Lai arī, ticams, katra saimnieka prātā mīt doma, ka par kaķīti jāparūpējas vislabāk, ne vienmēr cilvēks zina, ko nozīmē viena vai otra veselības pazīme, kas var tālāk norādīt uz jau nopietnāku ķibeli. Tāpēc šoreiz apkopojām vairākus jautājumus, kas, cerams, palīdzēs rast atbildi uz kādu aktuālu problēmu. Tie galvenokārt saistīti ar murrātāja ēdienkarti, ēšanas paradumiem un iespējamām sekām, jo, saprotams, mīlulis ēd katru dienu.

Kādēļ kaķi ēd zāli?

Šis jautājums nodarbina ļoti daudzus kaķu īpašniekus, īpaši redzot, ka kaķis pēc tam zaļos stiebriņus atvemj. Kāda jēga ēst, ja pēc tam jāvemstās? Skaidrojumu sniedza Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Jāsāk ar to, ka kaķi neēd zāli, lai uzņemtu barības vielas. Četrkājainā drauga gremošanas sistēmai zāli ir samērā grūti pārstrādāt, turklāt tajā ir visai maz kaķim nepieciešamu uzturvielu. Zāle ir šķiedraina, un kaķa gremošanas trakts neizstrādā tādus fermentus, kas varētu sašķelt šķiedrvielas, tādēļ dzīvnieks to atvemj.

Kaķiem zāles ēšana kopš neatminamiem laikiem, kad tie vēl dzīvoja savvaļā, kalpo kā efektīvs gremošanas trakta attīrīšanas mehānisms. Kaķis ēd, lai izraisītu vemšanu un tādējādi atbrīvotu kuņģi no tā, ko nevar sagremot. Visbiežāk runa ir par apmatojuma kamoliņiem.

Kaķi ik dienu pavada daudz laika, ar mēli mazgājot un apkopjot savu kažociņu. Peļu junkura mēli klāj īpašas āķveida kārpiņas, kas, viņam mazgājoties, aizķer un savāc izkritušās spalviņas. Lielāko daļu liekās vilnas kaķi vienkārši norij, taču tā nav sagremojama un, kuņģī saveļoties bumbiņās, var pat izraisīt gremošanas trakta nosprostojumu. Tad nu kaķis priecājas par iespēju tikt pie svaigas zālītes, un to viņam nevajadzētu liegt. "

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķis vemj?

Ja kaķis paretam izvemjas, par to visbiežāk nav jāsatraucas. Tomēr ir gadījumi, kad vemšana var liecināt par zarnu nosprostošanos vai citu nopietnu veselības problēmu, kad steigšus jāmeklē veterinārārsta palīdzība.

Ja kaķis laiku pa laikam izvemjas, nav iemesla uztraukumam. Kaķi var vemt transportēšanas laikā, atvemt savēlušos apmatojuma kamolus vai citus svešķermeņus, no kuriem nepieciešams atbrīvoties.

Vieglākos gadījumos dodiet kaķim ūdeni, bet nebarojiet 12–24 stundas. Tad pamazām sāciet dot viegli sagremojamu barību, piemēram, vārītu cāļa gaļu. Gādājiet, lai kaķis varētu padzerties ūdeni ikreiz, kad vēlas.

Lasīt vairāk

Vai kaķis ūdeni dzer pietiekami?

Foto: Shutterstock

Kaķa saimnieki nereti saskaras ar šķietamu problēmu - kaķa ūdens trauciņš ir tikpat pilns, cik tas bija no rīta. Vai kaķis ūdeni patērē pietiekamā daudzumā? MansDraugs.lv vērsās pie veterināro klīniku speciālistiem, lai noskaidrotu - vai ir jāuztraucas, ja mājas mīlulis sācis mazāk dzert ūdeni?

Veterinārajā klīnikā "Mazo brāļu hospitālis" skaidro, ka kaķim pašam ir zināms un skaidrs, cik daudz viņš grib dzert. Dzīvnieks situāciju prot novērtēt, tāpēc, ja zina, ka viņam ūdens trauciņš ir viegli pieejams visu laiku, nesteigsies uzreiz izdzert visu bļodiņu, bet paviesosies pie tās, kad gribēs.

Vai ir labi, ja vakarā ūdens trauciņš ir tikpat pilns, kāds tas bija no rīta? Jā, apstiprina klīnikā. Kaķis, līdzīgi kā cilvēks, dzer, kad viņam iegribas, tāpēc arī var pavadīt visu dienu nedzēris vai izdzēris nemanāmi maz. Katrā ziņā - nav jāuztraucas, ja kaķis vienu dienu pavada bez ūdens dzeršanas, jo viņš, kā jau minēts, pats jūt izslāpumu.

Papildu iemesls minimālam ūdens patēriņam var būt arī barība. Ja kaķis uzturā lieto slapjo barību, ūdeni viņš var dzert mazāk. Pretēji ir ar sauso barību - ja mīlulis uzturā pārsvarā lieto to, tad ūdens patēriņš būs lielāks. Veterinārārsts Jānis Beinerts arī apstiprina, ka arī ar slapjās barības lietošanu var pietikt un kaķis var nedzert papildu šķidrumu, ko jau nodrošina konservi.

