Foto: Shutterstock
Domājot par suņa izvēli, kā viens no faktoriem noteikti tiek minēts mīluļa augums. Mazi, mīlīgi, ērti iekļaujas ģimenes dzīvē pilsētā... Protams, tam nevar nepiekrist, taču ir arī citi aspekti, kas saimniekam noteikti jāņem vērā, diendienā sadzīvojot ar nelielu četrkājaino draugu.

Iedvesmojoties no "Dogster", piedāvājam septiņus faktorus, kas saimniekam jāapsver, esot maza sunīša saimniekam vai vēl tikai sapņojot par to.

Viegli 'pazaudēt'

Mazais mīlulis var nebūt tik veikli atrodams, gluži kā kaķis, kam patīk ielīst šaurās vietiņās un saldi gulēt. Pomerānijas punduršpica saimniece Meribeta Bitela portālam atklājusi, ka mazs sunītis mājoklī mēdz būt kā pazudusi zeķe veļas grozā. Tā kā suns ir gana maziņš, tad reizēm var nākties cītīgi viņu meklēt visā mājoklī, lūkojot, kurā vietā tad žiperīgais dzīvnieciņš nonācis šoreiz. Protams, daļa sunīšu nesteigsies pazust no cilvēka redzesloka un paši allaž būs līdzās, taču jāatceras, ka arī suns var ielīst ne tur, kur vajag, paslēpties un gaidīt, kad saimnieks nāks meklēt.

Var kļūt par upuri

Tas īpaši jāatceras, ja plānots ar suni doties brīvā dabā vai ja mājoklī ir kaķis. Nereti, runājot par augumā maziem sunīšiem, tie tiek salīdzināti ar kaķiem, proti, ka peļu junkuriņš ir lielāks par suni. Ja kaķis ir nešpetns, var gadīties, ka sunim tiek darīts pāri, jo abi savā starpā nesaprotas. Lai arī mazs suns nekādā gadījumā nevairās paust savu viedokli, kaķa "vārds" var būt pēdējais, un sunim nāksies pakļauties.

Tāpat jāuzmanās, ja suns viens pats skraida pa plašu lauku. Lai arī tuvumā nekādi ienaidnieki var nebūt manāmi, tie var atrasties augstu gaisā. Proti, runa ir par ērgļiem un citām dzīvajām būtnēm, kas mīt līdzās. Arī lieli suņi var mazos draugus nepaciest un apdraudēt ar iespaidīgo augumu vien. Esi uzmanīgs, vienmēr novērtē situāciju!

Foto: Shutterstock

Dažādas veselības problēmas

Protams, neviens no kaitēm nav pasargāts pilnībā, taču mazo suņu sakarā tiek minētas gan, piemēram, problēmas ar kaklu. Tāpat zināms par brahicefāliem suņiem jeb tiem mīluļiem, kuru purniņš ir plakans un deguntiņš ir saraukts, piemēram, franču buldogs, Briseles grifons, mopsis un citi. Lai arī maziņi, šiem suņiem jāpievērš īpaša uzmanība, jo viņiem var būt problēmas ar elpošanu (atceries, ka, piemēram, franču buldogam ir raksturīga krākšana). Ja sunītis karstās vasaras dienās ilgstoši atrodas saulē un skraida, tas var viņam kaitēt, jo mīlulis tik ātri neatgūs spēkus. Lai arī gribas ar sunīti kopā pavadīt saulainās dienas, ir šķirnes, kurām jāvelta īpaša uzmanība.

Savu izmēru neņem vērā

Iedomājies situāciju: līdzās atrodas mazais čivava un lielais vācu aitu suns. Kurš no viņiem būs vistramīgākais? Protams, čivava! Mazajiem suņiem ir raksturīga bravūrība un vēlme darīt zināmu, ka viņš atrodas līdzās. Tāpēc arī, ejot pa ielu un redzot vairākus suņus pretī, iespējams, visskaļākie būs tieši augumā mazākie. Tāpat mazie šuneļi būs arī visaktīvākie un aicinās lielos biedrus uz spēlēm. Saimnieks var novērot, kā viņa draiskulis nostājas uz pakaļķepām un ar priekšējām ķepām teju vai apķer blakus esošo suni. Šādā situācijā noteikti uzmanies un pārliecinies, ka pretējais mīlulis ir mierīgs un saimnieks neiebilst pret šādu notikumu. Labākajā gadījumā – neļauj savam sunim šādi mesties virsū citiem četrkājainajiem draugiem.

Nejaušas traumas

Domājot par dzīvi ar maziem sunīšiem, noteikti prātā nāk kāds pragmatisks apsvērums: ja nu nejauši gadīsies uzkāpt uz mīluļa ķepas? Līdzīgi kā kaķi, kuriem bieži vien patīk gadīties saimnieka ceļā, arī uzticīgie sunīši labprāt sēdēs blakus tev, kad virtuvē gatavosi vakariņas. Kad vēlēsies paspert soli pa kreisi, atdursies pret mazo suni. Nedaudz pagrūst suni var nebūt mērķtiecīga darbība, lielākoties tas gadīsies visai nejauši.

Līdzīgi ir ar gulēšanu gultā. Labāk nepieradini savu mīluli pie gulēšanas uz spilvena, tā vietā kā guļvietu ierādi kājgali. Pretējā gadījumā, naktī griežoties uz otriem sāniem, vari nejauši mīlulim uzgulties virsū.

Foto: Shutterstock

Protams, nevar salīdzināt suni, kam ir masīva ķermeņa uzbūve, ar tievo čivavu, taču jebkurā gadījumā ir jābūt uzmanīgam. Turklāt, ja kopā ar suni dodies piedzīvojumu meklēšanā, esi piesardzīgs, jo suns viegli var kaut kur aizlekt vai iekrist.

Suns var sevi izaicināt

Netiek dīvānā, bet ļoti gribas? Sēž uz priekšējā sēdekļa automašīnā, bet grib tikt lejā? Pat šīs darbības var izvērsties par problēmu, jo suns ne vienmēr aprēķinās, ko to izpilde viņam prasīs. Mīlulis var neveikli nokrist, nespēt uzlekt iecerētajā vietā, taču atkal un atkal mēģināt, līdz tas sanāk. Šādās situācijās labāk līdzdarboties pašam saimniekam, lai diena nebeigtos ar veterinārārsta apmeklējumu, ko veicinās nobrāzumi vai, sliktākajā gadījumā, arī lūzumi.

Vai rotaļlieta?

Viena no lielākajām kļūdām, ko saimnieks var pieļaut, ir uzskatīt savu mājdzīvnieku par rotaļlietu, kas var tikt nodota no rokas rokā. Atceries, ka arī mīlulim tas var nepatikt, viņa var būt padomā citas nodarbes. Jā, nevar noliegt, mazo, mīlīgo, simpātisko un pūkaino dzīvnieciņu tā vien gribas turēt klēpī un glaudīt, taču, ja četrkājainais draugs izrāda vēlmi doties prom, ļauj. Protams, ikviens dzīvnieku draugs, nonācis tavā mājoklī un sastapis mazo sunīti, vēlēsies ar mīluli iepazīties, taču respektē arī suņa vēlmes. Ja viņš nevēlas iet pie ciemiņiem, neliec to sunim darīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!