticams, ka viņus savaldzināja špica neatvairāmais izskats, pūkainā spalva, dzīvīgais un enerģiskais raksturs.

Taču itāļu špica attīstībā tiek minēts arī kāds kritiskais posms, proti, 1965. gads. Tiek vēstīts, ka togad pasaulē bijuši vien pieci šīs šķirnes pārstāvji, kas nozīmēja – drīz itāļu špics var izzust pavisam. Taču turpmāko pāris desmitu gadu laikā lauksaimnieki un entuziasti, kuri bija apņēmības pilni, saglabāja šo šķirni, krustojot to ar esošajiem suņiem saimniecībās.

Arī mūsdienās itāļu špics jeb "Volpino Italiano" ir ļoti, ļoti rets mīlulis. Tas pat nav atzīts vairākās suņu organizācijās un apvienībās, taču jau izsenis cilvēki novērtējuši suņuka labās īpašības.

Smaidīgais un karaliskais mīlulis

Foto: Shutterstock
Būdams augumā salīdzinoši mazs un ļoti līdzīgs pomerānietim jeb punduršpicam, itāļu špics iemieso visas labās špicu īpašības – priecīgumu (asociācijas ar smaidu raisa suņuka purniņš), neizsīkstošu enerģiju, protams, arī vizuālās īpašības, kuras vairums špicu saimnieku īpaši novērtē.

Itāļu špics, kā jau reiz bijis karaliskais mīlulis, ir radīts būt par labu cilvēka kompanjonu. Šo mīluli iecienījušas kā karaļnama dāmas, tā arī parastie cilvēki, kuri špicu izmantojuši kā sargsuni. Spalgās rejas saimnieku brīdināja par svešiniekiem teritorijā.

Ja saimniekam būs garlaicīgi, špica klātbūtnē skumjas un bezdarbība pagaisīs, jo allaž būs kaut kas, jo abi izdomās darīt kopā. Rotaļāšanās un draiskošanās ir špica ikdienas sastāvdaļa, un arī saimniekam tajās ir liela loma. Špics vislabāk jūtas tur, kur ir saimnieks.

Izteiksmīgās lapsas pazīmes

Foto: Shutterstock
Špica kažoks ir garš un pūkains. Parasti tas ir tīri baltā krāsā, sarkanbrūns vai šampanieša krāsā. Mēdz būt arī pilnībā melni itāļu špici. Viņa ausis reizēm mēdz salīdzināt ar lapsas ausīm, kuras ir allaž gatavībā. Arī salīdzinoši spicais purniņš rada asociācijas ar lapsu.

Kā jau ar garu kažoku, saimniekam jārēķinās, ka tā kopšanā viņam pašam būs jāiesaistās. Regulāra mazgāšanās būs neatņemama sastāvdaļa dzīvē ar špicu, taču vajadzēs suņuku arī ķemmēt, lai spalva nesaveltos un neveidotu mazus kamoliņus. Tāpat, ja suņuks ir baltā krāsā, netīrumus varēs itin viegli redzēt, tie var uzkrāties īpaši suņuka vēdera daļā, kur kažoks nereti saskaras ar zemi, smiltīm un citiem netīrumiem.

Raksturojot fiziskās aktivitātes, itāļu špicam teju visu laiku ir darāmais. Ja to nepiedāvā saimnieks, pats suņuks to izdomās un atradīs nodarbi. Jestrais, draiskulīgais suns būs lielisks mājdzīvnieks ģimenē ar bērniem, ar kuriem suņuki labi saprotas. Ikvienam, kurš būs gatavs sunītim veltīt uzmanību, itāļu špics būs mūžam uzticīgs.

Ne tikai kompanjons

Foto: Shutterstock
Lai arī galvenokārt itāļu špics kalpojis kā mājas mīlulis un cilvēka kompanjons, arī darbu suņuks nesmādē. Špics labi pakļaujas apmācībai, jo arī tas ir laiks, ko suns var pavadīt ar saimnieku un ko, protams, suns vērtē ļoti augstu. Tāpēc katra darbība, kas veicinās pozitīvu saikni starp suni un saimnieku, būs īpaši vērtīga.

Senākos laikos suni izmantoja arī kā sargsuni, kas ar savu balsi paziņoja par svešiniekiem. Tāpēc joprojām tiek uzskatīts, ka, pareizi apmācot špicu, viņš var būt gan sargsuns, gan arī dzinējsuns un medību suns, sadzenot pēdas, piemēram, mazākiem dzīvniekiem vai iztraucējot putnus, palīdzot medniekiem.

Taču, ja ceļā tomēr gadās redzēt itāļu špicu, retās suņu šķirnes mīluli, vari būt drošs – ar viņu dzīve nebūs garlaicīga.

Foto: Shutterstock
Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "PetMD" un "Dogbreedplus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!