Foto: Shutterstock
Sikspārņa Fledermauša dziesmiņā skan tādi vārdi: bēniņos, kur tumšs kā peklē, laiks tek gausi, gausi. Vai tā taisnība, vai ne, var spriest tie, kas dzīvo bēniņu mājokļos. ''Tava māja'' stāstu krājumos ir gana stāstu no dažādām pasaules malām par dzīvi bēniņos, un no tiem var tikai iedvesmoties.

Bēniņos ir savs šarms. Vai tur pie vainas slīpie griesti, kas gribot negribot rada mazāku un līdz ar to mājīgāku noskaņu, vai salīdzinoši nelielais dabīgais apgaismojums no logiem, ne viens vien ar baltu skaudību raugās, cik omulīga dzīve rit tieši bēniņos.

Stāstos atradīsi gan vietējos bēniņu mājokļus, gan dažus piemērus, kā šādas ģimenes ligzdiņas ierasts iekārtot ārpus mūsu valsts robežām. Un atšķirības ir visai manāmas. Mēs, latvieši, esam raduši bēniņos radīt mājīgumu un noskaņu ar krāsu palīdzību, izvēloties ne tos gaišākos toņus. Tumšas koka mēbeles, silti dzelteni toņi būs biežāk sastopami, nekā balts sienas krāsojums un tikpat tīrs minimālisms iekārtojumā, lai gan, protams, atrast arī tādus mājokļos bēniņos. Katrā ziņā, jebkurā bēniņu tipa mājoklī padomāts par mājīgumu – vai tas panākts ar krāsām, mēbelēm vai aksesuāriem, tā klātesamība nevar palikt nepamanīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!