Foto: Shutterstock
Lielākajai daļai cilvēku suns ir kas vairāk par mājdzīvnieku. Dukšu saimnieki savus mīluļus nereti uzskata par pilntiesīgiem ģimenes locekļiem, bieži vien pat dēvējot par saviem bērniem. Tieši šī iemesla dēļ daudzi suņu saimnieki, kuri paši ir svaigēdāji, veģetārieši vai vegāni, arī savu suni vēlas barot, balstoties uz tiem pašiem ēšanas paradumiem. Taču dzīvnieks nav cilvēks, un bieži vien tas, kas der mums, neder viņiem.

Svaigēšana, veģetārisms un vegānisms ir trīs dažādi uztura veidi, taču tie visi pēdējo gadu laikā suņu saimnieku vidū kļūst aizvien populārāki. Arī Latvijā ir saimnieki, kuri izvēlējušies savus četrkājainos draugus barot, balstoties uz vienu no šiem uztura veidiem. Taču, gluži kā katrai lietai, arī katram no šiem trīs uztura veidiem ir savas pozitīvās un negatīvās puses. Šajā rakstā varēsi lasīt, kā svaigēšana, veģetārisms un vegānisms var uzlabot vai, iespējams, gluži otrādi, sagraut tava četrkājainā drauga veselību.

Veģetārā diēta

Nereti tie suņu saimnieki, kuri piekopj veģetāru ēšanas stilu, atsakoties uzturā lietot gaļu, vēlas, lai šo pašu ēšanas stilu piekoptu arī viņu mājdzīvnieki. Vienlaikus daudzi cilvēki nav pārliecināti, vai atteikšanās no gaļas viņu mīlulim neradīs dažādas veselības problēmas.

Pirms satraukties par to, vai tavs četrkājainais draugs var būt veģetārietis, tev būtu jāzina, ka suns ir visēdājs. Pēc tā var spriest, ka suns ēd mazliet no visa – dārzeņus, augļus, gaļu un citus produktus. Tas nozīmē, ka suns var ēst arī dārzeņus. Taču suņa gremošanas trakts ir salīdzinoši īss un nav piemērots tikai augu izcelsmes produktu pārstrādei. Veterinārārste Linda Muldiņa raidījumam "Ķepa uz sirds" skaidro, ka gaļa dzīvnieka uzturā ir viens no visbūtiskākajiem elementiem. Arī veterinārārsts Armands Vekšins portālam "Mans Draugs" iepriekš ir izteicis viedokli, ka sunim ir jāsaņem visas nepieciešamās ēdiena sastāvdaļas, arī olbaltumvielas un proteīni.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tāpat arī citi veterinārārsti, piemēram, Anete Freisberga, piekodina, ka gaļai noteikti ir jābūt suņa uzturā un svaigēdāja diēta var smagi ietekmēt ķepaiņa veselību. Neskatoties uz to, veterinārārste Linda Dindone atzīst, ka suns var būt veģetārietis, tikai jāprot viņu nodrošināt ar vajadzīgajām vielām ar veģetārās barības palīdzību.

Arī pētījums, kuru veicis "Center for Animal Welfare", pierāda, ka suns var pārtikt tikai no veģetāras barības, turklāt min, ka, piekopjot šādu ēšanas stilu, uzlabojas dzīvnieka spalva, samazinās alerģiju iespēja, svars, uzlabojas vispārējā veselība, pieaug vitalitāte, kā arī ir citi ieguvumi. Lielisks piemērs tam ir borderkollija šķirnes kucīte, kuru saimniece baroja ar veģetāru uzturu. Sunīte sasniedza teju rekordlielu vecumu – 29 gadus, vēsta portāls "Peta".

