Foto: Shutterstock
Bļodiņa ir pilna ar ūdeni, bet, tiklīdz tiek atvērts krāns un pa to sāk tecēt ūdens, kaķis kā magnēts ir tam klāt un tiecas ūdeni padzerties. Vai pazīstama ainiņa tavās mājās? Ja esi iedomājies, kāpēc tekošs ūdens ir vilinošāks par ērti pieejamu svaiga ūdens bļodiņu, ticams, noderēs dažas atbildes.

Kā vēsta "Mother Nature Network", pret ūdeni kaķi ir visai izvēlīgi. Reizēm viņi nolems nedzert šķidrumu no viņiem sarūpētās bļodiņas, tā vietā izvēloties, piemēram, izlietni, vannu vai dušu. Protams, tur neiztrūkt arī ūdens strūkliņai, kas palaista no nedaudz atvērtā krāna. Ja daudzkārt saimniekam šķiet, ka tas ir vien kaķa untums un vēlēšanās lieki izšķērdēt ūdeni, skatoties, kā tas aiztek, un brīžiem to padzeroties, patiesībā izskaidrojums varētu būt arī visai pragmatisks.

"Vetstreet" skaidrots, ka kaķi, kuri cēlušies no savvaļas dzīvniekiem, raduši iztikt arī ar visai mazu daudzumu ūdens. To viņi varējuši gūt arī no medījuma, šķidrumu iegūstot līdz ar nomedītā dzīvnieka gaļu. Šo uzskatu sarunā ar "MansDraugs" jau iepriekš apstiprināja veterinārārsts Jānis Beinerts. Uz jautājumu par to, vai kaķis ūdeni dzer pietiekami un ko darīt, ja kaķītis šķirdumu dzer ļoti maz, speciālists atgādināja, ka jāņem vērā kaķa ēdienkartes sastāvs. Ja tajā ir daudz slapjās barības, ūdens patēriņš var būt mazāks, un pretēji ir ar sauso barību, kuras dēļ kaķītis ūdeni var dzert vairāk. Turklāt no savvaļas kaķa mājas mīlulis, iespējams, aizguvis arī spēju atšķirt veselīgu ūdeni no kaitīga. Kā? Lūkojoties savvaļas dzīvnieku ikdienā, ūdens allaž ir kustībā, to zvēri iegūst pie dažādām ūdenstilpnēm, kurās ūdens nestāv uz vietas, bet gan plūst (piemēram, upes, strauti). Savukārt bļodiņā ielietais šķidrums, lai arī katru dienu svaigs, var būt kaķim aizdomīgs un raisīt neuzticību, vilinot vērsties pēc krāna ūdens.

Tāpat mīlulim var labāk patikt ūdens, kas ir vēsāks par bļodiņā ielieto, kā arī tas, kurā var "iebraukt" ar ķepu. Plašāk par to, kāpēc kaķi mēdz mērkt ķepu ūdens trauciņā, lasiet šeit.

Foto: Shutterstock

Tāpat kaķim bļodiņa var nepatikt tās novietojuma dēļ. Kā dabā, tā, iespējams, mājās kaķim var pastāvēt dažādi draudi, kuri allaž jātur redzesokā. Ja bļodiņa atrodas neērtā vietā, iespiesta stūrī vai nolikta jebkādā citā veidā, kādā kaķis nevar pārredzēt apkārtni, dzīvnieciņš var izvēlēties dzert ūdeni no citas tilpnes. Starp citu, internetā aizvien ir populāri video ar kaķiem, kuri sabīstas no gurķa, kas aizlikts aiz viņiem. Baiļu iemesls var būt apkārtnes nepārredzēšana un sabīšanās no priekšmeta, kas pirms tam tur nav bijis. Plašāk par to lasiet šeit.

Veterinārārste un kaķu speciāliste Debora Greko "Vetstreet" izteikusi minējumu, ka kaķi daudzkārt paļaujas uz spēcīgo dzirdi, nevis redzi, tāpēc viņiem esot vieglāk saausīties un doties uz vannu, kur sācis tecēt ūdens, nevis meklēt ūdens trauciņu, no kā atveldzēties.

Savukārt "Cat Behavior Associates" ziņo, ka svarīgs ir ne tikai svaigs ūdens, bet arī tīra bļodiņa. Nepietiek vien ar to, ka sastāvējušos ūdeni izlej un vietā iepildi jaunu. Nedrīkst aizmirst arī par pašas bļodiņas tīrību, turklāt jālūko, lai tā ir izslaucīta arī no tīrīšanas līdzekļiem. Ja tas nebūs izdarīts un ūdens sajauksies ar kādu citu vielu, nebūs brīnums, ka kaķis to sajutīs un atteiksies dzert ūdeni no trauciņa. Tāpat vērts padomāt, vai bļodiņa atbilst kaķa vēlmēm. Iespējams, mīlulis būs izvēlīgs un nevēlēsies dzert no metāla bļodiņas, tāpēc var paiet laiks, kamēr saimnieks un kaķis nonāk pie kopsaucēja.

Lai arī kaķa un ūdens attiecības vairumā gadījumu sniedzas vien tiktāl, ka kaķis ir gatavs spēlēšanās labad samērcēt ķepas, ir arī tādas kaķu šķirnes, kuras gluži kā suņi nevilcinoties dosies ūdenī un pat peldēs. Kuras tās ir? Plašāk par katru no kaķu šķirnēm lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!