Raksturojot ieteicamo ūdens daudzumudienā, klīnikā min šādu formulu: 80 mililitri ūdens uz kilogramu svara. Tātad - ja kaķis sver, piemēram, četrus kilogamus, viņam ieteicamais ūdens daudzums dienā ir 320 grami. Taču jāatceras, ka ne vienmēr kaķis izdzers visu ūdens trauciņu un ieteicamo dienas devu. Jāņem vērā jau iepriekš minētie faktori, piemēram, barības veids.

Lasīt vairāk

Kāpēc kaķis siekalojas?

"Kāds varētu būt iemesls tam, ka kaķis pastiprināti siekalojas? Vakar kaķi mazgājām. Varbūt tas ir pie vainas? Vai tomēr siekalošanās liecina par kādu slimību? Visādi citādi kaķis izskatās pilnīgi vesels – spēlējas, ēd, iet uz tualeti," portālam "MansDraugs.lv" raksta Kristīne, kura norūpējusies par sava ķepaiņa veselību. Lūdzām padomu klīnikas "Frančeska" galvenajam veterinārārstam Ingum Balandinam.

"Visticamāk, siekalošanās ir saistīta ar kaķa mazgāšanu, lai gan nevar izslēgt arī citus iemeslus. Iespējams, šampūns nav ticis pietiekami kārtīgi izskalots, tādēļ dzīvnieks savu kažociņu ļoti cītīgi laizījis, cenšoties atbrīvot no, viņaprāt, nepatīkamā šampūna klātbūtnes. Jebkuras ķimikālijas, protams, var izraisīt kairinājumu dzīvnieka mutes dobumā, uz kuru atbildes reakcija – pastiprināta siekalošanās. Tā organisms cenšas no kairinājuma atbrīvoties, burtiski izskalot to ārā," skaidro dakteris Balandins.

"Otrs pastiprinātas siekalošanās iemesls varētu būt saistīts ar problēmām mutes dobuma veselībā – iespējams, kaķim kāds zobs izkustējies vai sācis sāpēt, varbūt vienkārši kaut kas ieķēries starp zobiem. Tad bieži vien kaķis arī aiztiek muti ar ķepu vai kā citādi mēģina diskomfortu mazināt, un saimnieks to pamana.

Lasīt vairāk

Kādēļ kaķis atvemj spalvas kamolus un kā šo problēmu mazināt?

Apmatojuma kumšķu atvemšana ir viena no nepatīkamākajām lietām, ar ko regulāri nākas saskarties garspalvaino kaķu saimniekiem. Kāpēc kaķis tā dara un vai iespējams kaut ko darīt, lai murrātājam vajadzība atvemt spalvu kamolus būtu retāk?

Līdz pat 50 procentus nomoda laika kaķi pavada, laizot savu kažoku. Kaķa mēli klāj īpašas āķveida kārpiņas, kas to padara par lielisku suku kažociņa sakopšanai Vecos, izkritušos matiņus kaķis mazgājoties norij, jo nespēj tos izspļaut. Bieži vien gadās, ka salaizītais apmatojums nevirzās lejup pa zarnu traktu, bet gan uzkrājas kuņģī. Kad tas sāk kairināt kuņģa gļotādu, kaķis to atvemj.

Spalvu kamolu izveidošanās kuņģī ir izplatīta problēma, kas vairāk raksturīga garspalvainajiem kaķiem. Ja kaķis mēnesī atvemj ne vairāk kā četrus apmatojuma kumšķus, par to nav jāsatraucas. Bet, ja vemšana notiek biežāk, vajadzētu aizvest kaķi pie veterinārārsta, jo tas var liecināt par kuņģa gļotādas iekaisumu vai citu veselības problēmu.

Lasīt vairāk

Kaķu barība: ko nedrīkst ēst murrātājs?

Tā kā kaķi ir ļoti izvēlīgi ēdāji, viņu saimniekiem nereti šķiet, ka viņi lieliski zina, kāda barība kaķiem ir vislabākā. Taču tas, ka viņi nepieskarsies sliktas gaļas gabalam, nenozīmē, ka apies ar līkumu atvērtai tunča bundžiņai, kuras saturs ir tikpat bīstams ķepaiņa veselībai. Visticamāk, būsiet pārsteigti, uzzinot, cik daudz populāru produktu kaķiem ir kaitīgi, raksta portāls WebMd.com.