Veterinārārste Dindone tiem saimniekiem, kuri tomēr ir nolēmuši padarīt savus suņus par veģetāriešiem, liek pie sirds, ka jārēķinās ar papildu rūpēm, lai nodrošinātu dzīvnieku ar tām uzturvielām, kas atrodamas tikai gaļā. Abas veterinārārstes skaidro, ka tas ir iespējams, taču, balstoties uz savu pieredzi, atzīst, ka tas esot ļoti grūti. Piemēram, proteīnus, kuru gaļā ir izteikti daudz, var iegūt no olām, vēsta portāls "Petmd". Proteīni ir arī dārzeņos, piemēram, salīdzinoši daudz to ir pupiņās un kukurūzā. Ja saimnieks vēlas, suņa barībai vai pievienot arī speciālo proteīna pulveri.

Šādu ēdienkarti savam sunim ir izvēlējusies modes māksliniece Šeila. Viņa raidījumam "Ķepa uz sirds" stāsta, ka savu stafordšīras terjeru Rāmu padarījusi par veģetārieti-svaigēdāju. Vairāk par to, kāpēc viņa izlēma mainīt sava četrkājainā drauga ēšanas paradumus, lasi šajā rakstā.

Arī Bella un viņas saimniece Inese piekopj veģetāru ēšanas stilu. Viņas par veģetārietēm sevi dēvē jau sešus gadus. Pirmajos dzīves gados kucīte tika barota ar gaļu, lai nodrošinātu veselīgu augšanu, taču tagad gaļa ir izslēgta no suņa uztura. Saimniece Inese Vaibe skaidro: "Ja mēs dzīvnieku mīlam un uzskatām viņu līdzīgu sev, un gribam viņam dot to labāko, tad, protams, mēs dodam viņam to labāko. Ja uzskatām, ka gaļa nav tas labākais, tad to mēs arī viņam nedodam."

Turpretim Iveta Vītola, divu suņu – Batlera un Denija – saimniece, neskatoties uz to, ka pati ir veģetāriete, neuzskata par vajadzīgu savu dzīves filozofiju uzspiest arī suņiem. "Es redzu, cik viņiem tā gaļiņa ir svarīga. Tas, ka viņš ar zobiem var noķert medījumu, saplosīt un apēst, liecina, ka tas ir dabas dots, viņam tas ir jādara," viņa stāsta.

Vegānā diēta

Foto: Shutterstock

Raidījumā "Ķepa uz sirds" tiek skaidrots, ka ir pretdabiski sunim pilnībā liegt dzīvnieku izcelsmes produktus. Veterinārārstes Linda Dindone un Linda Muldiņa raidījumā skaidro, ka sunim nav obligāti jādod termiski apstrādāta barība, taču ir jāizslēdz fakts, ka tavs četrkājainais draugs varētu pilnībā būt vegāns. Ja suns nepatērē dzīvnieku izcelsmes produktus, viņam var rasties kalcija trūkums organismā, kā rezultātā var veidoties nopietnas kaulu patploģijas.

Tāpat ir daudzi citi vitamīni un uzturvielas, kas ir atrodamas dzīvnieku valsts produktos un ir vitāli nepieciešamas dzīvnieka normālai attīstībai. "Piemēram, cilvēks no saules uzņem D vitamīnu. Suns nespēj to darīt, tātad viņam tas jāuzņem citādi. Sevišķi svarīgs sunim ir D3 vitamīns. Kurš viņš dabū D3? Suns to dabū no olām, aknām un zivīm," skaidro veterinārārste Dindone.

Jau iepriekš tika minēts, ka uzturvielas, kuras ir piena produktos un gaļā, var aizstāt ar dažādiem dārzeņiem, taču tādā gadījumā tie ir jādod tik daudz, lai suns iegūtu visu viņam nepieciešamo.

Gluži tāpat kā tiem saimniekiem, kuri vēlas savus suņus padarīt par veģetāriešiem, arī tiem, kas vēlas, lai viņu četrkājainais draugs piekopj vegānu ēšanas stilu, vajadzēs papūlēties, lai pieradinātu dzīvnieku pārtikt no augļiem, dārzeņiem un graudaugiem. Lai suns-gaļēdājs kļūtu par suni-vegānu, portāls "Petmd" iesaka pāriet no viena tipa ēdiena uz otru pamazām, lēnām samazinot gaļas daudzumu, bet ar katru maltīti palielinot augļu, dārzeņu un graudaugu daudzumu. Nudien nevajadzētu sunim vienu dienu trauciņā likt sulīgu gaļas gabalu, bet jau nākamajā – tikai dārzeņus.

