Foto: Shutterstock
Kuram gan nepatīk atpūsties un pavadīt vismaz pāris brīžus dienā klusumā, mierā un labsajūtā? Tas ir svarīgi kā saimniekam, tā viņa četrkājainajam draugam. Mums katram ir kāda "miera osta" jeb vieta, kur vēlamies paglābties no kņadas un satraukumiem. Arī sunītim tāda ir nepieciešama, tāpēc mājoklī noteikti jābūt vietiņai, kuru mīlulis uzskata par savu un kurā var doties pagulēt jebkurā brīdī.

Sofija Kolinsa, dzīvnieku uzvedības speciāliste, grāmatā "Suņu mīļu rokasgrāmata" iesaka katram saimniekam parūpēties, lai viņa sunītim būtu kāda droša patvēruma vietiņa, kur paglābties, ja mājoklī ir kņada vai, ja mīlulis ir satraucies. Visbiežāk tas ir priekšnams, istabas stūris vai, piemēram, vieta zem kāpnēm, kur paklāta kāda mīksta sedziņa. Tajā sunim jājūtas labi un komfortabli, apkārt var būt novietotas dažādas mantiņas, kuras pagrauzt, lai paspēlētos un rastu mieru.

Zooveikalos, dzīvnieku izstādēs un citur iegādājamas dažāda veida gultiņas, paklāji gan no mīkstāka, gan cietāka materiāla. Ņemot vērā suņa vecumu un auguma izmēru un konsultējoties ar speciālistu, var saprast, kāda veida guļvieta sunītim būs vispiemērotākā. Protams, arī mājas apstākļos tādu var itin viegli ierīkot, paklājot kādu mīkstāku segu vai pledu. Svarīgi, lai iegādātā guļvieta nebūtu pārāk maza. Īpaši tajās gultiņās, kuru konstrukciju veido metāla stieples, mīlulim nepavisam nebūs ērti.

Atpūtas placītis noteikti jāierīko tur, kur suņuks varēs izgulties teju vai pilnā augumā un kur viņu neierobežos, piemēram, siena no vienas puses un skapis no otras. Līdzīgi kā cilvēkam, kuram naktī ir svarīgi izstiepties pilnā augumā un relaksēties pilnībā, arī sunim tas ir būtiski, tāpēc nežēlo vietu savam dzīvnieciņam un parūpējies, lai arī viņš var atpūsties un gulēt dažādās pozās.

Foto: Shutterstock

Grāmatas autore Kolinsa raksta, ka saimnieks ļoti bieži noteikti novēros, ka suns dodas savas guļvietas virzienā brīžos, kad mājoklī ir troksnis vai kad viņš ir noguris, piemēram, pēc garas un aktīvas pastaigas. Ja tā nenotiek, vēlams padomāt suņuka vietā un aicināt viņu doties uz guļvietu, lai mīlulis atgūtu spēkus pēc nogurdinošajiem piedzīvojumiem. Mīlulis reizēm var vilcināties to darīt, taču viņam noteikti ir jāatpūšas. To var veicināt, piemēram, ar kādu kārumu vai mantiņu, kas novietota tieši guļvietā. Tā mājdzīvnieku ieinteresēs un liks viņam doties turp, visbeidzot saprotot, ka nogurums viņu pieveicis un ka nu gan jāatpūšas.

Savukārt dzīvnieku uzvedības speciāliste Sāra Vaitheda grāmatā "Ko suns vēlas mums pateikt" skaidro, ka saimniekam ar savu mīluli jāspēlējas pēc iespējas biežāk, tādējādi komunicējot ar mājdzīvnieku un veicinot dažādas prasmes, piemēram, mantiņu atnešanu, atrašanu, nomešanu. Vienlaikus jāparūpējas, lai suns nebūtu stresā, jo arī atslodzes brīži starp apmācību un spēlēšanos ir nepieciešami.

Ja redzi, ka suns guļ dienas laikā, lieki viņu nemodini. Piemēram, franču buldogi nogurst salīdzinoši ātrāk nekā, piemēram, allaž aktīvie un modrie vācu aitu suņi. Mazais buldodziņš vēlēsies atpūsties vēl arī nākamajā dienā, ja iepriekš būs kārtīgi noskrējies un izspēlējies, tāpēc mierīgu atpūtu viņam noteikti nevajadzētu liegt.

Iegaumē, ka sedziņas, paladziņi un gultiņas materiāls noteikti regulāri jāmazgā un jākopj. Kad redzi, ka sedziņa ir pavisam izdilusi un vairs nav ne sakopjama, ne izmantojama, nomaini to pret jaunu. Tavs sunītis ir to pelnījis!

Šķirnes īpašības un īpatnības var veicināt teju vai nebeidzamas aktivitātes un draiskošanos, taču atpūtas un miera brīži vajadzīgi jebkuram sunim. Atceries, ka klusums un miers nenozīmē tikai gulēšanu savā vietiņā. Tie var būt arī brīži, kad tu klusumā lasi grāmatu vai avīzi, bet tavs suņuks guļ tev blakus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!