Foto: Shutterstock
Nereti rodas priekšstats, ka ar dārza darbiem var nodarboties tikai tie, kuriem pieejamas plašas āres, bet tā nebūt nav – arī nelielā dārzā vai pagalmā var radīt savu augu stūrīti, kur audzēt sev tīkamākos dārzeņus, garšaugus vai ziedus.

Ieteikumus šāda dārza izveidei ir apkopojis portāls "Brightside".

Izvēlies atbilstošākos augus. Skaidrs, ka mazā dārza placītī vietas nebūs visam, ko sirds kāro, tāpēc izvērtē savas iegribas. Kā zināms, ir vairāki augi, kurus var audzēt kopā un tie būs labi kaimiņi, piemēram, tomāti, kāposti, redīsi, salāti, gurķi un citi. Ja dārzkopībā esi iesācējs, tad izvēlies tos augus, kas ir viegli audzējami un neprasa sarežģītas pūles. Vēl var ņemt vērā to, ka mazā laukumā ieteicams stādīt augus, kas var dot bagātīgu ražu tikai no viena stādiņa. Piemēram, lielo un klasisko tomātu vietā izvēlies audzēt ķirštomātiņus.

View this post on Instagram

A post shared by Can Puxic (@tomaquetpremium) on Nov 26, 2017 at 1:30am PST

Tāpat nedrīkst aizmirst par plānošanu un dārza labiekārtošanu. Šis punkts vairāk attiecināms uz pašas dārza kastes novietojumu un lielumu. Ir augi, kuriem ir lielāka sakņu sistēma un prasības, tāpēc, iespējams, tiem būs nepieciešama augstāka kaste. Tāpat pārliecinies, ka dārzs ir izveidots vietā, kur ir pietiekami daudz saules gaismas. Lai labāk saprastu to, vai visiem augiem vietas būs gana, vari sadalīt dobīti mazākos segmentos.

Grupē augus pēc augstuma. Šādi neviens augs netiks apdalīts, bet visiem būs vienāds daudzums saules gaismas. Zemākos augus stādi priekšā, tad stādi vidēja augstuma augus, bet nobeidz ar pašiem garākajiem.

View this post on Instagram

A post shared by Sven Lyon (@svenlyon) on Apr 25, 2018 at 8:11am PDT

Rūpējies par saviem augiem. Tas attiecas ne tikai uz laistīšanu un ravēšanu, bet arī uz ražas novākšanu, bojāto augu izņemšanu vai vīteņaugu un augstāku kuplotāju balstīšanu ar speciāliem kociņiem vai auklām. Iespējams, ka tomātu stādu būs nepieciešams atsiet ar auklu, bet zirnīšiem no koku zariem izveidot "vigvama" tipa celtni, lai tie var vīties uz augšu.

Lai laisīšanu padarītu par kripatiņu vienmērīgāku, tad vari izveidot savu laistīšanas sistēmu pēc "DIY" ("Do it yourself" jeb dari pats) principiem, kas augiem nodrošinās vienmērīgāku ūdens padevi. Piemēram, zemē var iespraust ūdens pudeles, kurā izurbti caurumiņi.

View this post on Instagram

A post shared by Hnin The Wild Child🌸⚡️ (@justbeinghninny) on Aug 26, 2017 at 12:46pm PDT

Lai atvieglotu darbu pie dārza plānošanas, izveido sarakstu vai sava veida "karti", kurā atzīmē augu atrašanās vietu vai nosaukumu. Tāpat liec aiz auss, ka katru gadu vēlams dārza vietu pamainīt augsnes dēļ. Piemēram, vietā, kur augušas pupiņas un zirņi, nākamajā gadā var stādīt lauka tomātus, bet pēc tam nākamajā gadā var audzēt salātus un spinātus, iesaka portāls. Nedrīkst arī aizmirst par augsnes mēslošanu, jo "plikā" augsnē dižu ražu nevarēs sagaidīt.

Izmanto katru zemes pleķīti. Ja nav sava dārza vai pagalma, tad dārzu var izveidot arī pie ēkas sienas. Piemēram, pie tās var novietot kastes vai pat maisus, kuros sastādīti augi. "Kāpelējošos" augus var nostiprināt ar režģa vai kociņu palīdzību, kas glīti vīsies gar mājas sienu un piešķirs sava veida odziņu. Ja ir balkons, tad pavisam lieliski, jo arī tur var ierīkot nelielu zaļumu stūrīti.

Attēlā zemāk var redzēt piemēru, kur maisos gar ēkas sienu ir sastādīti kartupeļi. Lūk, šajā rakstā atradīsi pamācību, kā audzēt ražu maisos.

View this post on Instagram

A post shared by Notalotta Farm! (@notalotta_farm) on Oct 4, 2018 at 4:24pm PDT

Esi radošs! Jo mazāka vieta atvēlēta dārzam, jo radošākus pieņēmienus tā izveidē vari likt lietā. Kā iesaka portāls, tad zaļumus var stādīt zem kokiem, bet koka kastes vietā var izmantot plastmasas pudeles, kurām izdurti caurumi. Tāpat improvizētu dārzu var izveidot no caurulēm.

View this post on Instagram

A post shared by Suburban Existence - Melbourne (@suburban.existence) on Apr 25, 2018 at 4:01pm PDT

Lūk, vēl daži iedvesmojoši piemēri no "Instagram" lietotāju publicētajiem minidārziem.

View this post on Instagram

A post shared by Birdies Garden Products (@birdiesgardenproducts) on Nov 19, 2018 at 12:03am PST

View this post on Instagram

A post shared by Notalotta Farm! (@notalotta_farm) on Aug 22, 2018 at 7:49pm PDT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!