Šobrīd šis dzīvnieku barošanas veids kļūst populārs ne tikai dzīvnieku saimnieku, bet arī barības ražotāju vidū. Līdz ar to, ja nevēlies savam sunim gatavot pats, bet esi pārliecināts, ka arī tavam mīlulim ir jāpiekopj vegānā diēta, ir pieejama arī speciāla suņiem-vegāniem veidota sausā barība. To diemžēl Latvijā iegādāties nevar, taču iespēju zemē Amerikā šāda izvēle pastāv. Līdz ar to, ja vēlies tikt pie šādas barības savam mīlulim, tev būs nedaudz vairāk jāpacenšas un jāpasūta tā no kādas tālākas valsts.

Taču visi veterinārārsti stingri iesaka pēc tam, kad esi pieradinājis suni ēst vegānu pārtiku, nemitīgi uzmanīt viņa veselību un, ja ir tāda vajadzība, dodies pie veterinārārsta, lai pārliecinātos, ka tavs mājas mīlulis saņem visus viņa dzīvībai nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas. Tu noteikti nevēlies, lai tava izvēle ietekmē suņa veselību, tāpēc esi uzmanīgs un rūpējies par savu četrkājaino draugu atbildīgi. Viņa dzīvība ir tavās rokās!

Svaigēšana

Foto: Shutterstock

Svaigēšanai, gluži tāpat kā citām diētām, ir savi plusi un mīnusi. Ir veterinārārsti, kuri šādu ēšanas stilu atbalsta, bet ir tādi, kas noliedz. Lai vai kā, šīs diētas, kurā ir svaiga gaļa, kauli, augļi un dārzeņi, popularitāte suņu saimnieku vidū ar katru gadu aug, vēsta portāls "Pets.Webmd".

Tie suņi, kas ziemā velk kamanas un piedalās skriešanas sacensībās, jau no sākta gala tiek baroti pēc svaigēšanas principiem. Neskatoties uz to, ideja arī mājdzīvnieku ēšanas paradumus veidot pēc svaigēšanas principiem parādījās tikai nesen. Patiesībā to varētu saukt arī par evolucionāro diētu, jo agrāk, kad suņi vēl nebija pieradināti, viņi savu maltīti medīja paši. Tā sastāvēja no visa, ko dzīvnieks dabā varēja atrast, tostarp arī produktiem, kas iekļauti svaigēšanas ēdienkartē, – svaigas gaļas, kauliem, dārzeņiem un augļiem.

Šo diētu saviem dzīvniekiem visbiežāk izvēlas tie saimnieki, kuri uzskata, ka veikalā nopērkamā barība ir kaitīga, līdz ar to nolemj savus mīluļus barot ar pašu gatavotu ēdienu. Taču tas nav vienīgais iemesls. Daži saimnieki izvēlas pāriet uz svaigēšanu pēc veterinārārsta ieteikuma. Piemēram, Barbara portālam "Pets.Webmd" atklāj, ka sākusi savu suni barot pēc svaigēšanas principiem, kad atklājusi, ka mīlulis slimo ar vēzi. Diemžēl saimniece atzīst, ka par vēlu sākusi barot suni pēc šādas metodes, līdz ar to tā sunim nav palīdzējusi, toties otra viņas kucīte, kura savā uzturā arī sāka lietot vairāk svaigas gaļas, kaulu, dārzeņu un augļu, esot daudz aktīvāka. Tāpat saimniece pamanījusi, ka dzīvnieka spalva izskatās veselīgāka un arī elpa tik ļoti vairs nesmird.

Svaigēšana labvēlīgi ietekmē ne tikai dzīvnieka veselību, bet arī izskatu – kažoks paliek spīdīgāks, āda – veselīgāka un zobi – tīrāki. Tāpat palielinās arī dzīvnieka enerģijas līmenis un samazinās izkārnījumu apjoms.

