Foto: Shutterstock
Vai zināji, ka tu vari apdrošināt ne tikai sevi, bet arī savu četrkājaino draugu? Jā, šī iespēja ir pieejama arī pie mums, Latvijā. Cik tā maksā un ko tā paredz, skaidro apdrošināšanas kompāniju pārstāvji.


Apdrošināšanas sabiedrības "Balta" Īpašuma un speciālo produktu vadības pārvaldes produktu vadītājs Armands Lagons apliecina, ka arvien biežāk cilvēki līdztekus savai dzīvībai, nekustamajam īpašumam un automašīnai izvēlas parūpēties arī par mājdzīvniekiem, apdrošinot ne tikai produktīvos dzīvniekus: liellopus, zirgus, aitas, kazas, cūkas un mājputnus, bet arī mājas mīluļus: suņus, kaķus u.c.

Dzīvnieka dzīvības apdrošināšana

Apdrošināšanas kompānijas "Balta" pārstāvis stāsta, ka pastāv vairāki veidi, kā raudzīties uz mājdzīvnieku apdrošināšanas lietderīgumu. "Pirmkārt, ir iespējams apdrošināt mājdzīvnieka dzīvību, kas paredz dzīvnieka vērtības kompensāciju tā bojāejas gadījumos (slimības, dabas stihiju, ugunsnelaimes, negadījumu dēļ) vai trešo pušu ļaunprātīgas rīcības, tajā skaitā zādzības dēļ," viņš skaidro.

Dzīvnieka veselības apdrošināšana

Nozīmīgu finansiālo drošības izjūtu sniedz arī mājdzīvnieka veselības apdrošināšana. Tie, kuri saskārušies ar ārstēšanās izdevumiem, zina, cik apjomīgas šādos gadījumos var būt neplānotas izmaksas. Veterinārmedicīniskie pakalpojumi dažkārt var izmaksāt pat vairāki simti eiro. Tāpēc papildus mājdzīvnieka dzīvības apdrošināšanai saimnieks var apdrošināt dzīvnieka veselību. Šis apdrošināšanas veids segs veterinārmedicīniskos izdevumus neparedzētu gadījumu vai slimības gadījumā. Lagons stāsta, ka šādas polises pieejamas ar 100, 200 un 300 eiro limitu. Viņš gan piebilst, ka mājdzīvnieku saimniekiem būtu jāatceras, ka medicīniskās manipulācijas lielākoties izmaksās vienādi dārgi gan šķirnes sunim ar bagātiem radurak¬stiem, gan jauktenim. Tas nozīmē, ka mājdzīvnieku apdrošināt ieteicams neatkarīgi no tā tirgus vērtības.

Foto: Shutterstock

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana

Apdrošināšanas kompānijas "Balta" pārstāvis stāsta, ka tāpat iespējams apdrošināt arī civiltiesisko atbildību. "Šajā apdrošināšanas veidā ir ietverta kompensācija par zaudējumiem, kurus mājdzīvnieks nodarījis trešajām pusēm, piemēram, suņa sagrauztu kaimiņmājas sētu vai sakostu citu dzīvnieku," stāsta Lagons. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana segs izdevumus arī tajā gadījumā, ja, piemēram, suns izskrien uz ielas un izraisa ceļu satiksmes negadījumu. Šajā situācijā apdrošinātājs sedz apskādētās automašīnas remontu

Apdrošināšanas sabiedrības "Seesam" pārstāve Inese Līcīte uzsver, ka, izvēloties šo apdrošināšanas veidu, nav svarīga suņa cena vai šķirne, jo līdzīgus bojājumus kaimiņa vai citas trešās personas īpašumam var nodarīt gan šķirnes, gan bezšķirnes suņi.

Par spīti tam, ka, izvēloties civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, apdrošināšanas kompānija sedz arī medicīnas izdevumus, kas rodas gadījumā, ja tavs četrkājainais draugs sakož kādu cilvēku, Līcīte atgādina, ka mājdzīvnieka īpašniekam suns ir jāvakcinē pret trakumsērgu. Tāpat dzīvnieka turētājam ir jāievēro pašvaldības izdotie mājdzīvnieku turēšanas saistošie noteikumi.

Cena

Mājdzīvnieku apdrošināšanas cena ir atkarīga no apdrošināmo dzīvnieku vērtības, vecuma, turēšanas, kopšanas un barošanas ap¬stākļiem, izvēlētajiem apdrošinātajiem riskiem, zaudējumu vēstures un pašriska apmēra. Gan par cenu, gan ieteicamajiem apdrošināšanas segumiem jāinteresējas individuāli pie izvēlētā apdrošinātāja.

"If" apdrošināšanas privātīpašuma produkta vadītājs Endijs Melecis uzsver, ka katram saimniekam iespējams izvēlēties apdrošinājuma summu, norādot tā vērtību. "Tas nozīmē, ka bezšķirnes sunim apdrošināšana, visticamāk, tomēr būs lētāka," viņš skaidro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!