Foto: Shutterstock
Septembris ir viens no darbīgākajiem mēnešiem dārzā, kad pirms salnām jānovāc visa lolotā raža, kā arī jāsagatavo krūmogulāju stādi ziemas periodam.

3. līdz 4. septembris – sakņu dienas

Novāc kartupeļus, sīpolus, ķiplokus. Mēslo un apstrādā zemi. Veido jaunas komposta kaudzes. Mēslo krūmogulājus, augļukokus, dekoratīvos augus ar rudenim piemērotiem mēslošanas līdzekļiem. Veic labiekārtošanas darbus, kas saistīti ar augsni, stabu ierakšanu, celiņu segumu klāšanu, dobju atdalīšanu no zāliena, reljefa planēšanu. Stāda kokus un krūmus no konteineriem.

5. septembris – ziedu diena

Vāc puķu sēklas un ārstniecības augus. Griež sausziedes. Lasa ogas un novāc augļus. Gatavo ievārījumus. Stāda narcises, sniegpulkstenītes, krokusus un citas pavasara sīpolpuķes. Dala un pārstāda peonijas. Stāda ziedošus dekoratīvos krūmus no konteineriem.

6. septembris – lapu diena

Laista augus, kur tas nepieciešams. Sēj zaļmēslojumam rudzus. Ja nepieciešams iekārtot jaunu zālienu, sēj stiebrzāles. Mēslo ar kompostu ziemcietes un rabarberus.

7. līdz 9. septembris – sēšanai un stādīšanai ne īpaši labvēlīgas dienas

Novāc nevietā augošus krūmus. Apstrādā zemi, kurā daudz nezāļu. Ravē. Pļauj nezāles un krūmu atvases. Mēslo ar kompostu aveņu, zemeņu un krūmogulāju stādījumus, kā arī ziemcietes. Izvāc no dārza bojātos augļus un nolauztos zarus. Rok stabus, liek sētas, klāj celiņus.

10. septembris – sakņu diena

Novāc kartupeļus, vasaras ķiplokus, burkānus, bietes. Stāda kokus un krūmus. Sēj zaļmēslojumam rudzus, jaunu zālienu iekārtošanai stiebrzāles. Stāda ziemas sīpolus nākamajam pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!