Varētu šķist, ka nekā slikta jau šajā diētā nav, taču vairāki veterinārie pētījumi ir pierādījuši, ka svaigēšana var atstāt arī negatīvu ietekmi uz dzīvnieka veselību. Piemēram, dažādas baktērijas, kas ir atrodamas svaigā gaļā, var apdraudēt gan suņa, gan saimnieka veselību. Tāpat arī nesabalansēta diēta, kuras dēļ uzturs nenodrošina sunim visus nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas, var nodarīt lielu kaitējumu dzīvnieka veselībai. Protams, pastāv arī risks, ka, graužot kaulus, dzīvnieks var aizrīties, nolauzt zobu vai savainoties ar kādu asāku kaulu.

Foto: Shutterstock

Svaigēdāju suņu ēdienkartē lielākoties ir šādi pārtikas produkti:

  • muskuļu gaļa, kas bieži vien atrodas uz veikalā nopērkamajiem kauliem;
  • veseli vai samalti kauli;
  • dažādi dzīvnieku orgāni, piemēram, aknas un nieres;
  • jēlas olas;
  • dārzeņi, piemēram, brokoļi, spināti un selerija;
  • āboli vai citi augļi;
  • piena produkti, piemēram, jogurts.

Jau iepriekš minēju, ka ir veterinārārsti, kuri šo diētu atbalsta, taču ir arī tādi, kas saimniekiem neiesaka savus četrkājainos draugus barot tikai ar svaigu gaļu, kauliem, dārzeņiem un augļiem. Piemēram, veterinārārste Liza Frīmane uzskata, ka daudzi suņu saimnieki savus mājdzīvniekus padara par svaigēdājiem, balstoties uz internetā atrodamiem mītiem par šo ēdināšanas stilu un veikalos nopērkamās komerciālās dzīvnieku barības slikto slavu. Neskatoties uz to, viņa atzīst, ka šai diētai ir arī daudzi plusi, piemēram, jau iepriekš minētais veselīgais un spīdīgais kažoks. Taču veterinārārste piebilst – ja saimnieks vēlas, lai viņa dzīvnieka spalva ir mirdzoša un veselīga, veikalos ir iespēja iegādāties arī barību, kas nav komerciāls produkts, bet rada tieši tādu pašu efektu. Tas palīdzēs samazināt risku, ka tavs mīlulis saņem nesabalansētu uzturu.

Tiem saimniekiem, kuri savu suni ir nolēmuši padarīt par svaigēdāju, pastiprinātu uzmanību vajadzētu pievērst taukiem. To trūkums organismā var radīt bīstamas sekas. Kornelas Universitātes Veterinārmedicīnas fakultātes pasniedzējs Džozefs Vakšlāgs atklāj, ka šīs uzturvielas trūkums var izraisīt spalvas izkrišanu, ādas veselības pasliktināšanos un kaulu novājināšanos. Turpretim pārlieku liels tauku daudzums dzīvnieka organismā var izraisīt mazasinību. Vakšlāgs, balstoties uz "Nestle Purina PetCare" pētījumu, uzskata, ka pēc svaigēšanas principiem mājās gatavotā dzīvnieku barībā var trūkt kalcija un fosfora. Tas savukārt var izraisīt zobu un kaulu problēmas.

Jau iepriekš tika minēts, ka jēla gaļa satur dažādas baktērijas, kas var ietekmēt ne tikai suņa, bet arī viņa saimnieka veselību. Neskatoties uz to, veterinārārsts Dogs Konūvens portālam "Pets.Webmd" skaidro: "Gatavot gaļu dzīvniekam ir gluži tāpat, kā gatavot vistu ģimenei, – tev ir kārtīgi jānomazgā nazis un virsma, uz kuras gaļa tika griezta."

Tāpēc, ja esi nolēmis savu suni barot, balstoties uz svaigēšanas principiem, atceries pievērst uzmanību tam, lai katrā ēdienreizē suns uzņem pietiekami daudz kalcija un fosfora, kas ir vitāli svarīgi dzīvnieka kauliem. Šīm minerālvielām jāveido aptuveni 12 līdz 15 procenti no tava suņa diētas. Tāpat neaizmirsti arī par taukiem.

