Jau novembrī un svētku laikā veikalu plauktos vērojami uzlaboti telpaugi – sarkani un balti sukulenti, kā arī citi augi, kuriem virsū ir dažādi spīdumiņi. "Tavs Dārzs" ar Latvijas Universitātes Botāniskā dārza telpaugu kopšanas speciālisti Ingūnu Gudrupu skaidro, vai telpaugus vajadzētu uzlabot, kā arī – vai tiem ir iespēja izdzīvot.

"Es jau saprotu – komercija ir komercija," norāda Gudrupa. Viņa stāsta, ka par nokrāsotiem sukulentiem mēdz aizbildināties, ka tās ir augu krāsas. "Tas augs jau aug tālāk, viņš raisa jaunās lapiņas," atzīmē telpaugu kopšanas speciāliste. Kā skaidro Gudrupa, auga jaunās lapiņas būs bez īpašās krāsas un dabiskas.

"Protams, ka augam tas samazina gaismas piekļuvi lapai, sukulentam varbūt nē, bet tādiem augiem, kuriem ir atvārsnītes uz lapām, kuras var aizlipināt ciet," piebilst speciāliste. "Es domāju, ka varbūt daļa augu neizdzīvo, jo ļoti daudz kas atkarīgs ir arī no tā, kas viņu nopērk. Vai viņš ir gatavs par viņu rūpēties – vai viņš viņu uztver kā lietu vai dzīvu organismu." Kā skaidro speciāliste, svarīgi ir rūpēties par augu, aplaistīt to, novietot piemērotā un gaišā vietā, nevis sekcijā aiz stikla, kur tas sakaltīs un būs tāds mūžam.

Foto: Scott Webb / cc

Taujāta, vai vajadzētu aizrauties ar augu krāsošanu, speciāliste atzīst, ka tas nav to vērts. "Ir taču kvalitatīvi plastmasas augi, kāpēc vajadzētu dzīvu augu krāsot," uzsver Gudrupa.

Speciāliste piekrīt, ka šāda aktualitāte vairāk ir izplatīta ārvalstīs, kur augi ir uzfrišināti ar dažādām krāsām, kas nav viņu dabiskā krāsa. "Ārzemēs arī ir raksturīgi tā, ka tu nopērc to augu, izpriecājies un izmet. Viņiem atkal ir nākamais Lieldienu piedāvājums, nākamā krāsa. Papriecājies un izmet. Tā ir komercija, tas nav dārznieka gēns – kā es viņu saglabāšu, atdzīvināšu," piebilst speciāliste, kura arī norāda, ka uz to var skatīties no dažādiem skatupunktiem.

Lūk, daži "Instagram" lietotāju piemēri, kuros var redzēt uzlabotus telpaugus:

View this post on Instagram

A post shared by LJ Walter (@acidartbylj) on May 25, 2018 at 6:14am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Cassie Warren (@cassieistumblr) on Aug 18, 2018 at 11:05am PDT

View this post on Instagram

A post shared by Eva Wildschut (@evawildschut) on Mar 27, 2018 at 8:58am PDT

View this post on Instagram

A post shared by MadMathSu (@madmathsu) on Feb 13, 2017 at 4:12am PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!