Tuncis: jūsu kaķis ātri vien var kļūt atkarīgs no tunča konserviem. Mazliet tunča šad un tad, visticamāk, mincim nekādu ļaunumu nenodarīs. Bet, ja cilvēkiem domātie tunča konservi kļūst par gandrīz vienīgo, no kā kaķis pārtiek, tas var izraisīt malnutrīciju jeb uzturvielu nepietiekamību, jo tuncis nesatur visas ķepaiņa organismam nepieciešamās uzturvielas. Un pārāk daudz tunča var izraisīt saindēšanos ar dzīvsudrabu, kas uzkrājas jūras plēsīgajās zivīs. Jūsu kaķis atvērtu tunča bundžiņu sasniedzamā vietā uzskatīs par ielūgumu pusdienās.

Sīpoli, ķiploki, maurloki: jebkurā formā – svaigi, cepti, kaltēti vai pulverveidā – var sagraut kaķa sarkanās asins šūnas eritrocītus, un tas var novest pat līdz anēmijai jeb mazasinībai. Nejauša neliela sīpolu daudzuma nokļūšana kaķa šķīvī, visticamāk, viņam nekaitēs. Taču, ja četrkājainais draugs apēdīs lielu daudzumu vienā reizē vai uzņems nelielu devu regulāri, tas var izraisīt saindēšanos ar sīpoliem. Tāpat kā sīpoli, arī ķiploki un maurloki var izraisīt kaķa kuņģa un zarnu trakta darbības traucējumus.

Lasīt vairāk

Vai kaķim var dot pienu?

Lai gan daudziem kaķis un piens šķiet nedalāmi jēdzieni, speciālisti uzskata, ka viņam to dot nav vajadzības, turklāt piens bieži kaitē četrkājainā drauga veselībai. Veterinārārsts skaidro, kāpēc.

"Kad saku, ka kaķim pienu dot nevajadzētu, cilvēki nereti sākumā nespēj to pieņemt. Iebilst, ka kaķi taču labprāt lok pienu kopš seniem laikiem. Skrējuši saimniecei pa pēdām ikreiz, kad tā devusies govis slaukt, gaidot, kad tiks pacienāti ar balto šķidrumu. Tā ir taisnība, taču jāsaprot, ka kaķis pats nevar izslaukt govi un padzert pienu. Daba nav paredzējusi, ka kaķis ar to mielojas, un tam ir iemesls," skaidro Dr. Beinerta klīnikas veterinārārsts Abubakars Gasanhanovs.

"Vairākumam kaķu ir laktozes (piena cukura) nepanesamība, proti, viņu gremošanas sistēma nespēj to pārstrādāt. Pēc atšķiršanas no mātes pupa kaķa organisms visbiežāk vairs nespēj pietiekamā daudzumā saražot fermentu laktāzi, kas nepieciešams, lai pilnvērtīgi sagremotu pienu. Turklāt kaķenes un govs piena sastāvs ir atšķirīgs."

Lasīt vairāk

Vai kaķis var vemt barības dēļ?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kaķu īpašnieki bieži sūdzas, ka mīlulim kāda barība izraisījusi vemšanu, pukojoties, kādēļ kaut ko tādu vispār ražo. Nereti šādi pārmetumi tiek raidīti ļoti populārām barībām, kuras kaķis acīmredzami labprāt ēd. Jautājām veterinārārstei Līgai Arājumai, kas dažās barībās ir tāds, kas kaķiem izraisa vemšanu.

"Uzreiz jāsaka, ka ļoti bieži šādos gadījumos izrādās, ka kaķa vemšanas iemesls nemaz nav barība, lai gan saimnieks tā domājis. Kaķis var vemt, ja viņam ir iekšējie parazīti vai kuņģī sakrājušies apmatojuma kamoli. Gadās, ka tā ir tikai sakritība, ka kaķis sācis vemt tieši tad, kad saimnieks iegādājies jaunu barību. Iespējams, tieši tobrīd kaķim vēderā uzkrājies par daudz vecās spalvas, kas nosprosto gremošanas traktu, un kaķis vemjot cenšas no tās atbrīvoties. Lai nekas tāds nenotiktu, kaķis regulāri jāattārpo un profilaktiski jādod viņam pasta, kas palīdz izvadīt, kažociņu mazgājot, norītās izkritušās spalvas.

Taču kaķim tiešām var būt paaugstināta jutība pret kādu barības sastāvā esošu vielu, kas liek apēsto atgrūst. Tas uzreiz nenozīmē, ka barība ir slikta vai nekvalitatīva (lai gan var gadīties arī tā) vai ka tā satur kādu kaitīgu vielu – vienkārši konkrētajam kaķim šī barība nav piemērota. Tajā pašā laikā kāds cits dzīvnieks to var ēst gadiem un neizjust ne mazāko diskomfortu. Kaķi tāpat kā cilvēki ir ļoti dažādi. Arī starp mums taču ir tādi, kuri nevar ēst neko sāļu, stipru, skābu vai treknu, citādi kļūst slikti.

Nav ieteicams mīlulim dot barību, kam ir krāsaini graudiņi, jo krāsvielas ir viens no biežākajiem iemesliem, kādēļ dzīvnieks sāk vemt. Lai gan atkal – ir kaķi, kas šādu barību ēd visu mūžu, un nekādu problēmu nav."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!