To visu lasot, varētu šķist, ka svaigēšana nudien nav piemērota suņiem, jo trūkst daudzu svarīgu vitamīnu, taču to visu var kompensēt, ēdienkarti papildinot ar dažādiem produktiem, kuru sastāvā ir nepieciešamie vitamīni un uzturvielas. Piemēram, kalciju tavs suns var iegūt, ēdot kaulus. Portāls "Dogs naturally magazine" saka, ka gaļīgiem kauliem jāveido trešdaļa no uztura. Sunim var dot arī nesadalītu dzīvnieku, piemēram, veselu zivi vai trusi. Arī jēla ola, pārsista un ar visu čaumalu pievienota maltītei, ir lielisks kalcija un fosfora avots.

Foto: Shutterstock

Tāpat, lai iespējami labāk sabalansētu suņa uzturu, svaigēšanas ēdienkartē neiztikt bez dažādiem orgāniem, piemēram, jau iepriekš paminētajām aknām vai sirdīm. Tie satur daudz vērtīgu vitamīnu, kurus citādi tavs nu jau svaigēdājs suns nespēs uzņemt. Dažādiem orgāniem svaigēšanas ēdienkartē ir jābūt no 10 līdz 30 procentiem. Tas ir atkarīgs no tā, kādi orgāni sunim tiek doti. Piemēram, aknām nekad nevajadzētu būt vairāk par 10 procentiem no suņa uztura, bet, ja izdodas veikalā atrast, piemēram, nieres, smadzenes, liesu vai citus uzturvielām bagātus orgānus, tad tie var veidot pat trešdaļu tava mīluļa diētas. Taču nevajadzētu pieturēties tikai pie viena orgāna uzturā, piemēram, aknām, ieteicams tos pamainīt gan vitamīnu, gan uzturvielu, gan garšas dažādībai.

Taču vairāki veterinārārsti, arī Konūvens, kurš atbalsta svaigēšanu, atklāj, ka šādi ēšanas paradumi nav domāti visiem suņiem, jo tiek patērēts daudz proteīnu. Sevišķi šādu diētu nevajadzētu piekopt tiem suņiem, kas cīnās ar nieru vai aknu problēmām. Arī tiem četrkājainajiem draugiem, kuri slimo ar aizkuņģa dziedzera iekaisumu jeb pankreatītu, nevajadzētu sākt pēkšņi uzturā lietot tikai svaigu gaļu, kaulus, dārzeņus un augļus. Veterinārārsts iesaka šo suņu saimniekiem vispirms izārstēt savus mīluļus un tikai tad pāriet uz šo ēšanas stilu. Tāpat svaigēšana nav ieteicama tiem četrkājainajiem draugiem, kuri slimo ar vēzi un saņem ķīmijterapiju, un kucēniem. Veterinārārsts atzīst – ja kucēns nesaņem pietiekami daudz kalcija un fosfora, pieaugot var sākt deformēties kauli un parādīties citas attīstības problēmas.

Nedēļas svaigēšanas ēdienreižu piemērs:

Pirmdiena: teļa aste.

Otrdienas rīts: liesa liellopa gaļa, sajaukta ar kādu no orgāniem, piemēram, aknām, kā arī dārzeņiem un augļiem.

Otrdienas vakars: liellopa gaļa, sajaukta ar kādu no orgāniem.

Trešdienas rīts: jēra ribas.

Trešdienas vakars: liesa liellopa gaļa, sajaukta ar kādu no orgāniem, piemēram, aknām, kā arī dārzeņiem un augļiem.

Ceturtdienas rīts: vesela skumbrija.

Ceturtdienas vakars: teļa gaļa, kāds no orgāniem, dārzeņi un augļi.

Piektdiena: vesels trusis.

Sestdienas rīts: jēra ribas.

Sestdienas vakars: teļa gaļa, kāds no orgāniem, dārzeņi un augļi.

Svētdienas rīts: Liellopa kakla kauls.

Svētdienas vakars: augļi un dārzeņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!